TROSTRUKO UBOJSTVO U SPLITU

Pitali smo policiju zašto brata ubojice nisu zaštitili od premlaćivanja

Foto: Pixsell

SEDAM dana nakon trostrukog ubojstva u Splitu propusti nadležnih tijela ne prestaju.

Stanislav Zavadlav, brat osumnjičenog ubojice Filipa Zavadlava, jedan od svjedoka koji je trebao biti ispitan, pretučen je u četvrtak popodne. A osim “uobičajenih” curenja podataka iz kaznenih i drugih dosjea, u javnost su dospjele i informacije koje su mogle ugroziti osobe involvirane u slučaj.

Mediji su tako dobili informacije o točnom vremenu održavanja sudskog ročišta, a u stvarnom vremenu su pisali o tome kako je Stanislav Zavadlav odveden u policiju “kako bi popričali o napadu i dogovorili se o zaštiti”, čime su njegovi napadači lako mogli saznati gdje se nalazi i o čemu će ga nadležni organi ispitivati. 

Torcida uputila javnu poruku, osumnjičenog ubojicu hitno prevezli u Zagreb

Podsjetimo, dan nakon ubojstva splitska navijačka skupina Torcida objavila je priopćenje u kojem je odala počast jednom od ubijenih Marinu Ožiću Paiću. “Ni krivog ni dužnog ubili te brate, prokleti oni koji ti mrtvo ime blate!” Uz to su deseci torcidaša izašli na splitske ulice i razvili istoimeni transparent na kojem se proklinju oni koji "blate ime" ubijenog torcidaša, prigodno zapalivši i baklje.

Lokalni mediji koji nerijetko raspolažu informacijama iz policijskih i sudskih spisa pisali su da su u zatvoru Bilice odahnuli jer Filip Zavadlav nije upućen tamo. Prevezen je, i to već u ponedjeljak, u bolnicu u Zagrebu, a pratile su ga jake policijske snage jer, kako se tada pisalo, “strahuje se da putem ne postane žrtva nekog od prijatelja i rodbine trojice ubijenih”.

Odvjetnik osumnjičenog potvrdio da se sprema "reakcija s druge strane"

Na Indexov upit tada radi li se o bojazni da se Filipu Zavadlavu sprema osveta, odvjednik Filipa Zavadlava Branko Šerić je tada rekao: "Sprema se reakcija druge strane. Ne mogu to objasniti jer ako to ne može policija objasniti, ne mogu ni ja. Čuju se takve informacije, nešto se čuje, ali ne bih volio biti rekla-kazala", rekao je Šerić te dodao:

"On je već na putu za Zagreb. To se nikad ne događa isti dan, to vam govorim iz iskustva. Očito je da postoje opravdane okolnosti da se ne želi ni da on jednu noć prenoći u okružnom zatvoru u Splitu", rekao je Šerić.

Unatoč potencijalno opasnoj situaciji, obitelj osumnjičenog nije bila pod nadzorom policije

No premda je Filip Zavadlav zatvoren i u rukama policije promptno odveden iz Splita, očito zbog straha od osvete, nikome nije palo na pamet provesti nekakav oblik zaštite i nadzora nad njegovom obitelji. Posebice Stanislavom Zavadlavom. Mediji su pisali da su dugovi koje je imao zbog droge jedan od mogućih motiva ubojstva. Unatoč tim jasnim naznakama, Stanislava Zavadlava policija nije ni na koji način ni štitila ni pratila. On sam policiji se nije htio obratiti jer, kako je rekao Indexu istu večer nakon napada, ovisnik je, oni bi ga priveli, a onda ne bi imao svoju slobodu. I iako je rekao kako poznaje napadače, događaj nije želio prijaviti niti otkriti o kome je riječ.

Policija se pravda da "oštećeni" nije želio surađivati s policijom

Glasnogovornica splitske policije Antonela Lolić izjavila je kako su odmah nakon dobivene informacije o napadu na teren poslali policiju koja tamo nije nikoga zatekla. 

“Slijedom zaprimljenih informacija na terenu poduzeli smo sve mjere i radnje iz nadležnosti policije. Provodimo kriminalističko istraživanje. Želim reći i kako smo do sada poduzeli sve mjere zaštite, ali je problem što oštećeni nije želio surađivati s policijom. I dalje poduzimamo sve mjere i radnje iz policijske nadležnosti te ćemo pronaći kvalitetno rješenje", poručila je Lolić.

Na naš upit zbog čega otac ili brat Filipa Zavadlava nisu bili pod mjerama nadzora s obzirom na cjelokupnu situaciju vezanu uz potencijalne prijetnje te reakcije Torcide, poznate po nasilnim ispadima, iz policije su nam odgovorili kako su poduzeli sve razumne mjere zaštite. Pritom su se pozvali na članak 99 Zakona o policijskim poslovima te naveli kako po njemu postupaju.

"Dok za to postoje opravdani razlozi, policija će na prikladan način zaštititi žrtvu i drugu osobu"

A taj članak glasi: “Ako drugačije nije propisano posebnim zakonom, dok za to postoje opravdani razlozi policija će na prikladan način zaštititi žrtvu i drugu osobu koja je dala ili može dati podatke važne za kazneni postupak ili njima blisku osobu, ako njima ili njihovim bliskim osobama prijeti opasnost od počinitelja ili drugih osoba.”

Podsjetimo, glasnogovornik splitskog suda Damir Romac potvrdio je kako su otac i brat osumnjičenika trebali svjedočiti, no to u petak nisu bili u stanju. Policija je to znala, čini se da ipak nije “na prikladan način zaštitila” osobu koja “može dati važne podatke za kazneni postupak”.

I ne samo to. Kako smo već pisali, vijest o tome da će u petak u 9 sati na splitskom sudu biti takozvano dokazno ročište stigla je do javnosti. U objavi informacije o terminu razgovora ubojičinih članova obitelji s istražnim sucem nema javnog interesa.

Napadači i "ostali zainteresirani" imali informacije u stvarnom vremenu o kretanju Stanislava Zavadlava nakon suda

Stanislav Zavadlav je otišao sa suda u pratnji policije, što su mediji snimili, a neki od njih odmah potom i izvijestili kako je otišao u njihove prostorije gdje će razgovarati o napadu. Napadači, a i svi potencijalno zainteresirani su tako imali informacije u stvarnom vremenu o tome kamo i zašto vode Stanislava Zavadlava. Na naš upit o tome kako je moguće da je policija novinarima dala tako osjetljive informacije zbog kojih je Stanislav Zavadlav mogao biti ugrožen, iz policije su nam odgovorili: 

“Ističemo kako su sve informacije koje je dala Policijska uprava splitsko-dalmatinska povodom trostrukog ubojstva i događaja nakon toga iznesene sukladno propisima, prvenstveno štiteći identitet i sigurnost svih sudionika događaja, a naročito žrtava. Medijske natpise ne možemo komentirati.” Na dodatni upit sugeriraju li da su mediji iznijeli netočne informacije, odgovorili su:

“Napominjemo da smo javnost detaljno izvijestili o poduzetim radnjama i nismo dali niti jednu informaciju koja bi potencijalno mogla ugroziti osobe koje imaju veze sa spomenutim događajem.”

I točno, policija službeno nije dala takvu informaciju, kao ni sud kojem smo također poslali isti upit, a odgovor ćemo objaviti kada ga dobijemo. No da informacije cure i nije neka novost.

Danima čitamo detalje iz dosjea o ubojicama i ubijenima koje nisu javno dostupne. No kad te informacije izravno ugrožavaju nečiju sigurnost ili integritet, onda curenje podataka nije tek bezazlena trka novinara o tome tko će objaviti "sočniji detalj", već ozbiljan propust policije koja bi trebala reagirati na to makar deklarativnim obećanjem da će istražiti, a ne tvrditi kako to ne može komentirati.  

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za ubojstva u Splitu instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: split ubojstvo

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više