Amerikanci idu na važne izbore. Pitanje pobačaja može odlučiti o pobjedniku

Foto: EPA

SUSAN Van Hoek sudjelovala je u pro-choice ženskim demonstracijama u Lansingu, glavnom gradu američke savezne države Michigan. Stojeći s transparentom, raspuštene duge sijede kose, sjetila se marša za prava na pobačaj prije 50 godina i nije mogla vjerovati da sada to mora ponoviti.

Sa suzama u očima govori kako je teško pronaći riječi kojima bi izrazila koliko je bila razočarana kada je Vrhovni sud početkom ove godine poništio sudsku presudu Roe protiv Wadea iz 1973. godine, koja je jamčila zaštitu prava na pobačaj u cijeloj Americi, piše BBC.

"Osjećam se kao da se vraćam u neku vrstu ropstva i kontrole, gdje drugi ljudi odlučuju hoće li me podčiniti", rekla je Van Hoek.

Trinaest američkih saveznih država zabranilo je ili strogo ograničilo pobačaj nakon što je pravo na ovaj postupak ukinuto na saveznoj razini ostavljajući pojedinim državama da same donose svoja pravila.

Američki birači odlučit će sutra o pobačaju u pet država

Američki birači odlučit će 8. studenog o pobačaju u još najmanje pet saveznih država podržavajući ili odbijajući amandmane u državnim ustavima o pristupu pobačaju. U Kaliforniji, Michiganu i Vermontu to bi moglo rezultirati poboljšanim pristupom, dok bi Kentucky i Montana mogli ograničiti pobačaje.

Glasanje se održava istog dana kad i djelomični izbori za mjesta u parlamentu diljem SAD-a, koji će odlučiti koja će stranka - demokrati ili republikanci - držati vlast u Kongresu. Demokrati diljem zemlje postavili su pristup pobačaju u središte svojih izbornih poruka.

Ankete sugeriraju da oko dvije trećine birača diljem Amerike želi zajamčeno pravo na pobačaj. Izađu li zbog toga na izbore, pomoći će demokratima američkog predsjednika Joea Bidena da osvoje zastupnička mjesta i možda čak zadrže kontrolu nad Kongresom.

"Odluka Vrhovnog suda motivirala je povećanu registraciju glasača među ženama, ali treba vidjeti hoće li se ta energija pretočiti u izlazak na birališta na dan izbora", rekla je Laura Lindberg, profesorica na Fakultetu javnog zdravstva Sveučilišta Rutgers te vodeća istraživačica seksualnog i reproduktivnog zdravlja.

"Na ovim izborima usred predsjedničkog mandata u SAD-u odaziv birača obično nije visok, ali ova bi godina mogla biti iznimka. Demokrati će se morati usredotočiti na to da navedu ljude na izbore da izraze svoju zabrinutost i ljutnju", dodala je Lindberg.

Malo je vjerojatno da će bilo koja stranka osvojiti dovoljno mjesta za donošenje federalnog zakona o pobačaju. Potrebni su glasovi 60 senatora za donošenje zakona o zabrani diljem zemlje ili za jamčenje pristupa pobačaju u svih 50 saveznih država.

Predsjednik Biden poziva birače da ipak izađu na birališta: "Ako vam je stalo do prava na izbor, onda morate glasati."

"Demokratska strategija odnosi se na odaziv, a ne na promjenu mišljenja", rekla je Jennifer Lawless, profesorica na Sveučilištu u Virginiji koja se bavi istraživanjem žena i politike.

"Najbolja šansa za pobjedu u neizvjesnim izbornim utrkama jest osigurati da demokratski birači pohrle na birališta. Pitanje je mogu li demokrati još uvijek računati na povećati odaziv i entuzijazam s obzirom na to da je prošlo nekoliko mjeseci od poništavanja Roe protiv Wadea", rekla je Lawless.

U svom predizbornom stožeru u Michiganu demokratska kongresnica Elissa Slotkin ispričala je volonterima kampanje o svim ženama koje je upoznala, a koje su promijenile svoju tradicionalnu političku lojalnost na ovim izborima kako bi glasale za demokrate koji se zalažu za izbor.

Slotkin je rekla kako zna za najmanje dva "lažna literarna kluba" u kojima su republikanske žene koje kažu svojim muževima da se sastaju kako bi razgovarale o književnosti, ali zapravo sudjeluju u kampanji za demokrate.

Puno je i žestokih protivnika pobačaja

Međutim, ima i gorljivih aktivista protiv pobačaja u Michiganu koji su odlučni osigurati da ova savezna država ne unese pravo na pobačaj u svoj ustav. U katoličkoj crkvi St. Mary u blizini Detroita jedna je vjernica rekla za BBC: "Inače se ne miješam u izbore, ali ovi su iznimno važni... Radi se o našoj djeci, našoj budućnosti, radi se o tome kako ćemo se predstaviti kao zemlja."

Kaže da je uzela dopust na poslu kako bi mogla stajati ispred biračkih mjesta na dan izbora i razgovarati s biračima o pobačaju prije nego što glasaju.

Na posebnoj "Svetoj uri za život" u listopadu u crkvi St. Mary molili su se da prijedlog o ustavnoj zaštititi pobačaja bude odbačen. Svećenik na propovijedi, pater Alex Kratz upozorio je na mogućnost pobačaja u kasnijoj fazi trudnoće te na prijedlog da maloljetnice mogu pristupiti pobačaju bez pristanka roditelja.

Kada su ga upitali je li prikladno da vodi kampanju s propovjedaonice, rekao je sljedeće: "Ne osjećam se kao da vodim kampanju - ja propovijedam evanđelje. U ozbiljnom moralnom problemu kao što je abortus nije teško spoznati kako biste trebali glasati."

Anketa u Michiganu pokazuje da napori crkve neće uspjeti. Preko 50% birača podržava prijedlog o zaštiti pobačaja. Slično glasanje o ograničavanju pristupa pobačaju u kolovozu je održano u tradicionalno konzervativnoj državi Kansasu. Glasači su odlučno odbacili prijedlog da se prava na pobačaj izbace iz državnog ustava, uz mnogo veći odaziv od očekivanog.

U saveznim državama u kojima žene vjeruju da su reproduktivna prava ugrožena veći broj glasačica se upisuje u biračke popise. U državama poput New Yorka ili Rhode Islanda, gdje je pobačaj zaštićen državnim zakonom, muškarci i žene prijavljuju se približno istom stopom.

Dok se 56% birača izjašnjava da je pobačaj za njih iznimno važno pitanje prilikom glasanja - u međuvremenu su ga prestigli inflacija i ekonomija kao teme koje birače najviše brinu.

Ekonomija glavni problem Amerikanaca

Istraživanje o prioritetima birača, provedeno od 10. do 16. listopada, pokazalo je da njih 79% smatra kako je ekonomija vrlo važna pri odluci o tome za koga će glasati - a 82% je reklo da su ekonomski uvjeti danas loši ili samo prihvatljivi. Samo 2% nazvalo je uvjete "izvrsnim", a 16% "dobrim".

S kriminalom, zakonima o oružju i imigracijom, koji također opterećuju umove birača, pitanje pobačaja možda neće biti dovoljno da demokratima omogući da zadrže kontrolu nad Kongresom.

"Republikanci su usredotočeni na kriminal i ekonomiju iz dva razloga. To su dva pitanja koja će natjerati njihove birače na birališta, a neovisni birači smatraju republikansku stranku prikladnijom za rješavanje ta dva pitanja", rekla je profesorica Lawless i dodala:

"Sve dok republikanci tjeraju glasače da razmišljaju o kriminalu i gospodarstvu, bit će u puno boljoj poziciji nego što bi bili kad bi pokušali braniti svoju sklonost ograničavanju pristupa pobačaju."

Osobna načela o reproduktivnim pravima nisu sasvim jasno podijeljena po političkim linijama. Postoje glasači demokrata koji su protiv pobačaja i republikanci koji podržavaju pristup pobačaju i koji su i sami imali pobačaj.

Sada kada se republikanski kandidati moraju suočiti s teškim i konkretnim pitanjima o tome kada bi uopće trebalo biti dopušteno prekinuti trudnoću, neki koji su prethodno ponosno podržavali zabrane pobačaja bez iznimaka za silovanje ili incest oklijevaju raspravljati o svojim stavovima.

Demokrati se, pak, nadaju da će im razgovori s biračima o reproduktivnim pravima pomoći da prevladaju loš rejting predsjednika Bidena i sve veće troškove života.

Pobačaj će biti zastupljen na ovim izborima na način na koji nije bio zastupljen desetljećima. Glasači će ovaj tjedan pokazati je li to dovoljno snažan pokretač da odluči o ravnoteži u Kongresu.

Pročitajte više