Pismo hrvatskog zeta kojeg je ubio ISIS: "Jedina želja mi je zagrliti djecu"

Na slici je Jihadi John Foto: Hina

THE Sunday Times objavio je pismo britanskog humanitarca Davida Hainesa ubijenog u Siriji 2014. godine.

Otet je 2013. godine i ubijen nakon 18 mjeseci zarobljeništva

44-godišnjeg Hainesa, čija je supruga iz Siska, oteli su pripadnici Islamske države koji su ga držali u zarobljeništvu 18 mjeseci. Ubio ga je pripadnik Islamske države, Britanac Jihadi John, a snimka njegove dekapitacije objavljena je na internetu.

Haines je radio s izbjeglicama za francusku neprofitnu Agenciju za tehničku pomoć i suradnju (ACTED) kada su ga borci islamističke radikalne skupine oteli u ožujku 2013. na sjeveru Sirije. Oni su ga i natjerali da napiše pismo roditeljima u kojem traži otkupninu i čiji je sadržaj objavljen u britanskom mediju. 

Bio je oženjen i živio je u Hrvatskoj

Haines je u Hrvatsku došao 2000. godine. Kao šef ureda njemačke humanitarne organizacije ASB u Kninu četiri godine vodio je projekte revitalizacije civilnog života, velike infrastrukturne radove i obnovu porušenih kuća u okolnim selima. 2012. godine u Sudanu je radio na poslovima humanitarne pomoći.

Njegovo pismo objavljeno u britanskim medijima prenosimo u cijelosti:

"Dragi mama i tata,

grupa nam je rekla da napišemo ovo pismo kako bi vi prikupili novac potreban za puštanje svih britanskih i američkih talaca. Ovo će biti moguće samo uz pomoć Acteda (francuske humanitarne organizacije) i vlada, kao i javnosti. 

Oni traže 100 milijuna funti za naše puštanje. Mogu se samo nadati da to nije nemoguće. Pustili su druge taoce, a jednog su ubili.

Žao mi je što zbog mene prolazite kroz ovo bolno iskustvo i možda ćete mi jednom moći oprostiti. Znam da ćete pokušati. Puštaju Francuza.

Ova grupa će učiniti ono što kažu da će učiniti. 

Bojim se najgorega. Moje zdravlje je još uvijek loše, ali imam njegu i primam lijekove.

Prema nama se trenutno dobro odnose, ali to se može promijeniti svakog trena. Molim vas, ostanite u kontaktu i pritišćite Acted da radi na skupljanju otkupnine za nas. Nadam se da vam pružaju potporu i da vam pomažu nositi se sa situacijom. 

Jedina želja mi je da ponovno dobijem šansu vidjeti i zagrliti moju djecu, možda će mi i oni jednog dana oprostiti.

Mislim da ih nikad više ne bih ostavio. Znam da je Dragana jaka, ali siguran sam da je ovo ubija.

Voli vas, D."

Pročitajte više