Plenković kaže da sudstvo nije HDZ-ovo. Zašto se njegovim žetončićima sporo sudi?

Foto: EPA

PREMDA Andrej Plenković, predsjednik vlade i, što je važnije, HDZ-a, tvrdi da njegova partija nema nikakve veze s hrvatskim pravosuđem, slučajevi Tomislava Sauche i Branimira Glavaša upućuju na sumnju da državni čelnik ponovno ne govori istinu. Naime, obojica su interesantna pravosuđu, jedan zbog lažiranja putnih naloga, drugi zbog ratnih zločina. I obojica imaju bitnu ulogu u očuvanju Plenkovićeve parlamentarne većine. Dobro, Sauchi je završio mandat pa je potom osuđen, ali presuda mu već pola godine nije napisana, pitaj boga kad će to biti pravomoćno. Glavašu se sudi, do daljnjeg, a njegov je čovjek, zahvaljujući Plenkovićevoj volji, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa. I, zatreba li, može se, kad poželi, vratiti u sabor.

Ipak, prvo o Sauchi.

Milanovićev čovjek zloupotrebljavao položaj

Dok je Zoran Milanović, aktualni predsjednik države, vodio vladu, predstojnik Ureda bio mu je Tomislav Saucha. Nakon izbornog poraza Saucha postaje SDP-ov saborski zastupnik. Tad počinju nevolje, USKOK ga istražuje zbog lažiranja putnih naloga, odnosno zbog sumnje da je od studenoga 2013. godine do siječnja 2016. godine zloupotrebljavao funkciju tako što je od tajnice Sandre Zeljko tražio da izrađuje fiktivne putne naloge. Podigli su, tvrdio je USKOK, 599 tisuća kuna u 125 naloga.

Krajem travnja 2017. godine USKOK je službeno potvrdio istragu protiv Sauche i Zeljko. Optužnica je podignuta 8. prosinca 2017. godine. Dan prije Plenkovićev HDZ gurnuo ga je u saborski odbor za zakonodavstvo.

Dan prije podizanja optužnice HDZ je gurnuo Sauchu u saborski odbor za zakonodavstvo

Optužnica je dopunjena i to 6. srpnja 2018. godine, a potvrđena tek 19. ožujka 2019. godine. Vrag odnija prišu, kaže se u Dalmaciji. Pripremna ročišta održana su 4. lipnja 2019. i 9. srpnja 2019. godine, rasprava je počela 12. rujna 2019. godine i trajala do 10. prosinca prošle godine, kada je Saucha osuđen na tri, a Zeljko na četiri i pol godine zatvora. Uz to, zajedno moraju vratiti 590 tisuća kuna, a Zeljko još i 349 tisuća kuna te im je izrečena zabrana obavljanja dužnosti državnoga službenika.

Krivi su: Saucha osuđen na 3 godine zatvora, Zeljko na 4 i pol

Kako je Saucha doživio političku metamorfozu

Između trenutka kada je objavljeno da Saucha postaje USKOK-ova lovina - travanj 2017. godine - i presude - prosinac 2020. godine - prošle su skoro četiri godine. U tom je razdoblju doživio političku metamorfozu. Iz SDP-a, slavnog hrvatskog manjeg zla, izašao je u veljači 2017. godine. Nedugo po USKOK-ovoj objavi informacije da istražuje njegovu strast prema putnim nalozima, u parlamentu prelazi u redove vladajuće većine.

Vatreno krštenje imao je u svibnju 2017. godine, kada je, kako su svjedočili prisutni, na glasanju za smjenu ministra financija Zdravka Marića tiho, ali odlučno rekao "protiv". Potom će nastaviti zdušno podržavati HDZ u parlamentu i skrasiti se u klubu Hrvatske narodne stranke, partije poznate po višedesetljetnom parazitiranju uz mnoge vlasti.

VIDEO Saucha se prodao HDZ-u

USKOK SE ŽALIO NA ODLUKU SUDA O SAUCHI Kažu da je ovo presedan

Sauchin je glas tog, danas pomalo zaboravljenog, svibanjskog dana prije četiri godine spasio Marića od smjene. "Glasat ću protiv. Nemojte me ništa pitati, ne želim ništa više reći", izjavio je pomalo odsutno. Zatim će godinama podržavati plenkovićenštinu i, paralelno, odlaziti na sudske rasprave, koje će uredno trajati, trajati, trajati... sve do kraja mandata.

Pola godine presuda mu nije napisana

Osuđen je lani, nakon parlamentarnih izbora, kao što se moglo očekivati. Presuda mu, međutim, još nije napisana, ali nećemo spominjati ime sutkinje zadužene za slučaj, jer je, kako smo doznali, na bolovanju. Zapravo, nemamo koga ni spomenuti. Dugogodišnjem predsjedniku suda Ivanu Turudiću početkom godine istekao je mandat, prešao je na Visoki kazneni sud, sada ga mijenja Vjeran Blažeković kao vršitelj dužnosti. Sud nema predsjednika koji bi ubrzao izradu presude, tko će se opterećivati sitnicama.

No, Sauchi je presuda barem donesena. Branimiru Glavašu nije, eno mu je pravednik Zoran Milanović nedavno vratio odlikovanje i čin. Glavaša se, kao što je poznato, kazneno goni zbog ratnih zločina nad osječkim Srbima. Kao i obično u sličnim slučajevima, dok je opstajao režim Franje Tuđmana, Glavaš je bio nedodirljiv. Pokušao je paktirati i s Ivom Sanaderom, ali on je relativno kratko koristio njegove usluge, pa je razvrgnuo savezništvo što je dugogodišnjeg osječkog i slavonskog vladara dovelo pred sud. Prvo kao optuženika, a potom i osuđenika. U ljeto 2010. godine bio je pravomoćno osuđeni ratni zločinac, Vrhovni mu je sud tek smanjio zatvorsku kaznu s deset godina, koliko je dobio na zagrebačkom Županijskom sudu, na osam godina. 

Služio zatvorsku kaznu i gradio kuću

Slučaj je nakon toga išao po uhodanoj proceduri. Osuđeni je, poput mnogih hrvatskih domoljuba u nevolji, zbrisao u Bosni i Hercegovinu, tamo služio zatvorsku kaznu i gradio kuću, sve dok nije uklizao Ustavni sud te početkom 2015. godine djelomično ukinuo presudu. Da ne opterećujemo tekst nizom pravnih detalja, odluka nepristrane družbe ustavnih sudaca, okupljene oko najnepristranijeg Miroslava Šeparovića, vratila je slučaj Glavaš na početak.

Ustavni sud ukinuo presudu Glavašu za ratne zločine

Pratite ove datume, iz njih možete doznati sve o hrvatskom pravosuđu, Hrvatskoj kao državi, a naslutiti ponešto i o Plenkoviću Ili Milanoviću. Isti jad.

Optužnica protiv Glavaša podignuta je 9. svibnja 2007. godine, potvrđena 5. lipnja 2007. godine, presuda je donesena 7. svibnja 2009. godine. Uslijedile su odluka Ustavnoga suda pa Vrhovnoga suda i predmet Glavaš vraćen je na pripremno ročište. Ono je održano 23. ožujka i 7. travnja 2017. godine. Konačno, počela je opet rasprava i povremeno je održavana do prosinca 2020. godine, informiraju nas sa zagrebačkog Županijskog suda. Za predmet je bila zadužena sutkinja Tanja Pavelin, ali ona je prešla na Visoki kazneni sud. "Sad je za spis zadužen sudac Dražen Kevrić", informiraju sa Županijskog suda u Zagrebu i "nalazi se u referadi" - spis, ne sudac. 

"U pripremi je za zakazivanje rasprave koji datumi će biti objavljeni na ročišniku Županijskog suda u Zagrebu", poručuju sa Županijskoga suda, što znači da nitko nema pojma kada će to biti. Zločini su počinjeni 1991. godine.

Šeks, Glavaš, Salapić, Plenković...

I ne treba se kladiti na brzo okončanje postupka, jer krhka Plenkovićeva saborska većina ovisi o Glavaševu raspoloženju. Naime, Glavaš i Plenković politički su bliski, zahvaljujući Plenkoviću i njegovu savjetniku Vladimiru Šeksu, još jednom slavnom osječko-slavonskom pravedniku, na HDZ-ovoj se listi na prošlim izborima u 7. izbornoj jedinici ukazao Josip Salapić iz Glavaševog posustalog HDSSB-a.

Kada je izabran, Salapić je odustao od saborskog mandata. Umjesto njega, u parlamentu je HDZ-ovka Maja Grba Bujević, koja je početkom pandemije postala medijski poznata kao ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu. Salapić je nastavio biti isto što i prije prošlih izbora - državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa.

Grba-Bujević u saboru umjesto Josipa Salapića

Plenković i Šeks su tako priskrbili stanovitu količinu političke moći starom drugu i savezniku Glavašu, optuženom, pa osuđenom, pa opet optuženom za ratne zločine, biću koje je ne tako davno poziralo ispod portreta Ante Pavelića i uz boce na čijim je etiketama lik Adolfa Hitlera.

Što radi ratni zločinac Glavaš ispod slike ratnog zločinca Pavelića? Skuplja glasove za izbore

Nasmiješeni ratni zločinac Glavaš s Hitlerovim vinom žica lajkove na Facebooku

Plenković se nedavno zabrinuo kad se Radimir Čačić naljutio jer su ga u kampanji za lokalne izbore varaždinski HDZ-ovci, u neobičnom naletu iskrenosti, nazvali žetončićem. Kao posljedica Čačićeva mrgođenja, Natalija Martinčević, zastupnica iz njegovih Reformista, bila je suzdržana na glasanju o povjerenju ministru zdravstva Viliju Berošu. čime je dovela u pitanje tanku vladajuću većinu. Netko vjeruje da bi Glavaš ostao suzdržan te ne bi ugrozio istu tu većinu kad bi bio osuđen?

A možda Županijski sud ubaci u petu brzinu?

Poznavajući mehanizme vladanja u Hrvata, teško je zamisliti osuđujuću presudu osobi koja u parlamentu podržava vlast. I čiji je čovjek, voljom premijera i predsjednika vladajuće partije, preko parlamenta, dospio u Ministarstvo pravosuđa. A tko zna, možda zagrebački Županijski sud naprasno ubaci u petu brzinu, iz čistog mira demonstrira visoku razinu profesionalnosti i okonča neukusno dugo suđenje, a potom, u razumnom i svakako kratkom roku, Vrhovni sud presudu učini pravomoćnom.

Sebi odgovorite koliko vjerujete u takav rasplet.

U tekstu se nismo bavili Milanom Bandićem samo zato što je umro, a šteta se baviti pokojnim pored živih bandića.

Pročitajte više