Plenković o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj: Ovo je za vladu win-win situacija

Foto: Screenshot N1

U SREDIŠNJICI HDZ-a održana je sjednica šireg Predsjedništva stranke. Nakon sjednice predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković drži presicu. 

Prihvaćanjem i oporbenih amandmana pokazujemo otvorenost za sugestije oporbe.

“Očekujemo da se sutra izglasa proračun”, poručio je.

Osvrnuo se i na susret s bavarskim premijerom i austrijskim kancelarom.

“Zadovoljni smo i posjetom terminalu LNG-a u Omišlju. Ogroman interes i jedne i druge zemlje za suradnju po pitanju povećanju kapaciteta LNG terminala”, kazao je Plenković.

O obuci ukrajinskih vojnika

Najavio je da uskoro očekuje i rasprava o prijedlogu sudjelovanja Hrvatske u obuci ukrajinskih vojnika.

“Podsjećam da ovo nije nikakva vježba koja će trajati dva tjedna, nego misija koja će trajati najmanje dvije godine i u kojoj će sudjelovati mnoge zemlje.Imat ćemo vrlo zanimljivu raspravu i glasanje na tu temu”, rekao je.

Upitan je što očekuje od glasanja u saboru i hoće li za obuku ukrajinskih vojnika glasati i neki iz oporbe. 

"Što se nas tiče, stvari su tu jasne. Hrvatska godinama podupire Ukrajinu, pogotovo otkad sam ja predsjednik vlade. Smatramo da je to normalno i prirodno ako je nekome okupirana zemlja, ako je stradalo puno ljudi ako su organizirani fejk referendumi, ako se nekome uništava energetska infrastruktura u zimskom razdoblju, ako se mi zbog svega toga suočavamo s energetskom, prehrambenom krizu. Imamo iskustvo iz Domovinskog rata kada smo bili žrtva velikosrpske agresije, ne kažem da je ovo isto  Smatramo da je ovo moralno i ispravno. Parlamentarna većina je stabilno 'za'. Kako će stajalište zauzimati pojedini i s oporbe, to nije naš problem, nego njihov. Ponudili smo redovnu, ispravnu proceduru", rekao je. 

Novinarka ga pita je li to ipak i njegov problem budući da se njegov ministar na to obavezao u Bruxellesu.

"Ne znam kako bi to mogao biti moj problem", odgovorio je Plenković.

Novinarka odgovara da se njegov ministar obvezao u Bruxellesu.

"Ne. Sve članice EU su bile 'za'. Naša pozicija, što se tiče vlade, je win-win. Nisu druge zemlje i organizacije ni gluhi ni slijepi. Mi smo u svakom slučaju na dobitku, ako se priključe neki iz oporbe, a ako se ne priključe, to je njihova odgovornost", rekao je dodajući da ne zna koju logiku imaju oni koji će biti protiv obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj", kazao je Plenković.

"Kršenje Ustava je jedna od najsmješnijih teza koje se provlače kroz eter", rekao je.

Rekao je da on i njegova vlada ne vide nikakav problem u obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj i da je to normalno.

Na pitanje o tome zašto će se, prema prijedlogu vlade, rad nedjeljom plaćati 50 posto više, a rad blagdanima neće: "Što se tiče blagdana, to će biti predmet razgovara sa sindikatima. Nismo htjeli sve regulirati zakonom, ostavili smo nešto za pregovore. Pitajte sindikate."

"Prijedlog ide na vladu, radi se o 16 neradnih nedjelja", kazao je. 

Nije htio odgovoriti je li ušlo u zakon da zakonski ne smije dobiti otkaz radnik koji odbije raditi nedjeljom, tek je rekao da će o tome ministar Piletić govoriti na sjednici vlade u četvrtak. 

Pročitajte više