Plenković na otvorenju hotela vrijednog više od osam milijuna eura

Foto: HINA/Siniša Kalajdžija

U Varaždinskim Toplicama danas je otvoren Hotel Bernarda s četiri zvjezdice, vrijedan više od osam milijuna eura, a tom je prigodom istaknuto kako je riječ o hotelu s jedinstvenom ponudom u Hrvatskoj.

Radi se o privatnoj investiciji tvrtke Bernarda Nova, a novootvoreni hotel ima 27 soba, wellness s finskom, turskom i infracrvenom saunom te slanom sobom i fizikalnim tretmanima, a sve uz upotrebu termalne vode. Centar nudi i specijalni program pilatesa po basi sistemu.

"Drago mi je da je, uz ovaj vaš hotel u samom središtu Varaždinskih Toplica, Specijalnoj bolnici Minerva nedavno dodijeljeno 17 milijuna eura, što je također doprinos razvoju destinacije, a mi smo prošle godine ovdje otvorili Nacionalni rehabilitacijski centar za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine", izjavio je premijer Andrej Plenković na otvorenju.

Plenković: Nijedna zemlja na Sredozemlju nema multiplikator kao Hrvatska

Istaknuo je da se cijeli sjever Hrvatske "sjajno razvija", kao sveučilišno, kulturno i povijesno središte, s ogromnim naglaskom na gospodarstvo i turizam. Podsjetivši da su prihodi od turizma u Hrvatskoj 2016. godine bili 8.1 milijardu eura, premijer je rekao da je prošla godina završila s 14.6 milijardi eura prihoda, što je povećanje od 80 posto.

"Dolasci i noćenja su nam u rangu od 20 milijuna dolazaka i 110 milijuna noćenja, a multiplikator u odnosu na broj stanovnika kakav ima Hrvatska, a to je puta pet, nema ni jedna druga turistička destinacija na Sredozemlju", kazao je Plenković.

Rekao je i da je predsezona bila "sjajna, bolja nego prošle godine" te da je opće ozračje takvo da bi i ova godina trebala biti odlična u pogledu turizma.

Vlasnica tvrtke: Ovo otvorenje je veliki plus

"Ono što mene posebno veseli je naša orijentacija da nastavimo što je više moguće balansirati turizam u kontinentalnom dijelu Hrvatske s onim što se zbiva u sedam priobalnih županija i mislim da sve više i više uspijevamo privući goste i turiste u one dijelove Hrvatske koji nisu nužno na prekrasnoj hrvatskoj obali", rekao je Plenković.

Dodao je kako su upravo stoga u okviru NPOO-a nastojali veliki dio sredstava alocirati upravo za turizam, a najveći dio investicija je išao prema kontinentalnom turizmu. Vlasnica i direktorica tvrtke Bernarda Nova Bernarda Cecelja istaknula je da fizikalna terapija ima značajno mjesto u wellness-centru hotela, a u ponudi je i pilates-studio. 

Naglasila je da je Hotel Bernarda prvi hotel u Hrvatskoj s takvom rekreacijskom, ali i zdravstvenom ponudom. "Smatram da je ovo otvorenje hotela veliki plus, odnosno veliki zamašnjak razvoju turizma, ne samo Varaždinskih Toplica i Varaždinske županije nego i cijelog kontinentalnog turizma", izjavila je Cecelja.

Na otvorenju ministri, državni tajnik, župan...

Svečanosti je prisustvovao i varaždinski župan Anđelko Stričak, koji je istaknuo da Varaždinska županija uz pomoć vlade ulaže ne samo u razvoj zdravstvene infrastrukture već i u razvoj zdravstvenog turizma. Dodao je da će, kada se sve zbroji, ukupna ulaganja u Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice iznositi oko 56 milijuna eura.

"Uz to, zahvaljujući privatnim investitorima, u ovom slučaju Bernardi Cecelji, rođenoj Topličanki koja je uvidjela koji se ogromni potencijal krije u modernom lječilištu najstarijih toplica na ovim prostorima i njenom ulaganju, Varaždinske Toplice postat će biser hrvatskog zdravstvenog turizma", kazao je Stričak.

Na otvorenju hotela bili su i ministri Damir Habijan i Tonči Glavina, državni tajnik Zdravko Tušek, međimurski župan Matija Posavec te europarlamentarka Sunčana Glavak i gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković. U realizaciji projekta korišten je kredit od tri milijuna eura, a ostatak je pokriven iz vlastitih sredstava tvrtke Bernarda Nova.

Pročitajte više