VIDEO Plenković: Praljkov čin govori o dubokoj moralnoj nepravdi, to je poruka svima nama

Foto: Patrik Macek/Pixsell

PREDSJEDNIK vlade Andrej Plenković obratio se danas u 16 sati javnosti povodom incidenta u Haagu, kada se Slobodan Praljak ubio popivši otrov u sudnici.

>> TIJEK OBRAĆANJA MOGLI STE UŽIVO PRATITI NA INDEXU:

16:43 "Izrazito sam emotivno reagirao, izuzetno nam je žao. To pokazuje toliki stupanj uvjerenosti Praljka da je sve što je radio, radio s ciljem da radi dobro za hrvatski narod. Ovaj čin predstavlja njegovu poruku svima da učinimo sve da se presuda, koju on smatra nepravednom, ne učini onakvom kakva je mogla izgledati danas da on to nije napravio", komentirao je svoju reakciju na Praljkovo samoubojstvo.

16:41 "Nisam sigurnosni stručnjak, ali nije uobičajeno da se ovako nešto događa u sudnici. To je na njihovim sigurnosnim službama da ocijene kako je do ovog propusta došlo", kazao je na pitanje kako komentira činjenicu da je Praljak nekako u sudnicu unio otrov, koji je na kraju i popio.

"Bit ćemo u kontaktu s ostalim osuđenima", kazao je Plenković.

16:40 "Jako smo nezadovoljni presudom. Hrvati u BiH imaju svoja prava i očekujem da će se ta prava poštovati.

Kada je riječ o mehanizmima koje ćemo koristiti, postoje elementi za reviziju postupka, podizanje ovog pitanja pred Vijećem sigurnosti koje je utemeljitelj ICTY-a", objašnjava Plenković.

16:38 "Mislim da ova presuda neće imati velik utjecaj na odnose Hrvatske i BiH u budućnosti. Mi smo prijateljske države i tu politiku planiramo nastaviti voditi, mi smo okrenuti budućnosti. Siguran sam da većeg zagovornika za europski put BiH od Hrvatske nema i mi ćemo tu suradnju nastaviti", odgovara na pitanje o odnosima s BiH nakon presude.

16:35 "Dio presude koji se odnosi na neuvažavanje žalbi šestorke je u cijelosti nepravedan i kosi se s povijesnom istinom i činjenicama. Švi oni koji su živjeli taj period znaju na koji način je izvršena agresija i otkud je dolazila", kaže Plenković.

16:30 "Želim izraziti najdublju sućut obitelji Slobodana Praljka. Njegov čin, kojim si je oduzeo život, najviše govori o dubokoj moralnoj nepravdi prema osuđenoj šestorici. Izražavamo žaljenje zbog današnje presude. Želim podsjetiti o pomoći i podršci RH Bosni i Hercegovini kada je bila suočena sa srpskom agresijom. Hrvatska je potpisala i Washingtonski sporazum, potpisana je Splitska deklaracija....

Hrvatska vojska je spriječila ponavljanje genocida kao što se dogodio u Srebrenici. Oslobodili smo velik dio Bosne i Hercegovini čime je omogućen Daytonsko-pariški sporazum. RH je bila među državama koje su prve priznale BIH. Samostalnosti BiH ne bi bilo bez Hrvata.

Vlada smatra da se presudom pogrešno aludira na ulogu HVO-a u ratu u BiH. Smatramo da državni vrh u tim ratnim događanjima nije ni na koji način mogao biti povezan s činjenicama i interpretacijama, kako je to stajalo u presudi 2013. godine.

Apsurdno je da u niti jednoj pravomoćnoj presudi ICTY-a za zločine u BiH nije utvrđena odgovornost srpskog državnog vrha za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu.

Iskoristit ćemo pravne mehanizme kako bismo osporili dijelove današnje presude."

16:25 Plenković se ni nakon 25 minuta nije pojavio pred novinarima.

16:10 Iako je obraćanje premijera najavljeno za 16 sati, on se još nije pojavio pred novinarima.

>> Kolinda se zbog Praljka hitno vraća u Hrvatsku

Plenković se danas čuo s predsjednicom države Kolindom Grabar-Kitarović koja je u međuvremenu prekinula posjet Islandu i u stalnom je kontaktu s pravosudnim stručnjacima, Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, veleposlanicom u Nizozemskoj i Hrvatima u BiH.

Premijer je šokiran činom Slobodana Praljka i zabrinut, rekao je izvor iz Banskih dvora i podsjetio da je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u kolovozu posjetio šestoricu bivših čelnika bosanskohercegovačkih Hrvata i da je općenito u stalnom kontaktu s njihovim braniteljima.

Bivši načelnik Glavnog stožera HVO-a general Slobodan Praljak u haaškoj je sudnici oko 11:30 sati popio otrov nakon što mu je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju potvrdio kaznu od 20 godina zatvora za ratne zločine.

Nakon što je žalbeno vijeće potvrdilo Praljkovu prvostupanjsku kaznu od 20 godina zatvora on im je kazao: "General Praljak nije ratni zločinac i s prijezirom odbacujem vašu presudu." Zatim je popio otrov iz bočice.

Haaška obrana generala Slobodana Praljka nema nikakve informacije o stanju svoga klijenta, kazala je kratko za Hinu u telefonskom razgovoru iz Den Haaga njegova braniteljica Nika Pinter.

Haaški sud u srijedu još nije službeno objavio kakvo je stanje generala Slobodana Praljka niti je želio potvrdio traje li istraga u sudnici u kojoj je popio otrov.




Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Slobodan Praljak instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Slobodan Praljak.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

 

 

Pročitajte više