Plenković o Jakuševcu: Kako smo u par sati došli do toga da je vlada odgovorna?

Screenshot: N1

Hrvatski premijer Andrej Plenković obratio se javnosti te je komentirao današnji odron smeća na Jakuševcu, konkretno zahtjev gradonačelnika Tomislava Tomaševića za sazivanje hitnog sastanka zbog odrona na Jakuševcu.

>> Razvoj događaja pratite na Indexu

"Kako smo došli do toga da je vlada odgovorna? Kako se u roku od par sati došlo do toga da je to odgovornost vlade? Pitajte njega zašto nije zatvoren. Onaj tko preuzme grad, mora u gradu nešto napraviti. Vlada će rado pomoći Zagrebu", rekao je Plenković.

"Nema lijeka ni cjepiva"

Osvrnuo se i na problem s afričkom svinjskom kugom, navodeći da za to nema lijeka. "Ne postoji lijek ni cjepivo. Ako nema lijeka i cjepiva za suzbijanje ASK-a, jedine mjere su mjere ograničenja. To znači ograničavanje zona. Druga mjera je da se bolesne svinje i one koje su bile u kontaktu s njima moraju eutanazirati."

"Što vlada radi prema onima čije su životinje oboljele ili usmrćene? Vlada im kompenzira štetu. Druga mjera, vlada im kompenzira buduću propuštenu gospodarsku aktivnost. Treće, postoji paket interventnih mjera i, konačno, da bismo uzeli u obzir tradiciju, dajemo novac svakom onom tko nije u mogućnosti obaviti tradicionalnu svinjokolju i preradu mesa. Vlada je napravila baš sve", dodao je Plenković.

"Strpimo se još dva tjedna, da ovaj akcijski plan bude usvojen, i prijeći ćemo na drugi režim. Tko hoće borit se za hrvatsko selo, poljoprivredu i Slavoniju, taj treba biti prvak, šampion u poštivanju mjera", istaknuo je premijer.

Tko kaže da su oni ekstremisti? To je procjena SOA-e

Novinari su ga upitali o jučerašnjoj izjavi, kada je kazao da su se u prosvjede seljaka uključili pripadnici ekstremističke skupine.

"Tko kaže da su oni ekstremisti? Vi ste rekli… Jesam li ja spomenuo neko ime? Ne znam ja kako su imena došla van… Zašto postoje sigurnosno-obavještajne službe? Što trebaju raditi? Procjenjivati neki stupanj ugroze. SOA je podnijela izvješće saborskom Odboru za nacionalnu sigurnost, na čijem je čelu Hajdaš Dončić, i on zna ovo i svi članovi odbora", rekao je Plenković i nastavio:

"Ako je procjena SOA-e da imamo dvije ekstremističke skupine, to onda nije moj ili vladin ili HDZ-ov stav, to je stav ljudi u službi koji za to primaju plaću i educirani su za to. Ako imamo situaciju da imamo fabriciran prosvjed, njega vodi čovjek koji je bravar, koji je njegov interes? Kako može prosvjed koji se tiče svinjogojaca voditi netko tko nema veze s tim? Ovaj nije svinjogojac, on nema svinje."

"Tko je zazivao da uhvatimo 100 Grka?"

Što se tiče bivšeg šefa Uprave HEP-a, premijer je kazao da je Frane Barbarić dao ostavku u HEP-u. Osvrnuo se i na hrvatske navijače uhićene u Grčkoj. "Tko je napadao grčko pravosuđe, tko je zazivao da uhvatimo 100 Grka?!"

 

Pročitajte više