Pitali smo policiju je li manijak iz Splita sin policajca. "Ne možemo reći"

Screenshot: Dalmatinski portal

Pomahnitalog muškarca (37) koji je u subotu na splitskoj Sirobuji napao djevojku i dvojicu mladića te se više puta autom zabio u njihov auto policija je pustila na slobodu. 

Unatoč brutalnosti i upornosti u napadu na troje mladih, policija muškarca nije predala u pritvor, nego ga je ostavila na slobodi nakon što je izašao iz bolnice u kojoj je bio jer je u noći napada, kako je navela policija, bio u rastrojenom stanju. 

Čitatelji su nam danas javili da se navodno radi o sinu policajca. Tu informaciju smo pokušali provjeriti u PU splitsko-dalmatinskoj. Nakon nekoliko sati smo dobili odgovor u kojem stoji da nam ne mogu odgovoriti na to pitanje.

"U odnosu na Vaš dodatni upit možemo Vas izvijestiti kako smo Vas u ranijem odgovoru izvijestili o svim bitnim činjenicama te više informacija nismo u mogućnosti dati", napisali su iz policije.

Policija nam je u ranijem odgovoru na upit, koji sad spominje, rekla da puštanje napadača na slobodu ne utječe na donošenje odluke o njegovoj kaznenoj odgovornosti ni na daljnji tijek kaznenog postupka.

Tada su najavili i "detaljnu analizu cjelokupnog postupanja i utvrđivanje svih činjenica koje su utjecale na donošenje ovakve odluke". Cijeli odgovor možete pročitati na dnu teksta.

Potresna i uznemirujuća snimka

Podsjetimo, snimka koju je sinoć objavio Dalmatinski portal prikazuje rastrojenog muškarca koji, u društvu još jednog muškarca, pokušava ući u automobil u kojem se nalaze djevojka i dvojica mladića i razbija im staklo na autu, nakon čega oni bježe. Napadač ih slijedi i više puta se zabija u njihov automobil. Na potresnoj snimci čuju se krici i vrištanje.

Upozoravamo da bi nekim čitateljima snimka mogla biti uznemirujuća.

Prvi put se muškarac u njihov auto zabio na benzinskoj pumpi. U automobil s troje mladih svojim se automobilom zaletio s bočne strane.

"Lik se zabija ničim izazvan jer je nadrogiran i pijan. Počea nas je pratiti i doslovno na pumpi pun gas u nas", govori jedan od putnika nekome u telefonskom pozivu koji je uslijedio nakon poziva policiji.

Muškarac se potom ponovno pojavljuje iza njih i svojim autom ponovno udara u njihov. Opet se čuju krikovi. Muškarac potom još dva puta udara u njihov auto. "Ubit će nas. Vozi, samo biži!" viče jedan od putnika.

"Proklizavamo, sje*a nam je osovinu...", govori muškarac tijekom paničnog bijega od podivljalog 37-godišnjaka. 

Policija podivljalog muškarca nije pritvorila

Dvoje mladih Splićana je zadobilo lakše tjelesne ozljede. Napadač je prvo odveden u splitsku bolnicu, no, kad je pušten iz nje, nije zadržan u pritvoru. 

Splitska policija je objavila da 37-godišnjaka tereti za kazneno djelo dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom i dva kaznena djela oštećenja tuđe stvari.

Iako je osumnjičen za tri kaznena djela, policija će ga prijaviti u redovnom postupku, što znači da uopće nije pritvoren, ali ni priveden na ispitivanje u Državno odvjetništvo.

Policija: Napravit ćemo detaljnu analizu postupanja

Splitsku policiju smo ranije danas upitali zašto 37-godišnjak nije pritvoren i hoće li se preispitivati takvo postupanje policajaca.

"Obavještavamo Vas da smo javnost o navedenom događaju u cijelosti obavijestili priopćenjem od 12. veljače 2024. godine koje je objavljeno na našim stranicama. Kao što smo i u priopćenju naveli, nakon što je pronađen, muškarac je odveden u bolnicu gdje je zadržan na opservaciji, a nakon otpuštanja nad njim je provedeno kriminalističko istraživanje. Nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu je podnesena kaznena prijava zbog tri kaznena djela.

Privođenje pritvorskom nadzorniku je mogućnost koja je normirana Zakonom o kaznenom postupku, a činjenica da isti nije priveden pritvorskom nadzorniku nakon dovršetka kriminalističkog istraživanja, ne utječe na donošenje odluke o njegovoj kaznenoj odgovornosti, niti na daljnji tijek kaznenog postupka.

Napravit ćemo detaljnu analizu cjelokupnog postupanja i utvrđivanje svih činjenica koje su utjecale na donošenje ovakve odluke", rekli su danas za Index iz splitske policije. 

Pročitajte više