Prije tri godine pitali smo Sauchu o službenim putovanjima, evo kako se tada izvlačio

Foto:FaH

PORAST putnih troškova ureda Predsjednika vlade Zorana Milanovića bila je tema članka na Indexu prije tri godine, a koji je propitivao kako svjetske turneje tadašnjeg premijera na koje je ponekad išao sa suprugom i sinom, a tako i troškove Ureda predsjednika koje je tada vodio danas utamničeni Tomislav Saucha.

Umjesto zakonskih 15 dana, djelomično odgovorili nakon mjesec i pol dana


Više od 40 dana trebalo je Uredu predsjednika Vlade, unatoč zakonskom roku od 15 dana, da barem djelomično odgovore na Indexov upit o putnim troškovima premijera Zorana Milanovića i samog Ureda.

>>Milanović od početka mandata na službena putovanja potrošio više od 2 milijuna kuna

Naime, Milanovićev ured trošio je na putne troškove 2012. godine 697.974 kuna, u 2013. godini 641.767 kuna, a te 2014. godine bilo je predviđeno 800 tisuća kuna. Krajem listopada 2014. godine dobili smo i odgovore iz Sauchinog ureda a tada nam je odgovoreno da su troškovi oko 800 tisuća za tu godinu.

Danas je vidljivo kako je te 2014. godine na kraju trošak za putovanja bio daleko iznad te predviđene cifre i iznosio je 1.255.946 kuna. U 2015. godini iznosio je 857 tisuća kuna.

Pravdali se tajnošću podataka

U odgovoru iz 2014. godine bilo je znakovito kako se prikrivao podatak koliko je točno na putovanja trošio Milanovićev ured pravdajući se tajnosti ili podatkom da je Ured premijera dijelio trošak s ostalim Vladinim uredima pa da ne nemaju pojedinačne iznose.

Ured je tajio i ostale podatke. Tako smo upitali, ne bi li usporedili, na koliko je ukupno službenih putovanja u inozemstvo premijer Milanović bio od početka mandata. Bili smo uvjereni kako tu brojku imaju u evidenciji, no dobili smo nebulozni odgovor:


"Vladina Služba za odnose s javnošću obavijestila je medije o svim službenim putovanjima predsjednika Vlade u inozemstvo tijekom ove godine, jednako kao i o svim službenim putovanjima u inozemstvo od početka mandata, što znači da vam je ta informacija javno dostupna", odgovorili su nam tada iz Ureda predsjednika Vlade.

Sporno 117 putnih naloga

Podsjetimo kako USKOK tereti Sauchu da je od studenog 2013. godine do siječnja 2016. godine nalagao da se u gotovu novcu iz sredstva državnog proračuna isplate akontacije dnevnica, iako je znao da se radi o nepostojećim službenim putovanjima posebnih savjetnika.

Saucha je tako potpisao 117 putnih naloga za koje nije postojala nikakva popratna dokumentacija o službenom putovanju.

Pročitajte više