Pinochet osuđen drugi put u posljednja 24 sata

Čileanski sudac Victor Montiglio u četvrtak je naredio uhićenje i kućni pritvor bivšeg diktatora Augusta Pinocheta za zločine počinjene tijekom operacije Colombo, u kojoj je 1975. nestalo 119 njegovih političkih protivnika, doznaje se iz sudskih izvora.

To je već drugi sudski nalog za uhićenje izdan u posljednja 24 sata protiv umirovljenog generala, nakon što je u srijedu sudac Carlos Cerda protiv njega podigao optužnicu za poreznu prijevaru.

Tako će Pinochet 90. rođendan u petak proslaviti u statusu uhićenika, bez mogućnosti izlaska iz stana u Santiagu.

Cerda je u srijedu odlučio podići optužnicu i odrediti Pinochetu kućni pritvor zbog novčanih malverzacija u svezi s tajnim bankovnim računima u inozemstvu.

No isti je sudac, zbog optuženikovih godina, preporučio da ga se pusti na slobodu uz jamčevinu, što je u četvrtak privatio Prizivni sud u Santiagu, odredivši jamčevinu u iznosu od 11.300 dolara.

Nakon što je oslobođen, Pinochetovi su pristalice, poglavito članovi zaklade Pinochet i umirovljeni bivši vojni časnici, počeli su pripremati rođendansku proslavu za petak, kad je objavljena nova optužnica suca Montiglija.

(Hina) xdam ydgk

Pročitajte više