Plenković: Da je na izbore izašlo manje ljudi, imali bismo 66 zastupnika i vladu

Foto: Index

U zagrebačkom Sheratonu održane su sjednice Predsjedništva i Nacionalnog odbora HDZ-a. Nakon sjednica javnosti se obratio predsjednik te stranke i tehnički premijer Andrej Plenković.

VIDEO Plenković: Sramota, Milanović treba dati ostavku odmah. Iz dišpeta formiram 76

Na početku je Andrej Plenković izrazio zadovoljstvo pobjedom HDZ-a koji je osvojio 61 mandat u utrci za Hrvatski sabor. "U kontekstu flagrantnog kršenja Ustava Zorana Milanovića, to je odličan uspjeh", dodao je. 

"Dogovorili smo da će HDZ, kad god bude sazvana konstituirajuća sjednica sabora, ponovno predložiti Gordana Jandrokovića za predsjednika sabora", rekao je Plenković. 

"Danas smo održali prve razgovore s predstavnicima DP-a. Prošlog tjedna smo obavili razgovore s manjinama", rekao je Plenković i dodao da nisu razgovarali s Možemo i Mostom. Potvrdio je da sutra kreću službeni pregovori s DP-om i da se u pregovaračkom timu HDZ-a nalaze on, Tomo Medved, Ivan Anušić, Krunoslav Katičić i Marko Milić.

Požalio se da "gubitnici zovu" Milorada Pupovca i druge izabrane zastupnike. 

"Da zovu, zovu. Gubitnici koji su teško poraženi, koji su kršili Ustav, zovu. Non-stop zovu, ljudi onda mene zovu i kažu mi da ne mogu disati. Zovu i govore: 'Nemojte ići s HDZ-om.' Zamislite", govori Plenković. "Jedna smijurija, politička smijurija. Komunikacijski i medijsko-politički prostor okreću kao da je to okej. Ja sad jamčim da oni neće doći do 76. Doći ćemo mi, strukturiranim razgovorima." 

"Da je izašlo manje birača, mi bi imali 66 i već bi imali vladu. Svejedno smo dobili, a Grbin i stric (Milanović) su dobili jedan više (nego prije 4 godine). Zovu i ljude koji su išli unutar naše koalicije, dotle to ide. Zovu i šefove drugih država da oni zovu zastupnike", govori. 

Plenković se poprilično unervozio kada je upitan o ideji opozicije da stvori većinu u saboru i poništi Lex AP. "Što je to? Postavite mi pitanje onako kako se taj zakon zove", rekao je Plenković, kazao je. 

Nakon što je natjerao novinara da korigira pitanje iz "lex AP" u "izmjene Kaznenog zakona", rekao je da se radilo o "medijskim likvidacijama" i voajerizmu te da tako nešto ne postoji u Francuskoj, Njemačkoj...

"Uništavali su ljudima privatne živote i karijere. Tome ćemo reći STOP. To što se spominje akronim... Je li to Associated Press ili apsolutni pobjednik, kako je to rekla jedna gospođa na jednom događaju", rekao je. 

Pročitajte više