Plenković je smijenio više ministara nego što je obnovio kuća na Baniji

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

PREMIJER Andrej Plenković je u božićnom intervjuu za HTV naširoko hvalio uspjehe svoje vlade, ali je i konačno priznao da obnova od potresa "ide nestvarno sporo". Bio je to trenutak kada je svima bilo jasno da ministar obnove Josip Paladina, kojega je "izmislio" Plenković samo deset mjeseci prije, odlazi iz svoje fotelje. 

>> Plenković je izabrao i hvalio Paladinu. Odmah je bilo jasno da ne smije biti ministar

S obzirom na standardni Plenkovićev tempo odlučivanja, za realizaciju te odluke trebalo je više od tri tjedna, pa je premijer tek jučer predstavio nove ministre u svojoj vladi. Resor graditeljstva i obnove je preuzeo iskusni HDZ-ovac Branko Bačić, dosadašnji predsjednik Kluba HDZ-a u saboru. 

Ministrica Tramišak nije otišla tiho

Plenković je smijenio i ministricu za regionalni razvoj i EU fondove Natašu Tramišak, koju nikada nije simpatizirao i koju mu je kadrovski nametnuo slavonski lobi HDZ-a predvođen županom Ivanom Anušićem te je zamijenio državnim tajnikom Šimom Erlićem.

Za razliku od mnogih Plenkovićevih ministara koji su otišli šutke, Tramišak je održala konferenciju za medije u kojoj je kritizirala premijera.

"Premijer mi u kratkom razgovoru koji smo jučer imali nije dao opravdane razloge za smjenu", rekla je Tramišak. "Radila sam samo u interesu svih građana Hrvatske", kazala je. "Premijer me ne želi u svom timu, ali još uvijek ne znam koji su razlozi za to", rekla je odlazeća ministrica.

Nije propustila ubosti Plenkovića u najslabiju točku njegove vlade. "Obnova nije ni započela", rekla je Tramišak, konstatirajući ono što odavno vidi cijela hrvatska javnost.

Država je na Baniji obnovila samo šest obiteljskih kuća

Najdugovječniji hrvatski premijer, koji vlada Republikom više od šest godina, jednostavno ne uspijeva pokrenuti obnovu Banije i Zagreba od posljedica razornih potresa iz 2020. godine. Dapače, Plenković je uspio smijeniti u šest i nešto godina daleko više ministara nego što je u nešto manje od tri godine uspio obnoviti kuća na Baniji.

Mediji su u prosincu pisali da je država na Baniji više od dvije godine nakon potresa u potpunosti obnovila samo šest obiteljskih kuća. Šest!

"Republika Srpska je na Baniji obnovila više kuća nego vlada"

Priliku da poentira nije propustio ni predsjednik RH Zoran Milanović. "Oštećeno je 38 tisuća objekata, nakon dvije godine izgrađeno je 6 zamjenskih obiteljskih kuća, na još 88 se radi. To je stanje na kraju 2022. godine", rekao je Milanović.

>> Milanović: Tužno je da je Republika Srpska obnovila više kuća na Baniji nego vlada

"Možda ovo što se iznosi baš i nije istina, ili je istina pa je strahovito porazna. Ispada da se ovdje nije napravilo ništa. Mi smo najgori po onome što smo povukli iz europskih fondova, mi smo na samom dnu", dodao je Milanović i rekao kako za to drži odgovornom vladu RH.

 

Rekao je i da ga boli što je Republika Srpska obnovila na Baniji više nego Hrvatska. "Ili malo manje. To je tužno. Ali je tako", zaključio je predsjednik RH.

Odlazeći ministar obnove: Trebaju nam još četiri godine

Odlazeći ministar obnove Paladina najavio je krajem prosinca da ne trebamo očekivati brzi tempo obnove potresom razorenih područja Hrvatske.

>> Ministar Paladina: Obnova Banije? Za tri do četiri godine

"Četiri godine, koje sam čuo, mislim da su realne, možda i nešto kraće od toga. To je neki realan rok. Dvije godine po meni nisu realan rok", izjavio je novinarima Paladina upitan je li realno za dvije godine obnoviti Baniju, o čemu je govorio državni tajnik u Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek.

Paladina je rekao da "trebamo minimalno 50 gradilišta, a bilo bi dobro da što prije dođemo do brojke od sto gradilišta mjesečno, da toliko počinjemo, a istovremeno da radovi napreduju u ugovorenoj dinamici". Napomenuo je da je te brojke govorio i za Baniju i za Zagreb.

"Ali ako to otprilike podijelite na pola, onda dobivate ovu dinamiku koju sam ja sada rekao, a to je tri do četiri godine (rok za obnovu Banije)", poručio je u prosincu prošle godine Paladina.

Odnos prema Baniji je jedan od najvećih promašaja Plenkovićeve vladavine

U dvije godine šest kuća, a još četiri godine da se obnova dovrši. Riječ je o nedvojbeno najvećem političkom i premijerskom neuspjehu Andreja Plenkovića otkako je na čelu vlade, uz napomenu da neuspjeha i promašaja u tih šest i pol godina nije manjkalo.

To se najbolje vidi po tome koliko je ministara Plenković kao premijer promijenio. Od Plenkovićeva prvog kabineta iz 2016. godine do danas je u vladi preživjelo samo troje ministara, a to su Tomo Medved, Nina Obuljen Koržinek i Oleg Butković.

Ostali su ili smijenjeni ili sami dali ostavke, njih čak 22. Smjene ministara, često nakon dugotrajnog pritiska javnosti, a zbog razotkrivenih afera, postale su jedno od glavnih obilježja Plenkovićeve vladavine. Svi su zamjenjivi, jedino on nije. 

Najveće afere Plenkovićevih ministara

Afera Plenkovićevih ministara i vlade je bilo previše da ih sve navodimo u ovom članku, pa ćemo podsjetiti na najzvučnije.

>> Od Plenkovićeve vlade iz 2016. ostalo je samo troje ministara

Plenkovićeva potpredsjednica vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić morala je otići da bi spasila fotelju samog premijera kad je Index otkrio da je upravo Plenković bio šef skupine Borg, koja je obilato profitirala od "spašavanja" Agrokora. 

Sljedeći na redu bio je Lovro Kuščević, današnji USKOK-ov optuženik, a od 19. listopada 2016. do 9. srpnja 2019. pouzdani Plenkovićev ministar u vladi. Plenković ga je, baš kao i Martinu Dalić, tjednima uporno branio relativizirajući otkrića. No naposljetku je prihvatio njegovu ostavku u trenutku kada je količina novinarskih otkrića, koja su dovela do USKOK-ove istrage, postala nevjerojatna čak i za hrvatske korupcijske prilike. U međuvremenu je Kuščević na sudu.

Prethodna ministrica EU fondova Gabrijela Žalac također je aferama obilježila svoj mandat u vladi. Prošle godine se pričalo o njoj jer je prvo autom udarila djevojčicu u Vinkovcima, da bi se onda otkrilo kako je vozila iako joj je vozačka dozvola istekla 2016. godine. Potom je u njenom dvorištu snimljen luksuzni Mercedes, a objašnjenja što takav auto tamo radi bila su sve samo ne uvjerljiva.   

Danas je na udaru USKOK-a i bila je uhićena, i to u poznatoj aferi Software, koju su proveli europski istražitelji. Žalac se također tereti kao jednu od 27 osumnjičenika u slučaju Vjetroelektrane, gdje je prvoosumnjičena njena prijateljica Josipa Rimac. Plenković je godinama branio Žalac pred javnošću, koalicijskim partnerima i HDZ-om. 

Spora obnova Banije je Plenkovićeva krivica

Svi navedeni su bili Plenkovićev osobni kadrovski izbor, kao što je to bio i odlazeći ministar obnove Ivana Paladina. Kao što je to, uostalom, i njegov nasljednik Branko Bačić. Plenkovićev tempo mijenjanja ministara zapravo je brži od tempa obnove Banije. 

Premijer se ovih dana ljutio na novinare kada su ga rešetali pitanjima o obnovi, naglasivši da on svojim ministrima sigurno ne govori da rade sporije. No, što god da im govori, rezultati se vide. Odnosno, ne vide. Obnova od potresa ide puževim tempom. 

Zapravo je Plenkovića najbolje, doduše nehotice, razotkrio također smijenjeni državni tajnik za obnovu Gordan Hanžek. "Predsjednik vlade, sportskim rječnikom rečeno, selektor je svih nas koji sudjelujemo u radovima obnove", rekao je Hanžek nedavno. 

To je točno, stoga treba shvatiti da za lošu obnovu nije kriv ovaj ili onaj ministar, nego samo jedan čovjek u ovoj državi: premijer Andrej Plenković.

Pročitajte više