KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Plenković je dirao zaraženog Đokovića, a sad obilazi Hrvatsku. Gdje je samoizolacija?

Foto: Mario Čužić/HTS

ANDREJ PLENKOVIĆ, hrvatski premijer, mora u samoizolaciju. Trebao bi to uraditi prema kriterijima koje je uspostavila njegova vlada, odnosno Stožer civilne zaštite kao vladino tijelo za borbu protiv covida-19, jer je proteklih dana bio blizu većeg broja zaraženih osoba na teniskom turniru u Zadru te više puta bio u fizičkom kontaktu s nekima od njih.

Niz je fotografija koje bilježe premijerovo dodirivanje Novaka Đokovića, tenisača pozitivnog na covid-19. Od početka pandemije niz je ljudi otpravljen u samoizolaciju i zbog same sumnje da su bili u kontaktu s oboljelima, čak i ako su dolazili iz država koje se smatra rizičnima.

Plenković je, ponavljamo, bez sumnje bio na mjestu gdje se okupilo više osoba s covidom-19, dodirivao ih i nema nikakvog razloga da danas ne bude u samoizolaciji. A on je u Primorsko-goranskoj županiji, na predizbornoj turneji.

Plenkovićev test na koronu je negativan, ali to ne znači da nije zaražen

Iz vlade je poručeno da se Plenković testirao i nalaz je negativan, no to ne znači da nije zaražen. Virus ne mora odmah biti detektiran u uzorcima zaražene osobe, a naročito ako je uzorak za test uzet neposredno nakon kontakta sa zaraženom osobom. Premijer možda zaista nema covid-19, kao što ga nisu imali mnogi izolirani ljudi, ali bi kao odgovorna osoba, kakvom se predstavlja, trebao izbjegavati kontakte s većim brojem osoba. A on naveliko kontaktira.

Beroš: Bliski kontakt je direktan kontakt - rukovanje, dodirivanje

Osim toga, ministar zdravstva Vili Beroš objasnio je kako se, "prema pravilima zdravstvene organizacije", bliskim kontaktom smatra "na otvorenom kontakt licem u lice duži od 15 minuta na udaljenosti manjoj od 2 metra, u zatvorenom boravak duži od 15 minuta bez kontakta ili direktan kontakt - rukovanje, dodirivanje".

Ponavljamo - "ili direktan kontakt - rukovanje, dodirivanje". Osim toga, jasno je da se premijer u društvu osobe pozitivne na covid nije nalazio kratko vrijeme. Niz fotografija svjedoči o njihovu druženju, a one nisu nastale za pet sekundi.

Iz zadarskog stožera rekli da svi koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženima idu u samoizolaciju 

Treba podsjetiti i da je zadarski stožer, nakon što je objavljeno da je bugarski tenisač Grigor Dimitrov pozitivan na covid-19, uputio apel svima koji su bili u bliskom kontaktu Dimitrovim odu u samoizolaciju na 14 dana i jave se nadležnom epidemiologu i svom liječniku.

Uz to, iz Stožera su zamolili sve roditelje s područja Zadarske županije čija su djeca bila u kontaktu s tenisačima da ne idu u školu i vrtiće, a ostale da, ako su bili u bliskom kontaktu sa zaraženima, budu u samoizolaciji 14 dana.

Plenkovića nije briga, iz vlade najavljuju nastavak njegove turneje po Hrvatskoj 

Tokom pisanja ovog teksta na redakcijski je mail stigla informacija da će Plenković večeras u 19 sati biti na otvaranju Zvjezdanog ljeta ispred Gradskog kazališta "Zorin dom" u Karlovcu, uz pratnju ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda.

Premijer će, dakle, kao pravi predsjednik HDZ-a još jednom demonstrirati kako izgleda nejednakost građana: dok se druge tjera u samoizolaciju, čak i kada nema nikakvog dokaza da su vidjeli zaraženu osobu, on će veselo nastaviti turneju po državi i obećavati ravnomjernu distribuciju blagostanja i virusa po svim dijelovima domovine. I to nakon što je doslovno dirao Novaka Đokovića, tenisača kojem je danas potvrđena zaraza koronavirusom.

Plenković neće u samoizolaciju

No, unatoč svemu Plenković neće u samoizolaciju ni nakon što je Novaku Đokoviću, s kojim je imao kontakt u Zadru potvrđen koronavirus te nakon što je postalo jasno da je Plenković dodirivao Đokovića. 

Glasnogovornik vlade za Index je rekao kako premijer ne treba ići u samoizolaciju jer se kontakt koji je imao s Đokovićem ne smatra bliskim kontaktom. 

"Prema mišljenju epidemiologa i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo premijer ne treba ići u samoizolaciju, nije ostvaren bliski kontakt. S obzirom na to da je premijer s Đokovićem razgovarao manje od tri minute i da se nisu rukovali, nije ostvaren bliski kontakt niti je samoizolacija potrebna. Po definiciji Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, bliski kontakt podrazumijeva kontakt osobe, koja je s osobom zaraženom COVID-19 bila u kontaktu duže od 15 minuta u zatvorenoj prostoriji. O tome je jučer HZJZ jasno izvijestio", rekao nam je glasnogovornik vlade Marko Milić.

Pročitajte više