Plenković nesposobnost pokušao sakriti zabranjujući pristup Indexovom novinaru

Foto: Index, Hina

KADA su već pokazali potpuno nesposobnost da se uhvate u koštac s požarima koji su ušli u sam grad Split, premijer Andrej Plenković i njegova svita odlučili su kontrolirati ono što mogu. A to je tko će od novinara izvještavati o njihovu prešetavanju po spaljenoj okolici Splita. Kada se premijer konačno probudio i došao vidjeti zašto se digla tolika buka oko jednog "interesantnog i atraktivnog požara", to nije baš mogao svatko snimiti ni postavljati pitanja. Odnosno, nije smio baš Indexov novinar Dragan Miljuš i kolegica s Dalmatinskog portala. Dragan Miljuš je do jutra s kolegama izvještavao s požarišta, dok se Plenković nije udostojio maknuti iz Zagreba.

>> VIDEO Dio novinara otišao s Plenkovićem u obilazak požarišta, Indexu zabranjen pristup

Policijska patrola zaustavila je automobil, u kojem su bili Indexov novinar i kolegica, u podnožju brda u Gornjoj Podstrani. Bez suvislog objašnjenja, samo su prtljali o sigurnosti. Jedan novinarski automobil je bio sigurnosni problem, ergela političarskih limuzina je nužan komfor.

Pješke kroz spaljeni krajolik po samo jedan odgovor

No Miljuš se nije predao. Kroz potpuno izgoreni krajolik pješke se popeo do čuke s koje je Plenković došao promatrati razmjere katastrofe. Ili samo zadovoljiti znatiželju za "interesantnim i atraktivnim" požarištem koje ga sigurno nije impresioniralo. Po paklenoj vrućini, kroz pepeo i dim Miljuš se uspeo do tri kilometra udaljenog vrha brda. I pitao Plenkovića i njegovu svitu zašto su ga spriječili u tome da obavlja svoj posao, iako je bilo dogovoreno da cijela kolona zajedno dođe u Podstranu. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je rekao da ne zna, glasnogovornica Vlade Sunčana Glavak pokušavala je uvjeriti našeg novinara u to da nije istina da ga policajci nisu propustili, načelnik splitske policije je mrmljao o sigurnosti i evakuacijskom putu, kao da će ISIL napasti Plenkovića usred Dalmacije.

GSS-ovci molili gorivo za raspadnute kombije, parkirana Plenkovićeva limuzina ga pržila da mu bude svježe

A Plenković? Premijer je od pitanja pobjegao u automobil. Klimatiziran, udoban i kupljen po cijeni koja bi vatrogascima omogućila puno kvalitetniju borbu s požarima. I ne samo automobil, nego i gorivo koje se troši da bi premijeru i njegovim uguzima u njima cijelo vrijeme bilo dovoljno svježe. Indexova urednica Dea Redžić noć je provela na terenu i svojim očima vidjela kako ljudi golim rukama brane kuće, a Gorska služba spašavanja u raspadajućim kombijima moli i skuplja motorne pile, gorivo i vodu po kućama. Nisu imali ni najosnovnije za spašavanje života. I od toga je Plenković pobjegao, od pitanja kako je moguće da za vatrogasce i gorske spasitelje nema novca. No nije mogao pobjeći od slike prepune simbolike - donirane Dacie kojom GSS-ovci idu na teren i koja je čekala da prođe Plenkovićeva kolona skupocjenih Audija.

Pobjegao je kao kukavica koja nije imala hrabrosti doći u Split kojem je sinoć prijetila katastrofa. Kukavica koja se plaši novinarskih pitanja. Kukavica kojoj sigurno treba pojačano osiguranje nakon što je, ponavljamo, pokazao potpunu nesposobnost za rješavanje kriznih situacija. I što je još gore – odvratan nedostatak empatije prema onima koji su patili na požarištima ili izgubili najvredniju imovinu. Njemu je požar interesantan i atraktivan i vjerojatno prenapuhan u internetskom dobu, pa je pokušao zaustaviti Internet. Jer to bi, valjda, trebalo riješiti problem i prikriti njegovu nesposobnost.

Pročitajte više