Pitali smo stručnjake: Je li znanost stvarno dokazala da život počinje začećem?

Foto: FaH/123rf

"KAO što znate, mi prihvaćamo ono što kaže znanost 21. stoljeća, to je da život počinje začećem, a kao kršćanski demokrati također prihvaćamo da živimo u demokratskom pluralnom društvu i da mnogi građani ne prihvaćaju takvu činjenicu", rekao je danas ministar Stier, koji ne krije uske veze s krugovima katoličkim ekstremista koji žele zabraniti abortus. Jednog od njih, Ladislava Ilčića, čak je imenovao savjetnikom za pitanja ljudskih prava.

>> Stier: Mi prihvaćamo ono što kaže znanost 21. stoljeća

Postoji li zaista znanstveni konsenzus o konkretnom, diskretnom trenutku u kojem počinje život?

"Najgore je kad se jedan stav uzima kao gotova istina"


Tim povodom popričali smo s biologom sa zagrebačkog PMF-a Kristijanom Vlahovičekom i embriologom Dejanom Ljiljakom, voditeljem laboratorija za medicinski potpomognutu oplodnju KBC-a Sestre milosrdnice u Zagrebu.

"Ne postoji znanstveni konsenzus o tome. To je moment gdje znanost, konkretno biologija, dolazi do one tanke granice s filozofijom, a onda se u to često zna uplesti i religija. Stvar je slojevita i sve ovisi kako tumačite i gledate. Neki bi rekli da u trenutku spajanja muške i ženske spolne stanice nastaje novi život, ali on je genomski neovisan tek kad je starost dva dana. Nadalje, taj embrij ne može ništa bez majke. Nastaje li život u trenutku oplodnje ili kad dođe do izmjene kromosomskog materijala ili je to kad se embrij ugnijezdi ili možda čak kad se javi svijest? Tanka je to granica i svatko ima neku svoju definiciju, a najgore je kad se jedan stav uzima kao gotov i onda se zloupotrebljava", rekao nam je Ljiljak, koji nam je prokomentirao i mogućnost zabrane pobačaja u Hrvatskoj.

"Nijedna normalna zapadna zemlja neće zabraniti pobačaj, to je pregrozna ideja, jer time odmah šaljete žene na crno tržište", rekao nam je embriolog.

"Ne radi se o crno-bijelom pojmu"


"To prije svega ovisi o operativnoj definiciji života, ali zasigurno se ne radi o crno-bijelom pojmu ili nečemu što se podrazumijeva samo po sebi. Ne vjerujem da postoji znanstveni konsenzus po tom pitanju", rekao je biolog Kristian Vlahoviček u razgovoru za Index.

Pročitajte više