Plenković lešinari nad zatočenim Boysima. Sve što im država plaća, oni moraju vratiti

Foto: Ana Raić/N1

"PLENKOVIĆU, vadi nas van!" viknuo je u utorak pred sudom u Ateni kroz prozor crne marice jedan od 95 pripadnika Bad Blue Boysa već četiri mjeseca utamničenih u 14 zatvora razasutih širom Grčke pod optužbom da su ubili navijača grčkog AEK-a.

Plenkovićev božićni paket za zatočene Boyse

Pet dana kasnije Plenković s groba Franje Tuđmana poručuje kako je naredio hrvatskom veleposlanstvu u Ateni da prvoj skupini navijača puštenih iz istražnog zatvora, njih 30-ak, "pokrije cijeli paket troškova za njihov povratak u Hrvatsku". Plenković je s groba oca nacije, tek što je na njega položio vijenac, u stilu strogog, ali pravednog i oca punog ljubavi, dodao: "Država za to i služi, da pomogne državljanima koji su daleko od svoje domovine, prijatelja, doma i obitelji.

Veleposlanstvo je dobilo naputak da cijeli taj paket koji bi mogao iskrsnuti - jamčevina, putni list, troškovi za putovanje u Hrvatsku, da im se to pokrije, a kasnije će se to rješavati. To je u biti sasvim uobičajena procedura kada hrvatska veleposlanstva i konzulati pomažu hrvatskim državljanima u situacijama kada su u teškoćama i nemaju sredstava. U tim okolnostima hrvatsko veleposlanstvo u Ateni radi non-stop i ima otvorena vrata za hrvatske državljane."

Bajka o svemoćnom hrvatskom kancelaru

Priča zvuči bajkovito. Od vapaja hrvatskog navijačkog uznika svom moćnom kancelaru do njegovog puštanja iz groznog grčkog zatvora prošlo je samo pet dana. Ali tako je to kada je Plenković toliko moćan da utječe i na grčko pravosuđe. Saznajemo to jer u maniri istinskog dobrotvora nije odolio pohvaliti se svojim dobročinstvom:

"Događa se proces bez presedana, grčki sudovi, grčko tužiteljstvo i njihov zatvorski sustav radi vikendom, što se još nikad nije dogodilo. Grčka je napravila napor da se, nakon odluke koja je donesena u petak, napravi izvanredni korak i da ih se što prije pusti."

Srećom, ne vjerujemo u bajke, posebno ne u one koje piše hvalisavi šef HDZ-a. Plenković je od početka afere s predugo previše zatočenih hrvatskih državljana u Grčkoj tvrdio kako je nemoguće i nedopustivo da on utječe na grčko pravosuđe. E da bi sada, kada čak i država i pravosudni sustav jednako disfunkcionalni i skandalozni poput hrvatskog shvaćaju da nemaju slučaj protiv 100-tinjak Boysa, objavio da se "događa proces bez presedana" hvaleći se kako je on uspio u tome da Grci puste Hrvate.

Zasluge idu obiteljima, prijateljima i odvjetniku, a ne Plenkoviću i njegovoj vladi

Zatočeni navijači Dinama te oni koji su im pomagali ističu da su sve njihove troškove; obrane, prehrane, lijekova... pokrili obitelj, prijatelji, BBB-i, navijači Dinama, ali i drugih klubova. Bez pomoći Plenkovića i njegove vlade. Kao što za njihovo puštanje na slobodu sve zasluge pripisuju grčkom odvjetniku, a ne hrvatskoj vladi.

Nadalje, Plenković govori: "Oni su u različitom dijelovima Grčke i različitim zatvorima. U dogovoru veleposlanstva i grčke policije velika većina njih je prepraćena od strane grčke policije u Atenu, što je dobro za njih i njihovu sigurnost, i oni danas svatko u individualnom aranžmanu dolazi nazad."

Stvarnost je i ovdje drugačija od one kako je simulira Plenković. Grci su naime neorganizirano pustili Boyse iz zatvora. Ako ste imalo upoznati s tim kako funkcionira grčka država i njene institucije, onda vas to ne čudi. Problem je što je ovo veliki sigurnosni problem.

Neorganizirano puštanje iz grčkog pritvora je veliki problem po sigurnost Hrvata

Premda Plenković prodaje priču da se sve radi "u dogovoru" i "dobro za Hrvate zatočene u Grčkoj i njihovu sigurnost", saznajemo da tu nema organizacije ni sigurnosti po puštene Boyse, što stvara spomenutu ugrozu.

Naime, iz raznih i jako udaljenih krajeva nemale zemlje, prema Ateni se hrvatski navijači puštaju na kapaljku. Iz glavnog grada Grčke pak se u Hrvatsku vraćaju u "individualnim aranžmanima". Ako znate kakvo je raspoloženje prema hrvatskim navijačima u Grčkoj, kojima su brojni srpski huligani pobratimi te uzimajući u obzir kuda prolazi ruta povratka iz Grčke u Hrvatsku, jasno je da tu vreba niz opasnosti po Hrvate. Dakle, opet suprotno ili drugačije od onog što prodaje Plenković.

Treća muljaža hvalisavog Plenkovića je ona o tome da "Hrvatska pokriva sve troškove povratka Hrvata koji su mjesecima bili pritvoreni u Grčkoj". Činjenica je, koju Plenković prešućuje, da ništa tu "Hrvatska" ni njegova vlada nisu dali, poklonili ni platili Hrvatima zatočenima u Grčkoj.

Doznajemo da su nekima od njih posudili novac i sve to oni moraju vratiti. Konkretno, znamo da je Plenkovićeva vlada preko ambasade u Ateni nekima od njih posudila novac za avionske karte, za koji su navijači pušteni iz grčkih zatvora morali potpisati da će ga vratiti.

Plenković priča da će Hrvatska pokriti i riješiti troškove povratka zatočenicima. Ne, oni će sve to vratiti

Plenković o ovome ništa konkretno ne govori, tek lakonski na inzistiranje novinara usputno i neodređeno navodi: "To će se riješiti." Plenković je u medijima stvarao sliku kako se silno angažirao oko puštanja Boysa iz grčkih zatvora, a sada im eto evo sve troškove dolaska od tamo u domovinu "pokriva i rješava".

Ne možemo ne primijetiti da se ni blizu toliko nije zalagao za hrvatske državljane zatočene u kazamatima u Zambiji ili za one koji su prije mjesec dana iz pakla Gaze evakuirani u Zagreb preko Kaira. Njih je Hrvatska izvukla od tamo, ali tek nakon što su u Egiptu potpisali da će Hrvatskoj to platiti i do čak 7 tisuća eura po glavi.

Zašto vođa HDZ-a glumi da se trudi oko Boysa u Grčkoj dok Hrvati u Zambiji i Palestini venu bez njegove pažnje?

No, hrvatski usvajači kongoanske dječice i palestinski studenti iz kvote nesvrstanih koji su davno postali hrvatski zetovi nisu skupine prema kojima HDZ osjeća povijesni dug i krivnju. Bad Blue Boysi s druge strane to svakako jesu.

Boysi su se od udarne snage Tuđmanovog pokreta i nošenja transparenata s natpisom "BBB za HDZ" te pjevanja pjesama "Haj nek se čuje čuje, haj nek se zna, mi smo vojska Franje Tuđmana" na početku mlade demokracije 1989./90./91., ubrzo preobrazili u jedinu pravu oporbu vladaru Hrvatske.

Zato što im se Tuđman za svesrdnu podršku zahvalio tako što im je oteo Dinamo. Promijenio mu je ime te od narodnog i gospodskog kluba napravio režimski i dvorski, a kada su se oni na to žestoko pobunili, svemoćni vrhovnik se na njih obrušio svom snagom. 30 godina kasnije krug se zatvorio. Na grobu tipa koji je na Boyse slao sve rodove policije i tajnih službi da ih mrcvare, njegov nasljednik lešinari na mrcvarenim Boysima.

Pročitajte više