Plemenski vođe u Namibiji odbili reparaciju koju im je Njemačka nudila zbog genocida

Plemenske vođe predaju peticiju protiv reparacije Screenshot: Twitter

VOĐE etničkih skupina Herero i Nama odbili su sporazum koji je predložila Njemačka pri čemu je priznala da su zločini njemačkih kolonijalista prije više od stotinu godina u današnjoj Namibiji genocid.

Vijeće plemenskih vođa traži da se odgodi planirano potpisivanje sporazuma između dviju država. 

Vlada u Berlinu Namibiji je ponudila 1.1 milijardu eura u roku od 30 godina, a vijeće koje priznaje namibijska vlada to je u priopćenju prozvalo neprihvatljivim i uvredom za njihovo postojanje.

Traže nove pregovore

"Uvredljivi iznos“ je odbačen, no vijeće je pozdravilo to što je njemačka vlada priznala genocid, preuzela odgovornost za zločine i najavila da će zatražiti oprost. 

Plemenski vođe traže ponovne pregovore o reparacijama. Druga organizacija koja okuplja pripadnike skupine Herero već je njemački prijedlog prozvala prijevarom i propagandom.

Njemačka i vlada Namibije postigle su dogovor prošli tjedan, nakon gotovo šest tjedana pregovora. Etničke skupine se žale da nisu sudjelovale u pregovorima i da se stoga ne mogu na vrijeme konzultirati sa svojim pripadnicima. 

Prvi genocid 20. stoljeća

Njemačka vlada ponavlja kako ne postoji pravna obveza reparacija, nego da se 1.1 milijarda eura odštete smatra političkom i moralnom dužnošću. 

Njemački vojnici su između 1904. i 1908. ubili oko 65 tisuća pripadnika etničke skupine Herero i 10 tisuća Nama, a povjesničari i Ujedinjeni narodi to dugo nazivaju prvim genocidom 20. stoljeća, piše agencija Reuters. 

Pročitajte više