Plenković: Omogućili smo najbitnije, a to su veće plaće za 245.000 ljudi

Foto: EPA

Predsjednik vlade Andrej Plenković rekao je danas da je vlada u svoja dva mandata omogućila građanima da sve ono što je najbitnije bude priuštivo i sigurno te da je HDZ spreman za izbore kad god oni bili, a za izjave predsjednika Milanovića rekao je da su projekcije njega samoga na druge.

"Kao i uvijek, sve te njegove izjave su projekcija njega samoga na druge, to smo već naučili u protekle četiri godine o kakvoj se osobi radi, i to nije vrijedno komentara", rekao je Plenković na današnje izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da je on "protektor lopova i korupcije". Plenković je rekao da nisu vrijedni komentara ni osvrti na današnje izglasavanje Kaznenog zakona rekavši da su oni lažno uzbunjivanje javnosti.

O kaznenom zakonu

"Nije vrijedno komentara ni to lažno uzbunjivanje javnosti jer ovaj zakon usklađuje hrvatsko zakonodavstvo sa sličnom, istovjetnom ili negdje strožom zakonodavnom praksom, odnosno okvirom koji postoji u u 30-ak zemalja Europske unije, tako da te lažne teze nikoga - osim možda uskog kuga ljudi koji misle da više neće moći mešetariti s informacijama s kojima mešetare, i to protuzakonito - više ni ne zanimaju", ustvrdio je.

Kad je riječ o datumu raspisivanja parlamentarnih izbora, kazao je da im je svejedno i da tu nema ništa novo. "I to mi je svejedno. Čut ćemo", odgovorio je na Milanovićevu izjavu da je datum izbora "vojna tajna", odnosno da je odlučio o datumu izbora i da će odluku obznaniti sutra.

"O listama ćemo odlučiti na stranačkim tijelima"

Na pitanje novinara do kud su stigli sa slaganjem lista i kada će ih predstaviti, Plenković je odgovorio da će županijski čelnici i čelnici zajednica do sredine idućeg tjedna održati sastanke gradskih i županijskih organizacija i predstaviti širi popis kandidata na temelju kojeg će se, u okviru konzultacija, na stranačkim tijelima odlučiti o listama.

Najavio je da se, nakon zadnje sjednice vlade koja je važna zbog paketa mjera, ali i Medilsa u Splitu i Uljanika u Puli, sprema veliki izvještajni sabor HDZ-a, koji pada četiri godine nakon što je "nas šestoro u timu 'Odvažno' izabrano za čelništvo HDZ-a 2020. godine". "To je i naša dužnost i obveza za izvijestimo najmnogobrojnije i najvažnije tijelo stranke o svemu što smo ostvarili u proteklom mandatu", istaknuo je.

"Vlada smo koja je omogućila ljudima da ono što im je najbitnije bude i priuštivo"

Plenković se još jednom osvrnuo na današnju sjednicu vlade, na kojoj je osiguran nastavak subvencioniranja energenata i struje i plina, kao i cijene naftnih derivata, te potpora građanima koji su ugroženi u kontekstu zaštite od inflatornih pritisaka.

"Vlada smo koja je omogućila ljudima da ono što im je najbitnije bude i priuštivo i sigurno, i da mogu ekonomski planirati svoje aktivnosti", rekao je Plenković u Biljanima Donjim, nakon potpisivanja sporazuma za sustav vodoopskrbe. "Mislim da smo, što se tiče drugog mandata, uz jačanje sigurnosti i dolazak Rafalea za koji tjedan tjedan, učinili sve što je bilo strateški bitno - i međunarodno i ekonomski i socijalno", kazao je Plenković.

"Omogućili smo najbitnije, a to je povećanje plaća za 245.000 ljudi"

"A kada je riječ o financijama i fiskalnom prostoru koji smo stvorili odgovornim upravljanjem javnim financijama, omogućili smo najbitnije, a to je povećanje plaća za 245.000 ljudi, što će se osjetiti za 15-ak dana. S takva dva mandata, i uz nošenje sa izazovima brojnih kriznih situacija, idemo u potpunosti pripremljeni na parlamentarne izbore, kad god oni bili. Datuma je pet, i kao što sam rekao, nama je to sasvim svejedno", dodaje.

Kratko je rekao i da je pročitao vijest da je Uskok danas ušao u PPD. "Sve aktivnosti pravosudnih tijela su autonomne i neovisne, i zainteresirani smo za to da se istraže nezakonitosti i nepravilnosti", kazao je, a za komentar o tome što PPD povezuju s Inom, Škugorom i što istraga traje godinu i pol, rekao je da to nije pitanje za njih. "To nije pitanje za nas niti s time išta imamo niti znamo išta o tome", dodao je.

Pročitajte više