Pioneer sjeme tvrdi: Hibridi kukuruza bez GMO-a

TVRTKA Pioneer sjeme iz Zagreba u današnjoj je izjavi za javnost ustvrdila kako su "svi njihovi hibridi kukuruza prodavani u Hrvatskoj oplemenjeni i proizvedeni bez uporabe tehnika molekularne genetike".

Izjavom za javnost ta je tvrtka reagirala na jučerašnju izjavu ministra poljoprivrede da je sjeme hibridnog kukuruza za koje je analizom utvrđeno da sadrži genetski preinačene organizme (GMO) u siječnju ove godine iz Austrije uvezla tvrtka Pioneer sjeme iz Zagreba.

Iz te tvrtke pak danas tvrde kako je sve sjeme koje su prodali u Hrvatskoj "temeljito testirano prema točno određenim međunarodno priznatim standardima". Navode da su ti testovi "potvrdili da je sjeme Pioneer hibrida kukuruza u prodaji konvencionalno sjeme, tj. sjeme proizvedeno klasičnim metodama oplemenjivanja".

U svojoj izjavi navode i da je "Pioneer učinio sve moguće mjere da osigura da sjeme isporučeno hrvatskim farmerima odgovara svim zakonima i propisima te standardima čistoće".

Navodeći da su o izjavi (ministra poljoprivrede) da njihov hibrid ima prisustvo GMO-a saznali iz medija, od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva očekuju detalje vezane uz tu izjavu.

Ministar poljoprivrede Petar Čobanković na jučerašnjoj je konferenciji za novinare izjavio kako je sjeme hibridnog kukuruza, za koje je analizom utvrđeno da sadrži GMO, uvezla tvrtka Pioneer sjeme iz Zagreba. Kako je kazao ministar, sjeme je proizvedeno u Sjedinjenim Američkim Državama, u Hrvatskoj je prodano 1750 vrećica tog sjemena, a procjenjuje se da je njime zasijano oko 2.000 hektara kukuruza.

Iz Ministarstva poljoprivrede danas su, na upit, izvijestili da su obavijest o tome tvrtki Pioneer sjeme poslali uz dostavnicu 9. srpnja.

(Hina) xtp yds

Pročitajte više