Plenković: Trećeg predsjednika SDP-a ću poslati u penziju

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Tehnički premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković nakon sjednice predsjedništva stranke stao je pred novinare. 

"Poraženi polako počinju shvaćati da su poraženi, ali i dalje su bezobrazni. Mislim tu na SDP i nećaka Peđu Grbina. Oni koji izgube trebaju snositi posljedice", poručio je Plenković pa dodao: 

"Već sada imamo više od 76 zastupnika koji će nas podržati."

Rekao je da je danas na sastanku sa svima koji su bili na listama HDZ-a - HSLS-om, HNS-om, HDS-om, HSU-om i Marijanom Petir dobio snažnu potporu kao budući mandatar za sastav njihove treće vlade.

Dodao je da ih informirao o tijeku razgovora s Domovinskim pokretom i s predstavnicima nacionalnih manjina.

"Sutra ćemo imati sastanke i s predstavnicima nacionalnih manjina i s Domovinskim pokretom i nakon toga ćemo ići dalje prema formiranju parlamentarne većine, i onda skupljanju potpisa za treći mandat u nizu", kazao je Plenković.

"Moramo sagledati sve što se dogodilo na političkoj sceni"

"Nalazimo rješenje u kontekstu okolnosti. Moramo sagledati sve što se dogodilo na političkoj sceni. Imali smo grubo kršenje Ustava od strane Milanovića. Umjesto da je uslijedila baražna vatra, imamo javni politički prostor koji to doživljava kao sport. Umjesto da se cijeli politički establišment zapita što se dogodilo."

"Korumpirani SDP-ovci su teško poraženi. Ovo će biti treći predsjednik SDP-a kojeg ja šaljem u penziju s tog mjesta", poručio je Plenković.

Na pitanje je li se odrekao manjina: "Razgovaram sa svima stalno. Oni hvale mene i ja hvalim njih. S difamatorima i onima koji vrijeđaju i puni su afera kao SDP ne razgovaramo jer se ponašaju tako kako se ponašaju. Što se tiče naše politike prema manjinama - i dalje je uključiva. Ne dolaze u obzir stupidne inicijative poput one Mosta da se ukinu mjesta manjinskim zastupnicima.

"Klub nacionalnih manjina surađivao je i prije vlada HDZ-a koje ja predvodim"

Na opasku novinara kako i iz Domovinskog pokreta, s kojima će sada složiti većinu i novu vladu, također dovode u pitanje poziciju manjina u saboru, Plenković je rekao da ne dovode. "To je bilo prije. Neće to biti dovedeno u pitanje, to je sigurno", dodao je. 

Sve će se oko suradnje s manjinama, rekao je, vidjeti sutra. "Klub nacionalnih manjina surađivao je i prije vlada HDZ-a koje ja predvodim, vjerojatno će u nekoj dalekoj budućnosti surađivati i nakon što naše vlade ne budu na dužnosti. Oni surađuju stalno skupa, a mi ćemo u ovim okolnostima formirati većinu koja je dovoljna za formiranje vlade", rekao je. 

Nije htio otkriti je li među onima koji bi podržali vladu HDZ-a i DP-a i Vesna Vučemilović, koja je i dalje članica Hrvatskih suverenista, ali je dala ostavku na sve funkcije u toj stranci, a tako ni je li s DP-om već razgovarao o podjeli resora unutar vlade, odnosno  koliko im je ministarstva spreman dati.

"Razgovarali smo o puno tema, vidjet ćete. Ne znam hoćemo li sutra sve znati, nestrpljivi ste", poručio je novinarima.  

Dodao je i da HDZ formira treću vladu za redom: "Mi pobijedili", rekao je.

Pročitajte više