Plenković: Nema žetončića, to je uvredljivo

Foto: Pixsell/Luka Stanzl

NAKON sjednice predsjedništva HDZ-a medijima se obratio premijer i šef vladajuće stranke Andrej Plenković.

"Razgovarali smo o Crnoj Gori i o pet umrlih danas od covida"

"Osvrnuli smo se na političku situaciju, aktualni sat i početak sabora idućeg tjedna. Ankete koje su jučer objavljene - najsnažnija smo stranka, to reflektira sve aktivnosti koje su poduzete. Očuvanje radnih mjesta, rast plaća, stvaranja preduvjeta za turističku sezonu koja je bila uspješna, pogotovo 2019. godine, i sve ostalo što je zaslužno za naš uspjeh. Razgovarali smo o stanju u Crnoj Gori, kao i o 5 preminulih danas od covida-19. Imat ćemo sastanak s bankama u srijedu o prešutnom prekoračenju", rekao je.

Dodao je kako ne zna hoće li se ubrzati cijepljenje u ljekarnama, ali pohvalio je tu ideju. To je iskorak, kaže, ali i dodao da će biti zadovoljan ako to potakne druge na cijepljenje.

"Temu o žetončićima nametnuli oni izvan HDZ-a"

"Ta tema... cijelo ljeto unutar SDP-a i Domovinskog Pokreta... su nametnuli komentatori van HDZ-a. Ni vi ni ja ni mi ni itko drugi od nas u nijednom trenutku nije rekao da će razgovarati s nekim kako bi povećao parlamentarnu većinu. Nikakva nevidljiva ruka nije destabilizirala DP ili dovela do raspada saborskog kluba SDP-a. To je čak uvredljivo za nas koji o tome ne pomišljamo, a i za saborske zastupnike. Ako netko svojom voljom kaže - ja bi podržao taj zakon - to je sasvim u redu. Da ćemo mi nekoga ići tražiti ili dozivati, to se ne događa", kazao je premijer govoreći o povećavanju većine tzv. žetončićima.

"Bez jednog argumenta s naše strane nije se dalo dati naslutiti o žetončićima. Poziv za sastanak sa mnom prije formiranja vlade su odbili SDP, Domovinski pokret, Centar, Možemo - svi su odbili. Za Banske dvore. To je bilo prije formiranja vlade", dodao je.

O budućem šefu Vrhovnog suda

"O svim kandidatima kao i Dobraniću - jedni da misle da nije dovoljno iskusan, a drugi misle da ne prepoznaje dovoljno probleme. Mi ćemo uzeti na znanje sjednicu Vrhovnog suda koja će biti u srijedu, a nakon rasprave će javnost bolje znati o kandidatima i o Dobraniću", rekao je o izboru budućeg predsjednika Vrhovnog suda.

"Nisam pričao s Tomaševićem o žičari"

"S gradonačelnikom Zagreba se u vezi žičare nisam čuo. Mi smo se vidjeli na zagrebačkoj premijeri, ali nismo pričali o žičari", rekao je.

Pročitajte više