Pitali smo katoličke muškarce u saboru što misle o klečavcima s Trga bana Jelačića

Foto: Patrik Macek/Marko Lukunic/PIXSELL

KLEČAVCI koji se svake prve subote u mjesecu okupljaju na Trgu bana Jelačića i mole krunicu kako bi, između ostaloga, bili "duhovni autoriteti u obitelji" izazvali su proteklih dana, u povodu svojeg trećeg okupljanja, veliki interes javnosti. 

To im i je jedan od ciljeva te se u tom smislu njihova akcija može smatrati uspješnom.

 

Klečavci su dio projekta Muževni budite

Katolički muškarci koji se pod vodstvom katoličkog aktivista i preobraćenika Krunoslava Puškara, voditelja projekta Muževni budite, okupljaju i kleče dok mole čine to i "za prestanak predbračnih odnosa, za čednost u odijevanju i ponašanju te za obnovu katoličkih brakova, prestanak pobačaja i otvorenost bračnih parova životu".

>> Tko stoji iza klečavaca na Trgu bana Jelačića?

Index je zanimalo kako na ovu pojavu gledaju katolički muškarci među saborskim zastupnicima pa smo ih nazvali i pitali.

HDZ-ovac Ante Sanader gleda pozitivno na klečavce

Istaknuti HDZ-ovac i potpredsjednik sabora Ante Sanader nije bio previše raspoložen za razgovor o ovoj temi te je isprva pitao što nas to uopće zanima. Na ponovljeni upit je odgovorio da na klečavce "gleda pozitivno" te završio razgovor.

Kontaktirali smo i saborske zastupnike HDZ-a Damira Habijana, koji kaže da je zauzet temom ustavnih promjena i ne stigne ovo komentirati, te Ivana Ćelića, koji nam je rekao da smo dobili pogrešan broj (?!).

Nikola Grmoja: Ne vidim se kao duhovnog lidera u obitelji

Nikola Grmoja iz Mosta je bio malo opširniji. "Neka svatko prakticira ono što misli da je ispravno. Dakle, nemam problema s time ni da netko prosvjeduje, ni da paradira ni da moli u javnosti", rekao je Grmoja.

Na pitanje o tome misli li im se pridružiti, Grmoja je odgovorio niječno. "Ja molim u crkvi ili kod sebe kući, u svom nekakvom privatnom prostoru, ali nemam problem s time da netko na takav način prakticira svoju vjeru", dodao je.

Pitali smo ga i vidi li se kao duhovni lider u svojoj obitelji. "Ma ne. Ne vidim se uopće kao lidera. Vidim sebe kao čovjeka koji treba raditi na svojim manama", zaključio je Grmoja.

Hrvoje Zekanović: To je legitimno, ali ne bih volio da vjernici budu izigrani

Nazvali smo i Hrvoja Zekanovića, odnedavno člana Hrvatske demokršćanske stranke (HDS). "Mi smo slobodna država i svatko ima pravo izražavati svoj stav o bilo kojoj temi i na bilo kojem mjestu, ali da pritom ne ugrožava druge", kaže Zekanović.

Zekanović je podsjetio da u Hrvatskoj postoje i razne molitvene zajednice te da se vjernici okupljaju na različite načine. On se nema namjeru pridružiti klečavcima na Trgu bana Jelačića. "Svatko izabire način na koji će manifestirati i prakticirati svoju vjeru. Svaki put je legitiman", ističe Zekanović.

Ipak, brine ga jedna stvar u vezi toga. "Ne bih volio da vjernici budu izigrani od strane onih koji bi u tome možda imali financijski interes", napominje zastupnik HDS-a.

 

Pročitajte više