Pitali ste se koliko je sati na Mjesecu? Uskoro će dobiti vlastitu vremensku zonu

Ilustracija: EPA

SVEMIRSKE organizacije razmatraju da Mjesecu daju vlastitu vremensku zonu, piše Sky News. Europska svemirska agencija (ESA) je potvrdila kako se planiraju deseci lunarnih misija, uključujući one za izgradnju baza na Mjesecu. Još krajem prošle godine su započele rasprave o mjerenju vremena na Mjesecu u ESA-inom tehnološkom centru ESTEC u Nizozemskoj.

"Složili smo se oko važnosti i hitnosti definiranja zajedničkog lunarnog referentnog vremena, koje je međunarodno prihvaćeno i na koje se mogu pozivati svi lunarni sustavi i korisnici. Sada se pokreću zajednički međunarodni napori kako bi se to postiglo", rekao je Pietro Giordano, inženjer ESA-inog navigacijskog sustava.

Do sada se svaka misija na Mjesec odvijala na vlastitoj vremenskoj skali, pri čemu su antene u svemiru korištene za sinkronizaciju kronometara na svemirskom brodu s vremenom na Zemlji. Osim što astronauti i zemaljski kontrolori mogu odrediti vrijeme na Mjesecu, potreba za standardnim mjerenjem vremena u svemiru također je ključna za navođenje i navigaciju.

Još se raspravlja tko će odrediti lunarno vrijeme

Baš kao što GPS sustavi na Zemlji zahtijevaju preciznu koordinaciju i vrijeme, slične potrebe postoje i za infrastrukturu koja je izgrađena i kojom se upravlja na Mjesecu. Inače, NASA-ina postaja Gateway služit će kao višenamjenska ispostava koja kruži oko Mjeseca kada počne s radom negdje nakon studenog 2024. godine. Bit će otvorena za boravak astronauta i pružat će podršku ljudima da se vrate na površinu Mjeseca.

U međuvremenu, ESA će spustiti vlastitu letjelicu Argonaut na Mjesec. Ove misije neće raditi samo na Mjesecu ili oko njega u isto vrijeme nego će također biti u interakciji i potencijalno međusobno prenositi komunikaciju i obavljati zajednička promatranja.

ESA je potvrdila da se raspravlja o tome treba li jedna organizacija biti odgovorna za postavljanje i održavanje lunarnog vremena te treba li ono biti postavljeno na neovisnoj osnovi ili treba biti sinkronizirano sa Zemljom. Naglasili su da će se međunarodni tim koji radi na ovoj temi suočiti sa "znatnim tehničkim problemima".

"Dogovoreni sustav mora biti praktičan za astronaute"

Jedan od izazova je to što satovi na Mjesecu rade brže od svojih ekvivalenata na Zemlji, jer satovi otkucavaju sporije u jačim gravitacijskim poljima. Dodatno, njihova točna brzina ovisi o položaju na Mjesecu, otkucavaju drugačijom brzinom na Mjesečevoj površini nego kada su u orbiti.

"Naravno, dogovoreni vremenski sustav također će morati biti praktičan za astronaute. Ovo će biti popriličan izazov na planetarnoj površini gdje u ekvatorijalnom području svaki dan traje 29.5 dana, uključujući ledene lunarne noći duge dva tjedna, dok je cijela Zemlja samo mali plavi krug na tamnom nebu", rekao je Bernhard Hufenbach, član ESA-ine Uprave za ljudska i robotska istraživanja.

"Ali nakon što uspostavimo sustav radnog vremena za Mjesec, možemo nastaviti raditi isto za druga planetarna odredišta", zaključio je. 

Pročitajte više