Plenković: Morao sam iste sekunde smijeniti Filipovića. Informacije su dilane Mostu

Premijer Andrej Plenković smijenio je ministra gospodarstva Davora Filipovića nakon izbijanja nove velike afere u vlasti. Nacional je, podsjetimo, objavio transkript u kojem Filipovićev savjetnik Jurica Lovrinčević, prema tvrdnjama tjednika, reketari lokalnu Mrežu TV. 

Plenković je smijenio i Filipovićevog savjetnika. 

Nešto prije 16:45 započela je Plenkovićeva presica, prvotno najavljena za 16 sati.

UŽIVO Plenković daje izjavu za medije

Posted by Index.hr on Tuesday, December 12, 2023

"Svi smo ostali konsternirani i zgroženi sadržajem korespondencije"

"Sazvali smo presicu kako bismo potvrdili informaciju da sam razriješio ministra Davora Filipovića s dužnosti, a automatski je i Jurica Lovrinčević prestao biti njegov savjetnik. Razlog i povod su saznanja koja smo vidjeli u medijskim napisima. Sadržaj korespondencije je takav da smo svi u vladi ostali konsternirani i zgroženi. I to s dva pravca djelovanja. Prvi je koji se odnosio na pitanje razgovora o medijskom oglašavanju Ministarstva i drugih državnih tijela. Ukoliko su autentične te poruke i ako se njihov sadržaj kasnije pokaže točnim, to sve upućuje na školski primjer onoga što se naziva koruptivno djelo", rekao je Plenković.

Potom je prešao na drugi aspekt zbog kojeg smjenjuje Filipovića i koji ga je, mogao se steći dojam na presici, dosta više uznemirio od moguće korupcije.

Kazao je da je Lovrinčević davao informacije oporbi, prije svega Mostu, kako bi ih koristili protiv vlade. 

Plenkovića više pogodilo davanje informacija Mostu nego moguća korupcija

"Drugi element je onaj koji se odnosi na kontakte između bivšeg savjetnika bivšeg ministra također s jednim predstavnikom medija i kasnije te iste informacije, koje je posjedovao kao savjetnik, plasiraju se oporbenim političkim strankama, koje te iste informacije koriste za političke napade usmjerene na rušenje vlade. Imamo dio koji se odnosi na oglašavanje i po meni je jako loš, ako je autentičan, i drugi koji se odnosi na političko komplotiranje nekoga tko je odabran od strane ministra kao posebni savjetnik za pomoć u njegovom poslu…", rekao je je Plenković.

"Prvi dio je vezan uz oglašavanje, a drugi na političko komplotiranje", dodao je. 

"Ispada da je taj isti gospodin, kojem se govori da je moj miljenik, zapravo pouzdanik Mosta. To sve navodi do jasnog političkog zaključka da nemam više povjerenja u ministra koji ga je doveo na vlastitu inicijativu. Sjećam se kad smo razgovarali o tome i kad sam pitao zašto čovjek s takvim backgroundom, kojeg nisam tad poznavao, uopće želi u Ministarstvo. Rekao mi je da ministar treba ljude iz realnog sektora koji bi mu pomogli u zadaćama. S te strane sam uvažio takvu želju u tom trenutku", rekao je. 

"Sad vidimo da je cijela ova operacija u političkom smislu, koja je trajala prije šest mjeseci, bilo korištenje informacija koje su dobivali iz samog Ministarstva od ministrovih najbližih ljudi. Čista sprega tog gospodina, medija i dijela oporbe. Mi smo u političkom smislu vidjeli potpuno razotkrivanje Mosta. Oni su dostavljeno fabricirali i koristili protiv vlade. Ovo je bez presedana. Potpuno odbacujemo teze da je bivši savjetnik bio nekakav moj pouzdanik i miljenik. Mi smo se u cijelom ovom periodu vidjeli dva ili tri puta", kazao je Plenković.

"Ovako nešto još nismo doživjeli. Napad Mosta je bio orkestriran"

Pa nastavio:

"Moram priznati da ovako nešto još nismo doživjeli, a svašta smo doživjeli. U svakom slučaju, u potpunosti odbacujemo teze da je bivši savjetnik ministra gospodarstva bio moj miljenik. Ta teza je zlonamjerna i nije utemeljena na istini, niti se ičim može potkrijepiti. U ovom cijelom periodu vidjeli smo se dva ili tri puta. A sad vidimo da je cijeli napad Mosta bio orkestriran kako bi se načinila šteta vladi koju vodim. Dakle, ovdje je odluka jasna, čvrsta i mislim da je to u ovom trenutku najbitnije. Provest ćemo konzultacije o budućem ministru. Sve što vam ovdje govorim, raspravljano je cijelog dana u kabinetu vlade.”

Slijede novinarska pitanja.

Je li i Filipović davao informacije Mostu?

"Ja to ne znam. Razgovarao sam s ministrom, on tvrdi da nije imao nikakvih saznanja o tome. Sve što znam o tome, znam od njega. Odlazi zato što je izabrao čovjeka koji je trebao biti savjetnik, a ne dilati informacije oporbi", rekao je.

Je li mu i dalje Filipović space shuttle, a također bivši ministar Aladrović fenomenalan?

Novinari ga pitaju tvrdi li i dalje da je Filipović space shuttle. 

 

"Što se tiče utakmice za gradonačelnika i onoga što je on govorio u o odnosu na ovo što danas vidimo u Zagrebu da su dometi Možemo, onda da. Što se tiče Aladrovića i svega što smo napravili u politici zapošljavanja… i on je sudjelovao u tome. Ono što se njemu dogodilo jest nešto što ima veze s njegovim mandatom kao ministra nego njegovim mandatom na čelu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Što se tiče njega kao ministra, jako sam zadovoljan", rekao je Plenković.

Koji je od dvaju pravaca afere presudio?

"Obje. Ova prva nam je važna principijelno, tiče se trošenja javnog novca, a ova druga je nečuvena", odgovara Plenković. 

"Ovako nešto ja još nisam vidio i čuo", dodao je Plenković.

Kako to da je sad promptno reagirao smjenom, iako kaže da se treba provjeriti jesu li poruke autentične, a u slučaju Barbarića je dugo čekao sa smjenom?

"Ono je bila privatna kuća i čelnik državne firme. Nije usporedivo. Ovo se politički ne tolerira ni jedne sekunde", rekao je. 

"Imamo dvije piste. Jedno je koruptivno djelovanje, a drugo je pitanje političke sprege protiv vlade u kojoj radi. Imali smo svašta, ali to još nismo nikada imali. Za tako nešto nema ni sekunde čekanja ni oklijevanja", kaže. 

Pročitajte više