Pismo majke nestalom Jean-Michelu Nicolieru: "Prokleti rat!"

Screenshot: HRT

JEAN-Michel Nicolier, francuski državljanin, hrvatski dragovoljac, nestao je na Ovčari 20. studenog 1991. Njegovo tijelo još nije pronađeno. Za taj zločin nitko nije odgovarao. U tijeku je istraga Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku koju provode protiv državljanina Republike Srbije. Okrivljenik nije dostupan državnim tijelima Republike Hrvatske.

Jean-Michel Nicolier danas bi imao 53 godine. Za njegov rođendan, 1. srpnja, majka mu je napisala pismo u kojem mu među ostalim poručuje: "Susrest ćemo se jednog dana, ako Bog da".

Upravo usprkos majčinim molbama, uputio se u Vukovar.

"Znao sam da će biti teško, ali nisam mislio da će biti tako strašno, osobito za civile. Ja sam kao dragovoljac došao u Vukovar. To je moj izbor, i u dobru i u zlu", tako je govorio Jean-Michel Nicolier 1991.

Na pitanje zašto se odlučio biti dragovoljac, odgovorio je: "Jer mislim da im treba pomoći. Zbog toga sam izabrao njihovu stranu... ".

Više su mu puta, govorio je, predložili da izađe iz Vukovara i vrati u Francusku, ali je ostao. Na pitanje što za njega zapravo simbolizira Vukovar, odgovorio je:

"Klaonicu. Klaonicu. Klaonicu".

"Stalno si sa mnom"

Majka mu je, piše HRT, za njegov 53. rođendan 1. srpnja napisala pismo.

"Tebi, moj sine Jean-Michel,

1. srpnja 2019. imao bi 53 godine. U studenom će proći 28 godina otkako tražimo 63 nestala tijela mučenika s Ovčare. Bez uspjeha! Prokleti rat!

Dio mog bića, uključujući i razum, otišao je s tobom. Tvoja prisutnost, tvoj osmijeh, tvoja ljubaznost, naši razgovori… Sve to čini tvoju odsutnost teškom.

"Jednog bića nema i sve je pusto". Što se mene tiče, upravo je tako!

Stalno si sa mnom. Susrest ćemo se jednog dana, ako Bog da!

Mama"

 

Pročitajte više