Plava vrpca "Vjesnika" Vladimiru Brnečiću i posadi broda "Benty"

PLAVA vrpca Vjesnika za 2003. priznanje za pothvat spašavanja na moru, ove će godine u pojedinačnoj konkurenciji biti dodijeljena Vladimiru Brnečiću iz Opatije, a u momčadskoj konkurenciji sedmeročlanoj hrvatskoj posadi danskog broda "Benty", izvijestio je danas na konferenciji za novinstvo Odbor Plave vrpce.

Vladimir Brnečić spasio je iz mora ispred riječke luke Nikolu Cvjetkovića, koji je pao u more s glisera kojim je upravljao.

Nakon pada u more gliser, koji se nastavio nekontrolirano kretati, teško je ozlijedio Cvjetkovića.

Vladimir Brnečić uspio je svojom barkom prići Cvjetkoviću te ga prihvatiti do dolaska pomoći. Nakon četiri dana u komi Nikola Cvjetković, inače bivši državni prvak u veslanju, počeo se oporavljati.

Trgovački brod "Benty", sa sedam hrvatskih pomoraca, 18. svibnja ove godine oteli su liberijskih vojnici 40 nautičkih milja od liberijske obale te u luci Harper na brod ukrcali oko 1200 izbjeglica, u bijegu pred tamošnjim pobunjenicima.

Nakon što je brod 20. svibnja doplovio do luke Monrovije na sjeveru Liberije, izbjeglice su napustile brod, no vlasti su zabranile njegovo isplovljavanje. Pomorcima su oduzete putovnice i više od tri tjedna čuvali su ih kao taoce na brodu pripadnici obalne straže.

U trenutku kada su pobunjenici u borbama s vladinim snagama počeli zauzimati gradska predgrađa Monrovije, u noći sa 6. na 7. lipnja, kapetan Josip Alborghetti izdao je zapovijed za isplovljavanje i napuštanje Monrovije. Tjedan dana kasnije brod "Benty" uplovio je u Las Palmas na Kanarskom otočju.

U konkurenciji za Vjesnikova priznanja još su bili Snježana Ivanišević iz Splita, koja je spasila život petomjesečnom djetetu koje je palo u more, kao i tim stručnjaka za žurne intervencije Instituta pomorske medicine Hrvatske ratne mornarice koji rade u sklopu Odjela za podvodnu i hiperbaričnu medicinu splitske bolnice za spašavanje života ronilaca.

Kandidirana je još bila i tročlana posada policijskog broda P-116 koja je iz mora spasili utopljenicu, turistkinju Elizabeth Hausbacher, zatim lučki kapetani iz Rogoznice i Primoštena Ante Mijalić i Ante Huljev za spašavanje dvojice nautičara s jahte koju je nedaleko od otočića Smokvice zahvatilo nevrijeme, te posada ribarice "Anna II" koja je u blizini Rogoznice spasila četveročlanu posadu potonule koćarice "Zornica".

Nagradu Plava vrpca Vjesnika utemeljio je 1966. tadašnji urednik pomorstva u Vjesniku - novinar i književnik Ratko Zvrko.

Svečano uručenje priznanja bit će sutra u 12 sati u opatijskom hotelu Kvarner.

(Hina) hšup sp

Pročitajte više