Pleme u Peruu zarobilo skupinu stranih turista. Među njima djeca i trudnice

Foto: EPA/Ilustracija

DOMORODAČKO pleme u peruanskoj Amazoni zatočilo je skupinu stranih i peruanskih turista koji su putovali riječnim brodom u znak prosvjeda protiv izostanka vladine pomoći, nakon što se na tom području izlila nafta, javljaju lokalni mediji.

"Ovom akcijom želimo privući pozornost vlade, tu su stranci i Peruanci, ima oko 70 ljudi", rekao je vođa plemena Cuninico Watson Trujillo za radio RPP, a prenosi AFP.

Među taocima ima državljana SAD-a, Španjolske, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva i Švicarske. Lokalni mediji javljaju da ima žena i djece, trudnica i osoba s invaliditetom. Trujillo je rekao da će taoci noć provesti unutar broda dok čekaju rješenje situacije.

Ranije blokirali promet rijekom

Dodao je da je njegova skupina poduzela "radikalne mjere" kako bi izvršila pritisak na vladu od koje traži da pošalje izaslanstvo te da procijeni ekološku štetu nakon izlijevanja 2500 tona sirove nafte u rijeku Cuninico 16. rujna. Izlijevanje je uzrokovano puknućem naftovoda Norperuano.

Vlada i policija za sada nisu komentirale incident koji se dogodio na pritoci rijeke Maranon. Domorodačke zajednice već su ranije u znak prosvjeda blokirale tranzit svih plovila na rijeci. Vlada je 27. rujna proglasila 90-dnevno izvanredno stanje u pogođenoj regiji, u kojoj žive zajednice Cuninico i Urarinas. Ova dva plemena zajedno broje oko 2500 stanovnika.

Naftovod Norperuano dug 800 km, u vlasništvu državne kompanije Petroperu, izgrađen je prije četiri desetljeća za transport sirove nafte iz regije Amazone do luka Piura, na obali. Iz kompanije tvrde da je do izlijevanja došlo zato što je netko namjerno oštetio cijevi naftovoda.

Pročitajte više