Pitali smo Petra Štefanića kojih mu je pet omiljenih knjiga

Foto: Privatni album

PETAR Štefanić je diplomirao filozofiju i opću lingvistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a novinarsku karijeru započeo je 2001. godine kao dio redakcije unutarnje politike na Hrvatskom radiju. Uređivao je i vodio emisije U mreži prvog te Poligraf, a od 2003. godine počinje raditi priloge za televizijsku emisiju Nedjeljom u dva.

Nakon toga se na HTV-u profilirao u jednog od najpoznatijih reportera, urednika i voditelja. Prije tri godine je prešao raditi na televiziju N1, na kojoj, između ostaloga, vodi emisiju Pressing.

Štefanić se rado odazvao Indexovom pozivu da našim čitateljima preporuči svojih pet omiljenih knjiga.

A sunce izlazi - Ernest Hemingway

Sve je u ovoj knjizi što mi je trebalo u doba kad sam je čitao. Kratke, ogoljene i pomalo surove Hemingwayeve rečenice, novinarski stil koji je možda definirao i interes za ovo čime se danas bavim, putovanja, eskapizam, borbe bikova, Baskija i Navarra. Puno dijaloga, puno cuge i generacijska priča, sve to je tad izgledalo tako privlačno, a ni danas nije drukčije. 

Na cesti - Jack Kerouac

Ovo je također logičan izbor uz prvonavedeni. Jer tko se u jednom trenutku nije zapalio za knjige beat generacije. Pisana na način da se ne gubi pažnja pri čitanju koliko god nije kratka. Mitska je priča, no zapravo istinita, da je sve stvoreno u mahnitom zanosu, pojačano stimulansima, u roku od tri tjedna na jednoj roli papira dugoj tridesetak metara. Nakon nje zavolio sam sve vrhunske "on the road" filmove i osjećaj čišćenja kroz putovanja. 

Budućnost jedne iluzije - Sigmund Freud

Na fakultetu smo se naravno navukli na neke autore koji su nam definirali svjetonazor. Freud u zadnje vrijeme nije u nekoj posebnoj modi, ali malo je poznato da je pisao vrlo prohodnim, pitkim i zanimljivim stilom. Njegove kulturološke studije poput ovog to najbolje pokazuju. Freud me naučio misliti te ući u dinamiku racionalnog i iracionalnog. 

Elementarne čestice - Michel Houellebecq

Zapravo cijeli opus, no morao sam izabrati jednu knjigu, a ova možda najbolje ilustrira ono što ovaj zločesti dečko i veliki provokator francuske književnosti nudi. Čovjek koji ima i puno osporavatelja, no netko tko fascinantno komunicira suvremene fenomene i neuroze modernog čovjeka. Roman i esej u jednom, Houellebecq je autor za kojeg kažu da predviđa realne događaje, vraćate se njegovoj knjizi koju ste odložili uz krevet s posebnim guštom. 

Moja borba - Karl Ove Knausgaard

Ogromna knjižurina, tisuće stranica, izlaganje vlastitog unutarnjeg i vanjskog života, nevjerojatni opisi odnosa s ocem alkoholičarem uz antologijski dio knjige kada taj otac umire. Ova knjiga, posebno drugi dio, najbolje nekako reprezentira moj književni ukus, ono što volim kod čitanja. 

Pročitajte više