Plenković čestitao Von der Leyen na pobjedi: "I HDZ je pridonio"

Foto: X

Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je kako je dvodnevna Međunarodna mirovna konferencija o Ukrajini u švicarskom Bürgenstocku uvertira u mirovni proces te je naglasio kako je u Ukrajini potreban "pravedan mir" koji znači povlačenje ruskih postrojbi i vraćanje okupiranih područja Ukrajini.

"To je, naravno, prvi korak. Poanta je da se, nažalost, nakon dvije godine i četiri mjeseca ruske agresije na Ukrajinu, okupi ovako velik broj zemalja, da se ovo napravi kao uvertira u mirovni proces", kazao je Plenković novinarima u Bürgenstocku.

Na summitu, koji se održava danas i sutra, sudjeluju predstavnici više od 100 zemalja, a razgovara se o temeljnim načelima za okončanje rata u Ukrajini. Summitu ne prisustvuju Rusija i Kina. Plenković je istaknuo da se summitom šalje poruka "političke potpore mirovnom procesu" i miru koji "treba biti pravedan".

Pohvalio se rezultatom HDZ-a na EU izborima

"Pravedan mir znači povlačenje ruskih trupa s ukrajinskog teritorija, vraćanje privremeno okupiranih područja u ustavno-pravni poredak Ukrajine. Tu smo da podržimo ideje za mirovne planove i ponudimo svoja iskustva“, poručio je hrvatski premijer.

Plenković je istaknuo kako je Hrvatska "jedna od zemalja koje imaju najviše iskustva u ovim situacijama". Hrvatska Ukrajini pomaže, naglasio je Plenković, "maksimalno", pri čemu je izdvojio pomoć u razminiranju i prihvaćanju ranjenika uz političku, diplomatsku, ekonomsku, tehničku i vojnu pomoć.

Uoči summita Plenković se sastao s Ursulom von der Leyen, predsjednicom Europske komisije. "Kao vodećoj kandidatkinji EPP-a čestitamo joj na pobjedi na EU izborima, kojoj je pridonio i HDZ s osvojenih 6 od 12 mandata!", objavljeno je na Twitter profilu Andreja Plenkovića.

"Naša politička obitelj predvodit će EU i u idućem mandatu, što je važno i za ostvarivanje interesa Hrvatske", dodao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.