Plenković i ministri došli na rođendan Slobodne Dalmacije

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Predsjednik vlade Andrej Plenković bio je večeras na proslavi 80. rođendana Slobodne Dalmacije u Splitu.

"Ovo je veliki jubilej jednog od ključnih i najutjecajnijih hrvatskih dnevnika, koji ne samo da predstavlja kulturu življenja, nego ima i širi doseg za cijeli politički, ekonomski i kulturni kontekst u  Hrvatskoj", rekao je premijer Plenković na večerašnjoj svečanosti u splitskoj Galeriji Ivana Meštrovića.

"Slobodna je bila prozor u svijet u pred internetsko vrijeme"

Podsjetio je da je Slobodna Dalmacija pratila lokalne, nacionalne i globalne teme te sport, a kroz taj dnevni list prošla su vrhunska pera novinarstva i književnosti.

"Posebice od demokratskih promjena 1990. godine u Hrvatskoj, Slobodna Dalmacija je imala ogroman upliv u razvoju suvremene Hrvatske i njenog medijskog prostora", naglasio je premijer Plenković.

Dodao je kako je u pred internetsko vrijeme Slobodna Dalmacija bila "prozor u svijet".

Spomenuo je  i "kritičnost" i "oštre opaske"  Slobodne  Dalmacije, rekavši kako je to dobro te da mediji trebaju biti korektiv onima koji dobiju povjerenje u politici ili imaju utjecajne uloge u drugim sferama javnog života, jer to pridonosi nalaženju najboljih rješenja.

Najavio je novi zakon o medijima

Premijer Plenković istaknuo je također da Vlada i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i njezin tim pripremaju novi zakon o medijima.

"To će označiti iskorak nakon 20-ak godina postojećeg zakona o medijima, i razmišljamo i o novim ovlastima Vijeća za elektroničke medije, razmišljamo o poštivanju profesionalizma u novinarstvu te kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti , i o kriterijima za provjeravanje podataka i istinitosti informacija," poručio je Plenković.

Naglasio je kako u internetsko i konfliktno vrijeme živimo u svijetu hibridnih ratova.

"Stoga kao država, podupiremo neovisnost medija i njihovu financijsku održivost i tako jačamo ono što je najvažnije,  a to je hrvatska demokracija," istaknuo je premijer  Plenković, dodavši kako u tom pogledu Slobodna Dalmacija daje veliki doprinos.

Na proslavi utjecajni HDZ-ovci i ministri

Pored Plenkovića na proslavu su stigli i brojni drugi HDZ-ovci: potpredsjednik sabora Ante Sanader, bivši ministar gospodarstva Tomislav Ćorić, bivši ministar zdravstva Dragan Primorac, HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita Zoran Đogaš, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, gradonačelnik Zadra Branko Dukić, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, šef splitskog HDZ-a Tomislav Šuta, bivši gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara i HDZ-ov saborski zastupnik Ante Bačić.

Među uzvanicima su i ministri Branko Bačić, Ivan Malenica, Vili Beroš, Josip Aladrović, Davor Filipović, Radovan Fuchs, Šime Erlić, Nina Obuljen Koržinek, kao i glasnogovornik vlade Marko Milić i Plenkovićev savjetnik, akademik Zvonko Kusić.

Saša Antić, Mladen Badovinac, Zorica Kondža, Jasna Zlokić, Tereza Kesovija, Vinko Barčot i Anto Gelo također su došli na proslavu u Meštrovićevu galeriju.

Dobrodošlicu su im zaželjeli predsjednica Uprave Hanza Medije Ana Hanžeković Krznarić, direktor PJ Slobodne Dalmacije Vinko Ursić Glavanović i glavna urednica Slobodne Dalmacije Sandra Lapenda Lemo.

Pročitajte više

 

Pročitajte više