Pitali smo Hrvoja Krešića kojih mu je pet omiljenih knjiga

Foto: Pixsell/Igor Kralj

HRVOJE Krešić je novinar godine po izboru HND-a i jedan od najboljih političkih reportera u Hrvatskoj poznat po svojem neumornom i uvijek logičnom propitivanju političara.

Krešić je novinarstvo učio u Novom listu, dugi niz godina radio je za RTL, a sada je na televiziji N1.

Za Index je rado otkrio svojih pet omiljenih knjiga.

Crveno i crno - Stendhal

Jedna od onih knjiga zbog koje čovjek bude sretan što je studirao književnost i neke knjige čitao tri, četiri, pet puta, probijao se kroz slojeve značenja, analizirao reference, način pripovijedanja… Iako smještena u postnapoleonsku Francusku, zapravo je svevremenska priča o (ne)uspjehu kojoj se vraćam svako malo, baš kao i Julienu Sorelu.

Srce tame - Joseph Conrad

Mračna i memljiva priča o putu ne u srce tame što ga krije prašuma nekadašnjeg belgijskoga Konga, nego priča o srcu ljudske tame i pomračenju uma, srcu tame koje kuca iza blještavog naličja svake velike i uspješne civilizacije, prisutna i vidljiva u manje-više svemu što nas okružuje.

Životinjska farma - George Orwell

Svaki put kad pratim neke parlamentarne, predsjedničke, unutarstranačke ili zapravo bilo koje izbore, svaki put kad negdje nekoga uhvatimo s prstima u pekmezu, a potom mu se ne dogodi ništa, sjetim se da su sve životinje jednake, ali neke su jednakije od drugih. Usput, jako korisno štivo za podsjećanje na to da u svakoj novoj populističkoj megazvijezdi čuči Napoleon, odnosno Josif Visarionovič.

Merchants of Truth - Jill Abramson

Gomila je sjajne literature o krizi novinarstva kojoj svjedočimo posljednjih 15-20 godina u kojoj autori poput Alana Rusbridgera ili Jaya Rosena pokušavaju shvatiti koje su to greške radile uprave velikih izdavačkih kuća, ali i sami novinari, da im je publika polako, ali sigurno okrenula leđa i prestala im vjerovati.

No možda je najdetaljniji i najuzbudljiviji ovaj insajderski uvid bivše glavne urednice New York Timesa Jill Abramson koji prati pad starih i uspon novih medija kroz ne baš najljepše ljudske osobine - prijezir, oholost, aroganciju - te nudi zaključak da se zaista ne bismo trebali čuditi zašto smo tu gdje jesmo.

Calvin and Hobbes - Bill Waterson

Ovo je možda bila i najteža odluka u ovom popisu - odabrati samo jedan strip od svih stripova i grafičkih novela koje obožavam, staviti nekoga ispred Magnusa i Bunkera, Gaimana, Spiegelmana ili Joanna Sfara… No Calvin i Hobbes su ipak svemir za sebe, svemir koji te uvuče i u kojem uživaš u svakom trenutku potpuno ležerne lucidnosti, svemir koji ti pomaže da se smiješ i osjećaš kao… Pa, kao dijete koje čita stripove :)

 

Pročitajte više