Plenković: Ljudi koji imaju 45 od 20. godine se odgajaju na mržnji Indexa prema HDZ-u

Foto: Pixsell

Nakon što su ranije tijekom dana objavljene snimke na kojima premijer Andrej Plenković vrijeđa članove Domovinskog pokreta i Mosta, te napada medije, Nacional je večeras objavio audiozapis na kojem premijer govori o mladim generacijama koje su zbog medija odgojene na pogrešan način. 

"Jedna generacija ljudi, koja danas ima 45 godina, ako gleda najčešće korišteni portal... Oni se 25 (godina, op.a.) odgajaju na mržnji Indexa prema HDZ-u. Mlada generacija, netko tko danas ima 45, od dvadesete je naviknut na tezu da smo mi lupeži, trogloditi, bez zubi, koji ne znamo ništa, koje treba uništiti i koji su lupeži", govori Plenković. 

"I onda ti prije par godina stave anketu jesi čovjek ili HDZ-ovac, kad je onaj govnar iz Rijeke stavio u svoj kafić da ne smiju ući HDZ-ovci. A zove se kafić Three Monkeys. Sjećate se toga? Ne smijemo se smijati, zaboravljamo na to", upozorava Plenković, dok se okupljeni smiju.

"Čak sad razmišljam jesmo li bili preplahi u tom. S ovom pameću sad više ne bi bio tako preplah i premekan. Što si ti bolji, to ti uzmu jedan prst, drugi, treći, četvrti, peti, ruku, nema te, pojede te i doviđenja. Morat ćemo pokazati puno čvrstine više, u pravnoj i političkoj bitci s tim ljudima jer oni to rade s ciljem da nas eliminiraju. Shvaćate?", pita Plenković. 

Riječki kafić u vrijeme korone zabranio ulazak HDZ-ovcima

Podsjetimo, riječki kafić Three Monkeys je u veljači 2021. objavio kako ne želi da ga više posjećuju "članovi, glasači i simpatizeri HDZ-a". 

"Povodom nagrade koju nam je uručio naš premijer jer smo bili vrlo disciplinirani i dobri, a ta nagrada je da caffe barovi od ponedjeljka mogu prodavati kavu za van (do sada su mogle pumpe, frizerski saloni, kiosci itd.) imamo zamolbu za sve članove, glasače i simpatizere HDZ-a. Kao krajnji čin poniženja što smo doživjeli od vas, naše vlade i vašeg premijera, molimo v( ne zaslužujete veliko)as da ne dolazite u naš bar jer ovdje niste dobrodošli. 

Iz razloga što naš premijer nije bio sposoban braniti mi toliko voljenu domovinu jer je anemičan, a ipak je jako sposoban grčevito braniti tekovine 30-godišnje vladavine HDZ-a  i njegovih pulena. Iz razloga što mi je sustavno i sistematski osiromašena zemlja do te granice da ni najveći optimisti više ne vide izlaz iz ovog stanja. 

Iz razloga što je krađa svih oblika temeljni cilj većine članova i simpatizera vaše stranke. Namjerno ne navodim imena jer nemamo toliko vremena pa da se netko od ekipe ne osjeti uvrijeđen. Iz razloga što bilo tko, tko ne razmišlja poput vas, je srbočetnik, komunist ili što već. Iz razloga što vrlo stručno i savjesno na pozicije već 30 god. postavljate ljude koji nemaju ali baš nikakve predispozicije za obavljanje istih, ali su podobni", glasila je tada objava kafića. 

Plenković tada optužio Index za govor mržnje

"Ne želim vas blizu svjestan da će ovo moje pismo izazvati vašu reakciju i navalit ćete na mene kao na državnog neprijatelja broj jedan. Koliko ste ih samo imali u svojim redovima? Sanader, Čobanković, general Zagorac, opet poduži popis, stoga neću dalje, ali ovakvi poput mene su najveći problem jer razmišljaju svojom glavom, je l' da? 

Svjestan sam da se neće ništa promijeniti dok mali čovjek ne digne glas i baš zbog toga vas molim da nas zaobiđete. Nismo pristali i nikad nećemo na ovo. Zbog svih kolega koji jesu ili će biti prisiljeni svoje poslove zauvijek zatvoriti, zbog svih suza isplakanih u samoći zbog neizvjesnosti, zbog svog proživljenog straha i poniženja koje ste pružili mom voljenom narodu i domovini. Bilo je dosta. No pasaran", dodali su iz kafića.

Index je u znak podrške kafiću tom prilikom postavio pop-up na naslovnicu: "Ako želite pristupiti Indexu molimo vas da nam potvrdite da ste čovjek!" Ponuđeni odgovori bili su "Ne, ja sam član HDZ-a" i "Da, ja sam čovjek".

Plenković je to nazvao govorom mržnje. "Očekujem od brojnih dušebrižnika, moralizatora i ostalih koji sigurno ne toleriraju dvostruke kriterije da reagiraju na te pojave, pojave diskriminacije i govora mržnje. Ta vrsta šutnje traje već deset dana, a ja sam siguran da će ti dušebrižnici na to reagirati", poručio je. 
 

Pročitajte više