Planira se opoziv Trumpa. Pelosi: Oduzmite mu nuklearne šifre, nestabilan je

Foto: EPA

DEMOKRATI u Zastupničkom domu planiraju u ponedjeljak iznijeti optužbe za opoziv republikanskog predsjednika Donalda Trumpa, rekla su u petak dva upućena izvora. 

Optužbe su sastavili demokratski zastupnici David Cicilline, Ted Lieu i Jamie Raskin, poslije ovotjednog napada na američki Kapitol koji su izveli Trumpovi pristaše.

Kopija dokumenta kruži među članovima Kongresa i optužuje Trumpa za "poticanje nasilja protiv vlade SAD-a" u namjeri da ospori gubitak na predsjedničkim izborima.

Jedna od optužbi odnosi se i na Trumpov sat vremena dugačak telefonski razgovor s državnim tajnikom Georgije, Bradom Raffenspergerom, u kojemu je tražio od njega da "pronađe" dovoljno glasova da se promijene rezultati izbora u saveznoj državi u kojoj je pobijedio Biden.

"Predsjednik Trump ozbiljno je ugrozio sigurnost SAD-a i vladinih institucija, zaprijetio integritetu demokratskog sustava i miješao se u miran prijenos vlasti", piše u dokumentu. 

Pelosi: Oduzmite mu šifre za nuklearno oružje

Čelnica demokrata u američkom Kongresu Nancy Pelosi danas je s američkom vojskom razgovarala o tome kako spriječiti Donalda Trumpa, "neuravnoteženog predsjednika", da se koristi nuklearnim šiframa, zaprijetivši da će poduzeti korake u Kongresu ne ode li brzo s vlasti.

"Jutros sam razgovarala telefonom s načelnikom američkog glavnog stožera Markom Milleyjem o tome što se može učiniti kako nestabilan predsjednik ne bi potaknuo vojne sukobe ili pristupio lansirnim šiframa i naredio nuklearni napad", napisala je predsjednica Zastupničkog doma u pismu kolegama zastupnicima.

"Situacija s ovim neuravnoteženim predsjednikom ne može biti opasnija", dodala je, najavivši da će Kongres poduzeti korake ako Trump "brzo i dragovoljno" ne ode iz Bijele kuće, ne navodeći o kakvim je koracima riječ. 

Glasnogovornik generala Marka Milleyja, pukovnik Dave Butler potvrdio je za AFP informaciju o tom razgovoru.

Nancy Pelosi je "nazvala načelnika glavnog stožera. Odgovorio je na njezina pitanja o nuklearnom zapovjednom lancu", rekao je, ne ulazeći u pojedinosti razgovora.

Američki predsjednik je i zapovjednik oružanih snaga. Može izdati naredbu za aktiviranje nuklearne šifre načelniku strateškog zapovjedništva koji je prenosi nuklearnim bazama ako je naredba legalna.

Donald Trump, 45. američki predsjednik treba predati vlast Joeu Bidenu 20. siječnja, ali je Nancy Pelosi rekla u četvrtak da se preostali dani mogu pretvoriti u "film strave i užasa za Ameriku".

Trump nema namjeru odstupiti, kažu savjetnici iz Bijele kuće

Dok cijela Amerika iščekuje što će se dogoditi u preostalih desetak dana po pitanju prijenosa vlasti s Trumpa na Bidena, 45. američki predsjednik smatra da nije učinio ništa krivo te nema namjeru odstupiti.

Tri savjetnika Bijele kuće rekla su CNN-u da predsjednik Trump nema namjeru odstupiti.

"Nikako", rekao je jedan o šansama za odstupanje s funkcije dok su druga dva dodala:

"Nula posto šanse. On ne misli da je išta krivo napravio", dodali su. 

Odvjetnik Bijele kuće i Trumpov bliski savjetnik razmišlja o ostavci

U međuvremenu o ostavkama razmišlja sve više Trumpovih suradnika. Jedan od njih je odvjetnik Bijele kuće Pat Cipollone.

O ostavci je razmišljao više puta od izbora, ali su ga članovi Senata i vlade pozivali da ostane na funkciji za dobrobit Sjedinjenih Američkih Država. 

Iako se posljednjih tjedana svađao s predsjednikom Donaldom Trumpom, ovaj je tjedan djelovao iz sjene raspoređivanjem Nacionalne garde i poticanjem Trumpa da bude snažniji u svojim izjavama.

O ostavci razmišlja i Hope Hicks, jedna od najbližih Trumpovih suradnica. Kako je kazala svojim suradnicima, ako se odluči na taj potez, to će učiniti u roku od 48 sati.

Trump tvita nakon što mu je vraćen profil, kaže da neće na inauguraciju

Istovremeno je Trump objavio prvi tvit nakon što mu je Twitter privremeno zabranio objave.

"75 milijuna američkih patriota koji su glasali za mene, AMERIKA PRVA i UČINIMO AMERIKU OPET VELIKOM imat će GOLEMI GLAS još dugo. Nitko im neće pokazati nepoštovanje ili ih nepošteno tretirati na bilo koji način!!!" napisao je Trump.

Nedugo zatim Trump je ponovno tvitao. Otkrio je da neće doći na Bidenovu inauguraciju 20. siječnja.

"Za sve koji su pitali, neću ići na inauguraciju 20. siječnja", tvitao je.

Pelosi: Odmah smijenite Trumpa ili ćemo pokrenuti opoziv

Pelosi je još jučer pozvala da se Trumpa odmah makne s dužnosti na temelju 25. amandmana.

"Jučer je predsjednik Sjedinjenih Država poticao na oružanu pobunu protiv Amerike", rekla je Pelosi na konferenciji za medije, dodavši da je Trump time počinio "čin pobune".

Pelosi je rekla kako je potrebno odmah maknuti Trumpa s položaja jer je opasan po američku demokraciju.

"Ne mislim da se treba dugo čekati na odgovor potpredsjednika Mikea Pencea", rekla je Pelosi, a u slučaju da se to ne dogodi, Pelosi ne isključuje mogućnost da demokrati u Zastupničkom domu pokrenu postupak za Trumpov opoziv. 

25. amandman ustava SAD-a predviđa da potpredsjednik preuzima dužnost ako je predsjednik nije u stanju obavljati i ako dođe do njegove smjene.

Koji su suradnici već napustili Trumpa?

Dio članova Trumpove administracije i njegovih bliskih suradnika je u četvrtak, dan nakon što su Trumpovi pristaše provalili u zgradu Kongresa, dao ili najavio ostavke, a njegov ministar domovinske sigurnosti zatražio je od njega da osudi nasilje svojih pristalica. Ryan Tully, glavni savjetnik predsjednika Trumpa za odnose s Rusijom, u četvrtak je dao ostavku, a očekuju se ostavke još članova Vijeća za nacionalnu sigurnost, rekao je viši dužnosnik američke administracije.

Dužnosnik, koji je tražio da ostane neimenovan, također je rekao da je Trumpovo obećanje "urednog prijenosa vlasti" izabranom predsjedniku Joeu Bidenu 20. siječnja dijelom za cilj imalo zaustaviti još ostavki, ali vjerojatno neće spriječiti odlaske nekih dužnosnika.

Vršitelj dužnosti ministra domovinske sigurnosti Chad Wolf pozvao je Trumpa da osudi nasilje svojih pristaša koji su pokušali spriječiti potvrdu Bidenove izborne pobjede u Kongresu, koju Trump neutemeljeno osporava.

"Vidjeli smo da su neki predsjednikovi pristaše pokušali nasiljem ostvariti svoje političke ciljeve. To je neprihvatljivo", rekao je Wolf. Ostavku je u srijedu popodne nakon nereda, među ostalima, dala i Stephanie Grisham, predstojnica ureda prve dame Melanije Trump i bivša tajnica Bijele kuće za odnose s medijima.

Pročitajte više