Pitali smo banke hoće li uzeti dio novca uplaćenog Mili. Evo što kažu

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

ZA liječenje Mile Rončević u SAD-u prikupljeno je oko 35 milijuna kuna u svega par dana, a liječenje će stajati oko 18 milijuna kuna.

>>Porezna za Index: Nećemo uzeti milijune od donacija za Milu

U humanitarnoj akciji novac je uplaćivan na račun Milinog oca i na račun Zaklade Nore Šitum.

Jesu li banke naplatile naknade za uplate?

Budući da se radi o velikom broju uplata, upitali smo banke kako će se u ovom slučaju odnositi prema naknadama za uplate na račun. 

Konkretno, pitali smo ih jesu li naplaćivali naknadu prilikom uplata građana za liječenje male Mile, kako u odnosu na račun Zaklade Nora Šitum, tako i u odnosu na račun oca, Marina Rončevića.

Addiko banka, PBZ banka, OTP banka, Erste banka, HPB banka i RBA banka su nam odgovorile kako se postupa s naknadama u ovom slučaju.

Kako se inače postupa pri humanitarnim akcijama?

Prema odgovorima koje smo dobili od banaka, vidljivo je kako je u slučaju humanitarne akcije potrebno obavijestiti banku da se provodi humanitarna akcija te kako se na određeni račun uplaćuje novac u humanitarne svrhe.

Banke tada mogu određeni račun osloboditi od plaćanje naknade. Za račune privatnih osoba, kao što je to u računu Milinog tate, takvo što nije moguće, pa su nam banke odgovorile kako su naknade prikupljene od uplata na njegov račun ili uplaćene za liječenje Mile ili će biti vraćene ljudima koji su uplaćivali na njegov račun.

PBZ primjerice, savjetuje, kako je najpogodnije odmah po otvaranju računa naznačiti da se radi o računu za humanitarne svrhe te obavijestiti banku o početku humanitarne akcije. Tada će banka osloboditi račun uplatno-isplatnih naknada, a iznos do tada evidentiranih naknada će donirati.

Addiko banka

Iz Addiko banke su nam odgovorili kako prilikom uplata na račune, čiji su vlasnici privatne osobe koje nemaju račun u Addiko banci, banka ne može sa sigurnošću znati da se radi o uplati humanitarnog karaktera.

Dodaju da isto tako, ako se sredstva uplaćuju na račun udruge koja nema račun u banci i ako ta udruga banku nije obavijestila o provedbi humanitarne akcije, banka u tom slučaju neće imati informaciju s kojom bi mogla u svom sustavu označiti IBAN udruge kako bi bio oslobođen naknada.

Ipak, poručili su kako su u ovom slučaju samo proveli evidenciju uplata i odrekli se naknada. Konkretno, naknade od uplata će dodati na račun Milinog oca ili Zaklade, ovisno o uplatama. 

"S obzirom na to da je platni promet visoko-automatiziran sustav, prilikom uplata na račune čiji su vlasnici privatne osobe koje nemaju taj račun u Addiko banci banka ne može sa sigurnošću znati da se radi o uplati humanitarnog karaktera. Isto tako ako se sredstva uplaćuju na račun Udruge koja nema račun u banci i banku nije obavijestila o provedbi humanitarne akcije banka tada nema informaciju s kojom bi mogla u sustavu parametrizirati IBAN Udruge kako bi bio oslobođen naknada. Neovisno o tome, u konkretnom slučaju Addiko banka je samostalno provela vlastitu evidenciju uplata u sklopu ove humanitarne akcije koje su išle na osobni račun oca M.Rončevića i na račun Zaklade Nore Šitum te se odrekla naknada, tj. ukupni iznos naknada za spomenute uplate će od strane banke biti uplaćen na te račune, zajedno s donacijom banke", stoji u odgovoru Addiko banke.

PBZ banka

Iz PBZ-a su nam odgovorili kako ne naplaćuju naknadu za račune u humanitarne svrhe i račune humanitarnih organizacija otvorenih u banci.  

Osim toga, dodali su kako je kod otvaranja takvih računa uputno odmah naznačiti u zahtjevu da je račun humanitaran kako bi banka pravodobno mogla reagirati i donijeti odluku o oslobađanju plaćanja platno-prometne naknade po tom računu. 

PBZ će sve naknade uplatiti na račun Zaklade Nora Šitum.

"Privredna banka Zagreb ne naplaćuje naknadu za račune u humanitarne svrhe i račune humanitarnih organizacija otvorenih u Banci. Općenito, kod otvaranja takvih računa uputno je odmah naznačiti u zahtjevu da je račun humanitaran kako bi Banka pravodobno mogla reagirati i donijeti odluku o oslobađanju plaćanja platno-prometne naknade po tom računu. Odmah po saznanju o pokretanju humanitarne akcije Banka će osloboditi račun platno-prometne naknade, a iznos do tada evidentiranih naknada će donirati.

Također, i u ovoj akciji prikupljanja sredstava za pomoć u liječenju djevojčice Mile Rončević, Privredna banka Zagreb poduzela je sve potrebne aktivnosti kako bi iskazala podršku, pa tako i u kontekstu evidentiranih naknada za uplate u poslovnicama i putem servisa Banke na račun Zaklade Nora Šitum kao i na račun oca te će također navedeni iznos donirati u cijelosti Zakladi Nora Šitum.

PBZ kao jedan od najvećih donatora u zemlji što je potvrđeno i u brojnim slučajevima u sklopu akcije Činim dobro svaki dan podržava i nastavit će podržavati sve akcije humanitarnog karaktera te smo također donirali sredstva za liječenje male Mile", odgovorili su nam iz PBZ-a.

OTP banka

Iz OTP banke su nam kratko odgovorili kako su o naknadama za uplate na račun Zaklade Nora Šitum i Milinog tate donijeli hitnu odluku na razini Uprave banke.

"Hitnom odlukom Uprave donesene 1. travnja ne naplaćuje se naknada za uplate građana na račun Zaklade Nore Šitum te račun oca male Mile", poručili su.

Nisu nam odgovorili što će biti s novcem koji je uplaćen prije 1. travnja. 

Erste banka

Erste banka nam je odgovorila kako oni općenito ne naplaćuju naknadu za uplate u korist računa kojima se prikupljaju prilozi u humanitarne i dobrotvorne svrhe, kao i u korist računa za pomoć kod elementarnih nepogoda javnim zajmom i samodoprinosom.

I oni dodaju kako banka ne može uvijek imati informacije o svim humanitarnim akcijama u tijeku te pripadajućim žiro-računima za uplatu, te da je moguće da u pojedinim slučajevima sustav ne prepoznaje automatski da je račun otvoren u navedene svrhe. Stoga je bitno da organizatori humanitarnih akcija, osim u slučajevima kada banka već unaprijed ima potrebna saznanja o istima, obavijesti banku o otvaranju i svrsi takvog žiro-računa kako bi uplatitelji bili oslobođeni plaćanja naknada.

Kada se radi o ovoj konkretnoj akciji, klijentima je za uplate automatski bila obračunata naknada u iznosu od oko 20.000 kuna na oba računa. Taj iznos će biti doniran za potrebe liječenja male Mile.

"Općenito govoreći, Erste banka ne naplaćuje naknadu za uplate u korist računa kojima se prikupljaju prilozi u humanitarne i dobrotvorne svrhe, kao i u korist računa za pomoć kod elementarnih nepogoda javnim zajmom i samodoprinosom. Međutim, s obzirom da Banka ne može uvijek imati informacije o svim humanitarnim akcijama u tijeku te pripadajućim žiro-računima za uplatu, moguće je da u pojedinim slučajevima sustav ne prepoznaje automatski da je račun otvoren u navedene svrhe. Stoga je bitno da organizatori humanitarnih akcija, osim u slučajevima kada banka već unaprijed ima potrebna saznanja o istima, obavijesti banku o otvaranju i svrsi takvog žiro-računa kako bi uplatitelji bili oslobođeni plaćanja naknada.

Tako je i u početku trajanja ove humanitarne akcije za uplate u korist oba računa, Milinog oca i Zaklade, klijentima za uplate automatski bila obračunata i naknada. Riječ je o ukupnom iznosu od oko 20 tisuća kuna obračunatih naknada po toj osnovi za uplate na oba računa. Imajući u vidu humanitarnu namjenu ove akcije, donesena je odluka da se cjelokupni iznos automatski obračunatih naknada klijentima za uplate na oba računa donira za potrebe liječenja male Mile. Dodatno je banka odlučila izdvojiti iznos od 20 tisuća kuna te je, shodno tome, na račun Zaklade Nore Šitum u utorak, 2. travnja, uplaćen iznos donacije od ukupno 40 tisuća kuna. Važno je spomenuti da su sve uplate koje su obavljene u korist računa Zaklade Nore Šitum od ponedjeljka ujutro, kada je njegov broj službeno unesen u sustav, oslobođene plaćanja naknade", odgovorili su nam.

HPB banka

Iz HPB-a su dodali kako banka ne naplaćuje naknadu za gotovinske uplate ili bezgotovinski prijenos u poslovnici banke, ali i kako se putem internetskog bankarstva prijenos u korist računa u drugoj banci naplaćuje 2,00 kn po nalogu, osim ako u sustavu račun nije evidentiran kao račun humanitarne organizacije u kom slučaju bi bio bez naknade.

Budući da je tekući račun oca Marina transakcijski račun fizičke osobe i nije isključen iz naplate naknade, naknade su naplaćene, a HPB će iznos u vrijednosti naplaćenih naknada u spomenute svrhe uplatiti na račun Zaklade.

"Sukladno važećoj Odluci o naknadama, Banka ne naplaćuje naknadu za gotovinske uplate ili bezgotovinski prijenos u poslovnici Banke. Isto je definirano tarifnim stavkom: „U korist računa humanitarnih organizacija i računa za druge dobrotvorne svrhe/humanitarne akcije“ bez naknade.

Prema ovome, naknada za gotovinske uplate/bezgotovinske prijenose u korist računa Zaklade Nore Šitum te oca Marina Rončevića (u ovoj akciji) u poslovnici Banke nije smjela biti naplaćena.

Putem internetskog bankarstva prijenos u korist računa u drugoj Banci se naplaćuje 2,00 kn/nalog osim ako u sustavu račun nije evidentiran kao račun humanitarne organizacije (tada je bez naknade). 

Tekući račun oca Marina je transakcijski račun fizičke osobe te nije isključen iz naplate naknade (standardne uplate u korist njegovog računa koji je otvoren u drugoj banci).
HPB će iznos u vrijednosti naplaćenih naknada u spomenute svrhe uplatiti na račun Zaklade", odgovorili su nam iz HPB-a. 

RBA banka

RBA nam je pak odgovorila kako imaju ustaljenu praksu da ne naplaćuje naknade za humanitarne akcije, primarno putem računa otvorenih za potrebe humanitarnih projekata. 

Osim toga, i oni dodaju kako su se naknade na račun oca Marina putem internet i mobilnog bankarstva naplaćivale.

Tu naknadu će RBA banka vratiti korisnicima te ih poziva da im se jave kako bi izvršili povrat naknade.

"Raiffeisen banka ima ustaljenu praksu da ne naplaćuje naknade za humanitarne akcije, primarno putem računa otvorenih za potrebe humanitarnih projekata. 
RBA je krajem prošlog tjedna obavijestila cijelu svoju poslovnu mrežu o provođenju akcije za Milu Rončević, te su svi djelatnici obaviješteni da ne naplaćuju naknadu za uplate na račun korisnika Marina Rončevića. 

Dodatno, što se tiče internetskog i mobilnog bankarstva, naknade za transakcije su se naplaćivale. 
Naime, ako korisnik IB-a i MB-a naznači prilikom plaćanja da se radi o računu za potrebe humanitarne akcije, naknada se neće naplatiti, dok se prilikom prijenosa novca na račun oca - Marina Rončevića, naknada naplaćivala. 

Iako smo obavijestili našu poslovnu mrežu o povratu naknada, iskoristili bismo i ovu priliku te pozvali sve korisnike, koji su uplaćivali na račune za potrebe ove humanitarne akcije putem internetskog ili mobilnog bankarstva, da nam se obrate vezano uz povrat naplaćene naknade", odgovor je RBA banke.

Zagrebačka banka

IZ ZABA-e su nam odgovorili da su, čim je akcija za Milu kod njih registrirana, oslobodila od naknade račune Zaklade Nora Šitum i Marina Rončevića. Poručili su da će i sami uplatiti donaciju.

"U trenutku kad je humanitarna akcija registrirana u Zagrebačkoj banci, banka je oslobodila od naknade sva plaćanja na račune Zaklade Nora Šitum i Marina Rončevića.

Banka će se ovoj hvalevrijednoj akciji pridružiti i donacijom", poručili su iz Zagrebačke banke. 

Pročitajte više