Pitali smo Vedrana Mlikotu kojih mu je pet omiljenih knjiga

Foto: Privatni arhiv/Index

VEDRAN Mlikota rođen je 31. srpnja 1967. u Zagvozdu u kojemu je završio osnovnu i dva razreda srednje škole. Preostala dva razreda srednje škole završio je u Splitu. 

Studij glume završio je na zagrebačkoj Akademiji za kazalište, film i televiziju 1992. u klasi profesora Izeta Hajdarhodžića. Tijekom studija nagrađen je Rektorovom nagradom za predstavu Hamletmashine. Nakon što je diplomirao, postao je član Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu u kojoj je bio do 2010. godine kada je dao otkaz. Nakon toga je nekoliko godina djelovao kao slobodni dramski umjetnik, a od 2015. u stalnom je angažmanu u Satiričkom kazalištu Kerempuh. 

Godine 1993. proglašen je najboljim glumcem Festivala hrvatske drame Teatra ITD, a sljedeće je godine kao najbolji glumac na Prvom festivalu malih scena u Rijeci primio nagradu Veljko Maričić. Osim zapaženih kazališnih uloga, Vedran Mlikota ostvario je uloge u 17 televizijskih serijala i filmova, od kojih izdvajamo Stipe u gostima i Odmori se, zaslužio si, te 19 igranih filmova među kojima se ističu Oprosti za kung fu (2004.), Duga mračna noć (2004.), Dva igrača s klupe (2005.), Vjerujem u anđele (2009.) i Koja je ovo država (2018.). Osnivač je i umjetnički direktor Kazališnih susreta Glumci u Zagvozdu. Posljednjih se mjeseci bavi priređivanjem monografije o svojemu prijatelju, filmskom i kazališnom velikanu Ivi Gregureviću. Ovih dana užurbano radi na predstavi Je l’ tako, Zorane? u kazalištu Moruzgva i priprema program za XXIV. kazališne susrete Glumci u Zagvozdu.

"Bijeg iz ovoga ludog vremena koje sve više nalikuje na loš scenarij još lošijeg znanstveno-fantastičnog filma prepunog katastrofa pronalazim u čitanju. Neki drugi svjetovi zanimljiviji su mi trenutačno od ovoga. Nije mi bilo lako izdvojiti pet knjiga, no izbor sam suzio na one koje su mi pomogle da bolje spoznam sebe i svijet u kojem trenutačno svi mi živimo", objašnjava Vedran Mlikota svoj izbor.

Vukovi Calle, peti dio serijala Kula tmine - Stephen King

Do Kule tmine nisam bio osobiti poznavatelj pozamašnog opusa Stephena Kinga. Više sam volio filmove koji su snimljeni prema njegovim romanima, antologijsko Isijavanje s Jackom Nicholsonom u glavnoj ulozi, potom Carrie s maestralnom Sissy Spacek, no prijateljica me nagovorila da počnem čitati Kingov zbilja magičan serijal Kula tmine. Poslušao sam savjet i nisam požalio i evo me na petoj knjizi serijala, romanu Vukovi Calle. Već sam, čitajući prvi dio serijala, roman Revolveraš, znao da je to roman baš za mene, a Izvlačenje trojke, Puste zemlje, Vjetar kroz ključanicu te Čarobnjak i kristal to su samo potvrdili. Volim serijal Kula tmine, tu Kingovu epsku sagu, jer autor tako vješto spaja različite umjetničke žanrove - od legende o kralju Arthuru do vesterna Sergija Leonea i apokaliptične znanstvene fantastike. A glavni lik serijala, lutajući vitez Roland iz Gileada, posljednji revolveraš na svijetu, maestralan je i složen lik. Katkad se uhvatim da mislim njegovom glavom. S nestrpljenjem očekujem kraj serijala.

Šest stupova samopoštovanja - Nathaniel Branden

Prošle sam godine u jeku pandemije shvatio da samopoštovanje nije dar prirode i da nikada nije bilo važnije nego tada, a bogme i ove godine, suočiti se s nezgodnim činjenicama kojima smo svakodnevno bombardirani. Dakle, nema više sljepila, treba gledati. Samopoštovanje nam nije dano, potrebno ga je odgojiti u sebi i zaslužiti jer ga ne možemo steći tako što ćemo slati poljupce sebi u ogledalo i govoriti: "Dobro jutro, savršenstvo!" Ne možemo ga steći ni ako nas svakodnevno obasipaju pohvalama. Ni seksualnim osvajanjima ga ne možemo postići. Ni stjecanjem materijalnoga bogatstva.

Zahvaljujući ovoj knjizi, počeo sam živjeti svjesnije, samoprihvaćanje mi više nije samo stručni termin, samoodgovorniji sam. Poštujem stvarnost. Uskladio sam sebe sa stvarnošću onako kako ju ja shvaćam. Ova mi je knjiga pravo buđenje, i to baš u pravom trenutku.

Surprised by Hope - Tom Wright

Mnoge sam prijatelje i znance izgubio u ove dvije pandemijske godine, mnogo je ljudi otišlo prerano. Priznajem, nisam dobar u rastancima, odlasci mi teško padaju. Smrti, potresi, poplave, pandemija, odlazak staroga svijeta i pokušaj shvaćanja novoga normalnog... U takvim se trenucima rađa nada ili beznađe. Engleski akademik Novog zavjeta Nicholas Thomas Wright jedan je od najtalentiranijih i najpoznatijih pisaca među novozavjetnim bibličarima danas. U ovoj knjizi iznosi svoje razumijevanje onoga što Biblija uči o nebu, uskrsnuću i izravnoj misiji Crkve u društvenoj zajednici na svim razinama te ističe da nas kršćanski svjetonazor može ugodno iznenaditi ako ga razumijemo i prakticiramo u svakodnevnom životu, sada, umjesto da ono bolje sutra odgađamo za budućnost, za navodna blaženstva neba. Wright ne štedi nikoga pa često spominje i paradoks, da naizgled pobožni kršćani nemilosrdno eksploatiraju planet koji je stvorio njihov Bog jer se spremaju za nebo... Volim ovu knjigu jer odgovara na dva za mene ključna pitanja. Prvo, koja je konačna kršćanska nada? Drugo, ima li nade za promjene, spašavanje, transformaciju i nove mogućnosti u današnjem svijetu?

Book of Dust - Volume Two, The Secret Commonwealth - Philip Pullman

I Philipa Pullmana upoznao sam preko medija filma i televizijskog serijala pa tek onda posegnuo za njegovim romanima. Nakon serijala Njegova mračna građa bacio sam se na Knjigu o Prahu. The Secret Commonwealth druga je knjiga serijala Knjige o Prahu čiji sam prvi dio Divlja ljepotica pročitao prošle godine. Središnji lik romana, Lyra Srebrousta, prije poznata kao Lyra Belacqua, bila je junakinja i prethodne trilogije Njegova mračna građa. Silno je zanimljiv lik. U prvoj knjizi serijala Knjiga o Prahu, romanu Divlja ljepotica, Lyra je bila dojenče. Iako je bila u središtu zbivanja, veći se dio radnje oslanjao na jedanaestogodišnjeg dječaka Malcolma Polsteada koji joj je spasio život. U ovome drugome romanu Lyra i Malcolm više nisu djeca. Neobična ljubavna priča i igranje s vremenom. Volim ovaj roman jer autor tako majstorski suočava čitatelje sa strahotama našega svijeta koje se zrcale u nama samima. The Secret Commonwealth velik je roman pun velikih ideja, velikih likova i velikih nedaća... Pravi je odgovor na tamu našega doba.

San o Everestu - Stipe Božić

Daljine kojima je težio i putovao te planine kojima se penjao i osvajao ih sama su esencija Stipina života! Iz tih je daljina i visina Stipe prikupio svu mudrost, meditaciju, mir, tišinu i smisao pa poput nekog iskusnoga gurua hoda ovim našim kaotičnim svijetom te nas svojom pojavom, filmom, predavanjima, a napose ovom knjigom ostavlja bez riječi. Fascinira nas zemljama u kojima je bio, predjelima čiji je dio bio, ljudima koje je susreo, opasnostima koje su mu prijetile, uspjesima koje je postigao. Čitam i gledam i barem sam na trenutak u njegovu svijetu iz kojega mi se uvijek teško vratiti u zbilju!

Imam sreću i čast da sam na nekima od tih putovanja dijelio i dobro i zlo sa Stipom i te trenutke baš nikada neću zaboraviti. A njegova knjiga San o Everestu kronika je njegove 40-godišnje ljubavi prema veličanstvenoj Himalaji, kronika prelijepih trenutaka i doživljaja, no i onih tužnih. Neki su Stipini prijatelji zauvijek ostali tamo, u najljepšem počivalištu na svijetu.


 

Pročitajte više