Plenković je skandalozan. Ne smeta mu kriminal, nego kad ga se otkrije

Foto: Pixsell/Jurica Galoic

"Nabroji mu sve firme koje kontroliram. Znači, Janaf, Fond za nuklearnu energiju, to ti je sve ispod mene. Zatim ovaj fond za okoliš, Hrvatske vode. Osim Ministarstva i osim Hamaga, to sve ja kontroliram. Iz svih tih izvora ja mogu pustit", govori Jurica Lovrinčević, savjetnik ministra gospodarstva Davora Filipovića, novinaru Mreže TV Marinu Vlahoviću, misleći pritom na Sašu Englera, direktora izdavača Mreže TV-a.

Ako je ovo što je Nacional objavio imalo istinito, a nakon hitnih smjena i posebnog savjetnika Lovrinčevića i premijeru omiljenog ministra Filipovića nemamo razloga sumnjati u istinitost, onda je u pitanju jedna od najgorih medijskih afera još otkada je ovim krajevima upravljala vlada Cvetković-Maček. 

Ovo nije dno, ovo je puno gore

Još samo u dramama srpskog komediografa Branislava Nušića se mogu naći ovakvi izravni pritisci, muljaže i kupovine medija. Ovo što se dogodilo, ovaj način podjele javnog novca, protivan je Ustavu, protivan zakonima, protivan moralu i protivan bilo kojim etičkim vrijednostima koje u nekim tragovima postoje u ovoj zemlji. 

U pitanju nije političko dno ove vlasti, u pitanju je kopanje rupe puno dublje od samog dna.

>> Nacional: Imamo snimke na kojima savjetnik ministra Filipovića reketari medij

Ne zaboravimo, posebni savjetnik je osoba od osobnog povjerenja ministra.

I od koga to dolazi? Omiljenog savjetnika premijeru omiljenog ministra. Ministar je odletio jer je loše birao savjetnike, naime posebnog savjetnika (specifičan položaj pri vrhu Ministarstva) bira izravno ministar.

Ako je odletio ministar koji bira takvog savjetnika, zašto ne premijer koji je birao takvog ministra?

Postavlja se naravno pitanje zašto onda ne odleti premijer koji bira takve ministre, no Plenković o tome nije pričao. Plenkoviću je više od kriminalnih aktivnosti oko oglašavanja državnih firmi i ustanova zasmetalo nešto drugo - curenje podataka iz Ministarstva gospodarstva.

Plenković se, naime, najviše zabrinuo ne oko kriminala s oglašavanjem nego oko curenja prljavog rublja iz Ministarstva. Kaže Plenković: "Sad vidimo da je cijela ova operacija u političkom smislu, koja je trajala prije šest mjeseci, bilo korištenje informacija koje su dobivali iz samog Ministarstva od ministrovih najbližih ljudi. Čista sprega tog gospodina, medija i dijela oporbe. Mi smo u političkom smislu vidjeli potpuno razotkrivanje Mosta. Oni su dostavljeno fabricirali i koristili protiv vlade. (…) A sad vidimo da je cijeli napad Mosta bio orkestriran kako bi se načinila šteta vladi koju vodim."

>> Plenković: Morao sam iste sekunde smijeniti Filipovića. Informacije su dilane Mostu

Da nisu loše radili, ne bi im smetalo curenje dokumenata

Dakle, ako prljavo rublje i loši potezi i nezgodni dokumenti dolaze do oporbe, bilo kakvim putem, onda je to "razotkrivanje Mosta"? Nama se čini da je to prije razotkrivanje vlade – jer da vlada dobro radi, uopće im ne bi smetalo da im dokumenti cure okolo.

Zamislite uostalom da Grmoja ili netko drugi iz Mosta sazove tiskovnu i objavi: "Dobili smo neke zanimljive dokumente iz vlade… Rade dobro, evo pogledajte, ovo su odlični potezi!" Jednostavno je - da Ministarstvo radi dobro, da ne producira afere koje producira, onda ni Most ni Domovinski pokret ni SDP ne bi mogli ništa loše reći oko iscurenih dokumenata!

Most je uspio nabiti na nos vladi afere - upravo jer te afere postoje, upravo jer ih i vlada i Ministarstvo gospodarstva kreiraju! I taje te dokumente.

Sve te "tajne" koje su iscurile bi ionako trebale biti javne

Ne zaboravimo još jednu stvar - Ministarstvo gospodarstva nije ni USKOK, ni DORH ni MUP, vrlo je malo tajnih dokumenata koje jedno ministarstvo može imati, dakle sve te stvari koje su "iscurile" do oporbe u pravilu su ionako trebale biti javne.

Zanimljiv je još jedan odgovor Plenkovića - na novinarsko pitanje koji je od dva pravca afere presudio, dakle muljaža oko novca za reklamiranje ili curenje dokumenata, Plenković odgovara: "Obje. Za mene kao premijera u političkom smislu jedna je važna iz principijelnih razloga, dakle kako netko može i za čiji račun i u čije ime dogovarati što će i kako činiti s javnim novcem u pogledu medijskog oglašavanje i pogodovati ovom ili onom (…), a ova druga je nečuvena, da netko radi za ministra gospodarstva, sada prema ovom što čitamo, a ima agendu da ljudima kaže prenesite to Mostu ili otprilike poštedite ministra (…)."

 

Da afere ne postoje, Most ne bi imao o čemu pričati

Teška afera oko oglašavanja je, dakle, "principijelna stvar". Nešto na što se mora reagirati jer je izborna godina. Međutim, navodno slanje informacija oporbi, e to je "nečuveno". To je već emotivna odrednica, tu je premijer valjda "iznenađen i uvređen", kako bi rekao legendarni Srećko Šojić.

Jučerašnja Plenkovićeva presica je sramotna. Da, trebao je ovu dvojicu smijeniti odmah. No onda je i sam trebao dati i ostavku - jer ne zaboravimo, kao što je Lovrinčević Filipovićev kadar, tako je i Filipović Plenkovićev kadar. No čini se da Plenković to ne shvaća tako. Uostalom, kažu upućeni, ovo mu je već jubilarni 30. razriješeni ministar, što predstavlja veću potrošnju ministara nego što Lada Niva troši benzina u zimskim danima.

Poruka Plenkovića na tiskovnoj konferenciji je jasna - pripazite da vas novinari ne snime u muljaži, jer mogli biste odletjeti iz "principijelnih razloga". Posebno pred izbore. No ako surađujete s oporbom, to osobno vrijeđa premijera, to je nešto što mora spomenuti na tiskovnoj i time, kako se nekada govorilo, "stisnuti redove" unutar stranke.

Ovo je došlo od Plenkovićevih ljudi - i on je tu odgovoran

Afera je velika, golema. Kažem, ovakvo izravno političko trgovanje s medijima nismo imali valjda još od doba Kraljevine Jugoslavije, sa svim negativnostima te propale diktature. To je nezakonito, neetično i opasno za demokraciju ove zemlje.

Činjenica da se to događa u Plenkovićevoj vladi ne može i ne smije proći bez odgovornosti samog Plenkovića. Na potpunom razjašnjenju ove afere trebaju sada inzistirati i oporba i mediji i DORH. 

Ovakav pritisak na medije je opasan i treba biti i pravno i politički procesuiran, a pri tome ne treba zaboraviti - ovo je došlo od Plenkovićeve vlade i od Plenkovićevih ljudi. Plenković se ne može oprati od ovoga telefonskom sjednicom i ponekom smjenom. A to što se okružio ljudima kojima se već okružio, to je njegov osobni problem. Premijer treba birati suradnike prema sposobnosti, ali i moralu i etici.

Ovo što radi Plenković, mičući jednog po jedinog ministra svakih par tjedana ili dana, skidajući svu odgovornost sa sebe, sve više podsjeća na onaj stari vic kada Mujo objašnjava sucu:

Druže sudija, ja sjedio i čistio nokte, pa došao Haso, okliznuo se i slučajno nabo…

Jest, Mujo, ali kako sedam puta?

A u ovom slučaju je i punih 30 puta…

 

Pročitajte više