Bili smo na skupu HDZ-ovaca. "Otkud vam da stranka krade? To je laž"

Foto: Ivana Pušnik/Index

JUČER se na zagrebačkom Cvjetnom trgu održao završni skup HDZ-a uoči parlamentarnih izbora koji se održavaju za dva dana. Bili smo ondje i pitali simpatizere HDZ-a zašto će glasati za tu stranku te kako komentiraju razne afere koje su se dogodile u mandatu Andreja Plenkovića. 

"Bit će koristi za mene od HDZ-a"

Najprije smo ih pitali misle li da će imati neke koristi od toga što su u HDZ-u. "Već sam dugo u HDZ-u i imaju najbolji i najiskreniji program", "Za bolju budućnost Hrvatske. Bit će koristi od toga. Svi koji glasaju za HDZ imat će bolju korist od ove zemlje", odgovorili su neki.

"Glasat ću jer su najbolji. Ne treba mi korist. Korist ima država. Ja imam sve, meni ne treba ništa", "Tradicionalno već 34 godine glasam za HDZ", "Ja ne gledam korist, gledam da nam bude bolje", dodali su drugi. 

"Otkud vam to da su HDZ-ovci krali? To je laž. Oni nikad nisu ništa ukrali"

Kad smo ih pitali zar im ne smeta što je HDZ jedina stranka koja je osuđena kao zločinačka organizacija (primjer toga su ukradeni milijuni u vrijeme Sanadera i presuda koja je stigla u vrijeme Plenkovića zbog čega se on nije nijednom ispričao), neki su nam odgovorili da je to "stvar pojedinca".

"Kako u HDZ-u tako i u svim drugim strankama ima kriminalaca, lopova i ostalog", "Predsjednik Republike Hrvatske se kandidira na izborima iako Ustavni sud mu govori da ne može. To mi smeta", "Oni nikad nisu ukrali. To je lažna stvar, sve je to lažno. Nisu oni nikad ništa ukrali", rekli su nam. 

"Ne smeta me što su zločinačka organizacija. Svatko odgovara za sebe", "Kaznena djela su počinjena od osoba. Ne može se osuditi narod ili stranku zbog toga što su pojedinci loši ili čine kaznena djela", tvrde neki simpatizeri HDZ-a.

"Ma gdje ste to pročitali da HDZ-ovci uhljebljuju druge? To nije istina"

Evo što su nam rekli kad smo ih pitali zašto podržavaju uhljebljivanje HDZ-ovaca u državne i lokalne tvrtke i institucije. "To još nije ništa potpuno dokazano. Ne podržavam uhljebljivanje. Uhljeb nije hrvatska riječ", "Ma gdje ste to pročitali? To nije istina", čudili su se neki. 

"Po čemu tvrdite da nema uhljebljivanja u Mostu? Primjerice, Božo Petrov je svog kuma prvi tjedan htio zaposliti u Hrvatske vode. Problemi koje učine pojedinci ne mogu se staviti na teret nijednoj stranci", "I druge stranke dijele položaje u tvrtkama. Slučajno znam da je Tomašević sve podijelio svojima i SDP-ovcima", odgovorili su nam. 

"Prije bi SDP-ovci krali nego HDZ-ovci"

Index je u srpnju 2022. objavio kako je karlovački HDZ-ovac Stjepan Turković sa sinom Mijom uhvaćen u krađi željezne armature s gradilišta obilaznice Turnja gdje je postupala i policija pa smo ljude na skupu HDZ-a pitali zašto podržavaju krađu.

"To je stvar pojedinca kao i u svim drugim strankama. HDZ ne podržava krađu. Stojim iza toga", "Ne podržavam krađu ni u jednom obliku", "Krađe ne podržavam, ali što se tiče HDZ-a, to nisu ljudi koji bi krali. Prije bih rekao da SDP-ovci kradu. HDZ-ovci nisu takvi", "Tko krade neka odgovara", "Pojedine interese imaju pojedinci", kažu nam.

"Medalja ima dvije strane, i dobru i lošu. U životu je tako", "Svaki pojedinac koji je dosad bio u kaznenom ili prekršajnom progonu i protiv kojega je podnesena optužnica izbačen je iz stranke. HDZ ne želi imati takve članove i distancira se od takvih članova. Svaki pojedinac ne smije biti stigma u udruženoj organizaciji ili stigma državi, narodu ili naciji", objasnili su. 

"Ja ne znam tko je tu nasilnik ni ništa"

U ožujku ove godine Plenković se na Facebooku hvalio videom u kojem je osuđeni nasilnik Alojz Tomašević koji je zlostavljao svoju ženu pa smo pitali okupljene na Cvjetnom trgu jesu li oni ikad udarili svoju curu ili ženu, odnosno zašto podržavaju da to HDZ-ovci to rade.

"Broji li se sestra dok smo bili djeca? Samo tada. Cijela stranka je ista. Ovi što tuku žene, oni su smeće. Jedna stvar je kad si dijete, ali kad ste odrasli, to se ne radi", "Ja ne znam tko je tu nasilnik ni ništa", odgovorili su. 

"Ja sam s biciklom"

Pitali smo simpatizere HDZ-a misle li da zato što su u stranci ne trebaju plaćati parking, vez i slično. To pitanje smo postavili zbog Indexovog članka iz siječnja ove godine u kojem piše da je HDZ-ovac Božidar Longin htio besplatno koristiti vez za brodicu. 

"Čovjek se debelo preglasio. To nije politika HDZ-a. Ja se vozim na biciklu, stoga ne plaćam baš parking", "Mislim da se HDZ za to ne zalaže", zaključili su. 

Pročitajte više