Plenković: Još 154.000 djece imat će dječji doplatak, to će do kraja 2018. koštati 150 milijuna kuna

Foto: Marko Lukunić/ Pixsell

PREMIJER Andrej Plenković najavio je da će sa sjednice vlade poslati poruke o demografskoj revitalizaciji zemlje i reformi pravosudnog sustava, koja će pridonijeti rješavanju zaostalih predmeta i smanjenju broja sudova.

Izmjenama zakona o doplatku za djecu, koje vlada šalje u drugo saborsko čitanje, još 154.000 djece u Hrvatskoj dobivat će dječji doplatak, što će državni proračun do kraja ove godine stajati više od 150 milijuna kuna, rekao je Plenković na početku sjednice.    

"Ovim zakonskim izmjenama dajemo snažnu poruku koliko želimo pridonijeti demografskoj revitalizaciji zemlje", poručio je premijer.

Demografskoj i populacijskoj politici posvećene su i dopune zakona o subvencioniranju stambenih kredita, za što će se izdvojiti novih 40 milijuna kuna u ovoj godini.

"Riječ je o mjeri koja je dobre rezultate postigla već u prošloj godini, a pokazuje cjelovitost aktivnosti koje vlada želi učiniti na području demografske revitalizacije s jednim međuresornim pristupom", rekao je Plenković. 

Nakon toga najavio je paket zakona o reformi u pravosudnom sustavu koji bi trebao omogućiti brže rješavanje zaostalih predmeta i smanjenje broja općinskih, odnosno prekršajnih sudova s 46 na 34.

"Mislim da su to važne poruke - da se prije ljetne stanke sabora usvoji reforma u pravosudnom sustavu", istaknuo je Plenković.

Ćorić: Iseljavanje je problem koji se ne može rješavati kratkoročno

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić u četvrtak je rekao kako svi imaju pravo izraziti svoj stav te da kritiku predsjednice Kolinde Grabar Kitarović ne doživljava kao napad na vladu dodajući kako je iseljavanje problem koji se ne može rješavati kratkoročno, a vlada čini sve da doskoči tom problemu.

"Ne bih rekao da je to bio napad. Kako predsjednica, tako i nosioci izvršne vlasti imaju pravo na svoje mišljenje i u tom kontekstu ne doživljavam ovo kao napad", kazao je odgovarajući što misli o kritikama predsjednice.

Na pitanje kako tumači riječi predsjednice na Danu poduzetnika, gdje je za slabu sliku gospodarstva optužila nesposobnost, neorganiziranost, nedosljednost bez želje za reformama, Ćorić je rekao da ne zna o čemu je riječ.

"Držim da kolege dobro rade svoj posao i makroekonomski pokazatelji to pokazuju. Hrvatska jest suočena s trendovima s kojima je suočena većina tranzicijskih zemalja koje su ušle u EU, ako govorimo o iseljavanju. To je problem koji se ne može rješavati kratkoročno i na kojem treba raditi. Međutim ministrica Nada Murganić i vlada čine sve da doskoče tom problemu", istaknuo je.

 

Pročitajte više