Pitali smo SDP kako će poboljšati život građana. "Uvest ćemo porez na nekretnine"

Foto: LukaStanzl/PIXSELL

U POLITIČKIM kampanjama netom prije parlamentarnih izbora sve je više obećanja i međusobnih kritika. Najjačim strankama po anketama Index je postavio istih pet pitanja koja se odnose na osiguranje boljeg života građana. Tijekom vikenda objavljivat ćemo odgovore HDZ-a, Možemo, Mosta, Domovinskog pokreta te koalicije stranke Republika i Fokus. Iz SPD-ove kolacije Rijeke pravde odgovorili su kako će, ako dođu na vlast, ograničiti ugovore o radu na određeno, osnažiti pravo žene na pobačaj i uvesti porez na nekretnine. 

Na godišnjoj razini hrana, piće i duhan skuplji su za 5.5%. Kako namjeravate spriječiti rast cijena hrane?

Ova kriza, izazvana inflatornim šokovima, pogoršana je pogrešnim političkim odlukama i dovela je do neusklađenosti rasta cijena s mirovinama i prosječnim plaćama. Vlada je iskoristila situaciju kako bi napunila proračun, dok su veliki poduzetnici dodatno povećali svoje profite.

Dosadašnja politika nije dovela do rezultata, pa uložena financijska sredstva nisu stvorila veću količinu hrane ni sirovina. Baš naprotiv, proizvodnja se kontinuirano srozava, a sela prazne. SDP želi promijeniti gospodarski sustav kako bi radnici i umirovljenici dobili dio novostvorene vrijednosti nasuprot sadašnjoj redistribuciji novca prema privilegiranim skupinama. 

S obzirom na to da su plaće u Hrvatskoj pale na dno europske ljestvice po kupovnoj moći i da građani i dalje trpe udare inflacije, SDP će smanjiti porez na dobit za poduzetnike koji isplaćuju veće plaće, ravnomjerno raspodijeliti porezno i doprinosno opterećenje na sve vrste rada. 

Stvorit ćemo pravedan sustav rada, ograničiti upotrebu ugovora o radu na određeno vrijeme, jasno definirati radno zakonodavstvo i jasnije definirati rad nedjeljom, a za brži razvoj gospodarstva usmjerit ćemo napore i investirati resurse u izgradnju gospodarstva. Poljoprivrednom politikom želimo osigurati stabilnost prihoda povećanjem proizvodnje hrane i sirovina te ćemo potaknuti razvoj gospodarstva u ruralnim područjima. 

Kako planirate integrirati državljane trećih zemalja? Hrvatskoj nedostaje 200 tisuća radnika, kako namjeravate riješiti nedostatak radne snage?

Kad našim radnicima osiguramo bolje plaće i bolje uvjete rada, neće se iseljavati, dapače, vraćat će se i bit će manja potreba za stranim radnicima. Stoga SDP nudi smanjenje poreza na dobit za poduzetnike koji isplaćuju veće plaće te uvođenje poreza na ekstraprofite za sektore koji su iskoristili inflaciju.

Ograničit ćemo upotrebu ugovora o radu na određeno vrijeme, posebno jer ti ugovori negativno utječu na žene, te im osigurati pravo na otpremninu. SDP će provesti pravedniji sustav plaća u javnom sektoru kako bi se zadržali stručnjaci i spriječio odlazak ljudi iz zemlje.

Za punu integraciju legalnih migranata u hrvatsko društvo potrebne su potpuno nove politike odobravanja radnih dozvola, uz puno uključivanje sindikata u proces dobivanja radnih dozvola i sprečavanja robovlasnika 21. stoljeća da oni i tržište kreiraju hrvatsku migrantsku politiku.

SDP će poticati kreiranje tripartitnih dogovora i ugovora: poslodavac, sindikati i država, koji obligatorno osiguravaju učenje hrvatskog jezika uz sufinanciranje svih dionika ugovora - bilo kroz pučka otvorena učilišta, bilo kroz obrazovne institucije - kao i lokalnih i regionalnih običaja. SDP će osigurati sustav financijskih potpora lokalnim i regionalnim udrugama koje će uključivati migrante u lokalne sportske, društvene i kulturne amaterske asocijacije.

Liste čekanja u hrvatskom zdravstvu dugotrajan su problem, koje rješenje predlažete u programu?

SDP će čvrsto braniti javno zdravstvo koje će biti dostupno svima. Prioritet će biti skrb za djecu s teškoćama u razvoju, osobe s invaliditetom, mentalnim poremećajima te oboljele od rijetkih i nasljednih bolesti. SDP će otvoriti bolničke kapacitete izvan redovnog radnog vremena radi smanjenja čekanja i pružanja usluga izvan uobičajenih sati. 

Primarna zdravstvena zaštita bit će ojačana, posebno u domovima zdravlja, a donijet ćemo i novi plan mreže ugovornih javnozdravstvenih subjekata u cilju povećanja dostupnosti i kvalitete zdravstvene zaštite u svim krajevima Hrvatske. Sačuvat ćemo i ojačati pravo žena na prekid neželjene trudnoće, poboljšati reproduktivno zdravlje i proširiti prava na medicinski potpomognutu oplodnju.

U Hrvatskoj je rast cijena nekretnina među najvećima u EU, kao i cijena najma. Hoćete li intervenirati? Planirate li porez na nekretnine?

SDP Planom za stan želi osigurati mladim ljudima priuštivo stanovanje kroz različite modele, poput dugoročnog najma i prodaje društveno priuštivih stanova. Formirat ćemo poseban fond za gradnju i obnovu stanova, kojim ćemo izgraditi 15.000 stanova u šest godina.

Hrvatsko stambeno tržište suočava se s izazovima zbog nedostatka sustavne politike koja bi efikasno rješavala sve veći jaz između ponude i potražnje. Ova situacija rezultira rastućim cijenama nekretnina i nedostatkom priuštivih stanova, što sve više postaje breme za građane.

Kako bismo pronašli rješenja za ove izazove i osigurali dostupnost priuštivih stanova, predlažemo niz mjera stambene politike, među kojima su osnivanje Namjenskog fonda, zakoni za poticanje razvoja stambenog sektora, promicanje stambenih jedinica, promicanje socijalne uključivosti kako bi svi slojevi društva imali pristup priuštivom stanovanju te obnova napuštenih objekata u svrhu stanovanja. 

Porez na nekretnine je snažan alat, između ostalog i za uređenje pitanja cijene stanova, ali SDP ga ne vidi kao još jedno sredstvo za ubiranje novca hrvatskih građana, nego ga treba shvatiti kao način da se uvede red u nekretnine i konačno aktivira ogroman nekretninski fond koji postoji u Hrvatskoj. 

Porez na nekretnine je mjera kojom ćemo osigurati aktivaciju praznih nekretnina, prelazak velikog broja nekretnina iz sive, špekulativne zone u legalnu, smanjiti cijene nekretnina na tržištu i osigurati dodatna sredstva za javne projekte, poput poticane stanogradnje.

Trećinu biračkog tijela čine umirovljenici, od kojih je svaki treći u riziku od siromaštva. Što izbornim programom nudite njima?

SDP će povećati prosječne mirovine na više od 750 eura tijekom četverogodišnjeg mandata. Ovo ćemo postići promjenom formule usklađenja, uvođenjem trajnog dodatka i postupnim povećanjem mirovina. Mjere će osigurati rast svih mirovina, s većim rastom manjih mirovina, čime se brine o fiskalnoj održivosti i dugoročnoj stabilnosti mirovinskog sustava. Ovaj plan nastoji osigurati trajno povećanje mirovina bez ovisnosti o predizbornim obećanjima.

Značajnim povećanjem mirovina SDP će osigurati stabilnost, financijsku i socijalnu održivost mirovinskog sustava, čime će umirovljenicima omogućiti lakši i ugodniji život. SDP će omogućiti svim umirovljenicima, bez obzira na visinu mirovine, pristup smještaju u domovima za starije i nemoćne. Ovo ćemo ostvariti aktivnom participacijom iz državnog proračuna, propisivanjem kriterija za subvencioniranje smještaja te osiguravanjem standarda socijalne skrbi na nacionalnoj razini.

SDP će poboljšati kvalitetu socijalne skrbi za sve umirovljenike u zemlji. To će se postići uspostavom optimalne mreže domova diljem zemlje, povećanjem atraktivnosti profesija njegovatelja i medicinskih sestara te decentralizacijom sustava socijalne skrbi.

Pročitajte više