Plenković nakon Macronove izjave: Hrvatska nije ponudila slanje vojnika u Ukrajinu

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Hrvatska nije ponudila slanje svojih vojnika u Ukrajinu, kazao je hrvatski premijer Andrej Plenković nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron poslije summita zapadnih saveznika Ukrajine u Parizu kazao da nije isključeno slanje vojnika u Ukrajinu u budućnosti. Hrvatski je premijer podsjetio da su nedostajala četiri glasa u saboru da se odobri sudjelovanje Hrvatske u misiji obučavanja ukrajinskih vojnika, koja je bila "benignog karaktera".

"Budući da nismo uspjeli ni tu simboliku, onda nismo niti nudili opciju o tome da hrvatski vojnici idu u Ukrajinu", kazao je Plenković novinarima u NSK uoči šeste sjednice koordinacijskog odbora ministara vlada Hrvatske i Italije. "To ne znači da mi ne nastavljamo vojno podržavati Ukrajinu. To radi hrvatska vlada cijelo vrijeme, to ćemo i nastaviti", dodao je.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron kazao je jučer u Parizu kako se "ne može isključiti" slanje vojnika u Ukrajinu.

"Danas ne postoji konsenzus o službenom slanju kopnenih snaga, ali ništa se ne može isključiti", rekao je Macron. Summit u Parizu bio je "više informativno-konzultacijskog karaktera", a svi prisutni su "spremni dalje pomagati Ukrajini", istaknuo je Plenković.

Pročitajte više