Plenković: Ne razmišljamo o priznanju Palestine

Foto: Hina

Hrvatska u ovom trenutku ne razmišlja o priznanju Palestine, rekao je danas premijer Andrej Plenković, nakon što su Španjolska, Irska i Norveška najavile da će to učiniti. Švedska, Irska i Norveška su danas objavile da će 28. svibnja priznati neovisnu palestinsku državu, na što je Izrael odmah reagirao povlačenjem veleposlanika iz tih zemalja.

Tri članice EU time su se pridružile Švedskoj koja je 2014. postala prva članica EU koja je to učinila. Češka, Mađarska, Poljska, Bugarska i Rumunjska priznale su Palestinu 1988. u sklopu sovjetskog bloka, a iste godine, ubrzo nakon njezinog proglašenja, to je učinio i Cipar. 

"U ovom trenutku ne razmišljamo o tome"

"U ovom trenutku ne razmišljamo o tome", odgovorio je danas Plenković na pitanje hoće li i Hrvatska priznati Palestinu. "Naša je stalna pozicija ona bazirana na rješenju o dvije države, ali na način da dođe do dogovora dviju strana", dodao je premijer. 

Priznanje Palestine najavile su i Malta i Slovenija, a i Australija je objavila da postoji ta mogućnost. Palestinu kao državu trenutno priznaje 143 od 193 članice Ujedinjenih naroda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.