Planinar iz Kenije nađen mrtav na Everestu. Vodič slao poruke: Čudno se ponaša

Foto: Instagram/Joshua Cheruiyot Kirui

Kenijski planinar koji je nestao u blizini vrha Mount Everesta pronađen je mrtav. Četrdesetogodišnji Joshua Cheruiyot Kirui i njegov nepalski vodič Nawang Sherpa (44) nestali su jučer dok su se pokušavali popeti na Everest. Spasioci još uvijek tragaju za vodičem, rekao je lokalni dužnosnik za AFP. Uspon na Everest, najviši vrh svijeta, smatra se izuzetno teškim i riskantnim, čak i za iskusne penjače. 

"Čudno se ponaša"

Nepalske novine Himalayan Times navode da je Sherpa poslao poruku baznom kampu u kojoj stoji da se Kirui počeo čudno ponašati te da se odbija vratiti natrag ili udisati kisik iz boce. Bazni kamp je uskoro nakon te poruke izgubio kontakt s planinarom i vodičem. Kirui je prošloga tjedna rekao za BBC da je prošao opsežne fizičke pripreme i da silazak s Everesta planira za srijedu. 

"Penjao sam se lokalno u Keniji, puno po stepenicama, vježbao u teretani i trčao", kazao je. U svojoj posljednjoj objavi na Instagramu je naveo kako misli da može osvojiti Everest bez upotrebe dodatnog kisika. Ovo je četvrti smrtni slučaj na Everestu ovog tjedna. U utorak su pronađena tijela rumunjskog i britanskog planinara te njihovog vodiča. 

Pročitajte više