Plenković o obnovi: Dijelom smo zadovoljni, a dijelom ne

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

ODRŽANA je sjednica vlade.

Na dnevnom je redu bio Prijedlog zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, a vlada će donijeti i više uredbi, među njima i o visini trošarine na energente i električnu energiju, na duhanske prerađevine i duhanske proizvode, na alkohol i alkoholna pića te Uredbu o načinu izračuna i visinama sastavnica za izračun posebnog poreza na kavu i bezalkoholna pića, kao i o načinu izračuna i visinama sastavnica za izračun posebnog poreza na motorna vozila.

Govorilo se i o Prijedlogu obuke o donošenju Nacionalnog plana za suzbijanje seksualnog nasilja i seksualnog uznemiravanja za razdoblje do 2027. i Akcijskog plana za suzbijanje seksualnog nasilja i seksualnog uznemiravanja za razdoblje do 2024. 

Obnova na Baniji

Plenković je sjednicu započeo prisjećanjem na ovu godinu i ciljevima za iduću. Spomenuo je i obnovu. "Što se tiče dinamike obnove, podijelio bih to na dva segmenta. Dio s kojim smo zadovoljni je nekonstrukcijska obnova. No ono što nije dobro, a čega smo svi svjesni, je konstrukcijska obnova i izgradnja zamjenskih kuća". rekao je Plenković. 

"Aktivnost u 2023. glede obnove fokusirat će se i na područje Zagreba i provedbu sredstava iz Fonda solidarnosti za koja smo u ovoj godini iza nas osigurali da je rok za njihovo korištenje godinu dana dulji zbog objektivnih okolnosti. I tu se stvari ubrzavaju i dinamiziraju", najavio je Plenković.

"Uskoro, kada se završe prve višestambene zgrade, primjerice to je u Petrinji oko 140 stanova koji bi trebali biti gotovi ovoga ljeta, riješit će se velik broj ljudi koji su u privremenom smještaju", ustvrdio je Plenković.

Napomenuo je da su svima nakon potresa ponudili da idu u normalan smještaj, bilo je na raspolaganju i hotela i drugih mogućnost, a jedan dio sugrađana odabrao je da ostane blizu svojih kuća.

Prozvao oporbu zbog Ukrajine

Nastavio je o euru i o jučerašnjoj sjednici Vijeća za euro. "Prošli smo točku po točku što će se događati s 31. prosinca na 1. siječnja. Sve je spremno za veliki korak koji će se dogoditi sa subote na nedjelju. To je jedan od velikih uspjeha ove godine", rekao je.

 

Spomenuo je i glasanje o vojnoj pomoći Ukrajini i pritom prozvao oporbene zastupnike sabora. "Nećemo se, kao dio oporbe, sramiti zbog svojih izbora na glasanju o vojnoj pomoći Ukrajini", kaže. Govorio je i otvaranju Pelješkog mosta te napomenuo da je Hrvatska ove godine imala najviši kreditni rejting. 

Medved o potresu

Počeo je s obljetnicom potresa na Baniji. "Potres je uzrokovao teške materijalne, ali i one teško mjerljive socijalne posljedice koje još utječu na ljude. Vidljive su velike štete. Stožer je svo vrijeme osiguravao povezanost i jedinstvo napora i koordinirao sve potrebne aktivnosti", rekao je Medved. Kaže da je šteta procijenjena na 5.5 milijardi eura. 

Vlada je donijela Uredbu o Zakonu o hitnoj intervenciji za rješavanje pitanja visokih cijena električne energije, kojom se ograničava prihod od prodaje električne energije na 180 eura po megavatsatu (MWh), a za prihode iznad te granice određuje se uplata u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Uredba se naslanja na Uredbu Vijeća EU o hitnoj intervenciji za rješavanje pitanja visokih cijena energije. EU je odredila gornju granicu tržišnih prihoda od 180 eura po megavatsatu kao jedinstvenu gornju granicu u cijeloj Europskoj uniji, kako bi očuvala standard građana i funkcioniranje gospodarstva i zaštitila ih od previsokih cijena.

Prema današnjoj vladinoj uredbi, višak tržišnih prihoda iznad te granice koje ostvaruju energetski subjekti na temelju sklopljenih ugovora o prodaji električne energije na veleprodajnom tržištu električne energije uplaćuje se u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Fotonaponski moduli

Višak tržišnih prihoda smatra se prihodom Republike Hrvatske, a njime upravlja i raspolaže Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, isključivo za namjenu samoopskrbe kućanstava električnom energijom, izgradnjom fotonaponskih modula u iznosu do 50 posto.

Ministar gospodarstva Davor Filipović kaže da se prihod na temelju danas donesene uredbe procjenjuje na pola milijarde kuna, a da su poduzeća koja su obuhvaćena uredbom godinama uzimala poticaje HROTE-a (Hrvatski operator tržišta energije), a onda bez ikakve naknade izašla iz tog sustava.  

Dosad je u Republici Hrvatskoj priključeno oko pet tisuća fotonaponskih modula u kućanstvima, a u sljedećih godinu dana procjenjuje se prikupljanje sredstava za sufinanciranje novih 20 tisuća modula ukupne snage 360 tisuća kilovatsati.

Uredba bi se trebala primjenjivati do 30. lipnja 2023. godine. Vlada je donijela i Uredbu o izmjeni Zakona o obveznim odnosima.

Odluke o financiranju prehrane učenika te prijevoza vlakom

U iznosu od 1.33 eura po danu financirat će se odnosno sufinancirati prehrana osnovnoškolaca, a odluku o tome donijela je vlada na sjednici u četvrtak, kao i odluku o nastavku financiranja pilot-projekta besplatnog javnog željezničkog prijevoza učenika osnovnih i srednjih škola.

Odluku o kriterijima i načinu financiranja, odnosno sufinanciranja troškova prehrane za učenike osnovnih škola za drugo polugodište školske godine 2022./2023. vlada je donijela temeljem nedavne dopune Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi kojom su utvrđena mjerila i kriteriji za ostvarivanje prava na financiranje, odnosno sufinanciranje prehrane učenika osnovnih škola.

Novac je osiguran u Državnom proračunu za iduću godinu u ukupnom iznosu od 42.515.097 eura, za drugo polugodište ove školske godine. Cilj je odluke postizanje jednakosti, odnosno izjednačavanja mogućnosti svih učenika osnovnih škola, rekao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

"Napominjem da će osnovne škole u dogovoru s osnivačima, kao i do sada, organizirati prehranu učenika u skladu sa svojim tehničkim mogućnostima dok se ne stvore jednake tehničke mogućnosti u svim školama u Hrvatskoj, što je planirano ostvariti do školske godine 27./28. U ovom kontekstu to se u prvom redu odnosi na školske kuhinje i blagovaonice u svim školama", dodao je.

Nastavlja se i pilot-projekt besplatnog javnog željezničkog prijevoza djece i učenika osnovnih i srednjih škola na području Hrvatske koji je započet u listopadu prošle godine, a vlada je odluku o njegovom nastavku do kraja 2024. godine donijela radi zaštite standarda roditelja, ublažavanja negativnih posljedica globalne gospodarske situacije i inflacije.

Petrinji i Sisačko-moslavačkoj županiji 50 milijuna kuna pomoći

Na sjednici je donesena i Odluka o dodjeli pomoći u ukupnom iznosu od 50 milijuna kuna Gradu Petrinji i Sisačko-moslavačkoj županiji radi ublažavanja posljedica potresa i pomoći stanovništvu na potresom pogođenom području.

Novac će koristiti za cjelovitu obnovu zgrada domova za starije i nemoćne osobe u vlasništvu Županije, čija obnova nije prihvatljiv trošak Fondu solidarnosti Europske unije. te za  podmirenje rashoda za sanaciju posljedica potresa.

"Ovom odlukom, kao i nizom prethodnih odluka vlade, doprinosi se revitalizaciji i potresom pogođenih područja, redovitom funkcioniranju javnih službi i ustanova te unapređenju javnih usluga", rekao je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina.

Vlada je na teret proračunske zalihe odobrila i namjenska sredstva Gradu Petrinji u iznosu od 284.279 kuna za pokriće troškova radova izvedenih na obrani od poplava koje su nedavno pogodile Sisačko-moslavačku županiju.

Novi zakon o pomorskom dobru i morskim lukama

Vlada je utvrdila Prijedlog zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, kojim se definiraju bolji mehanizmi zaštite pomorskog dobra i uvode veća prava i dužnosti upravitelja tim dobrom te povećava transparentnost u upravljanju njegovim gospodarskim korištenjem.

Navodeći glavne novosti iz prijedloga novog zakonskog okvira, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver na vladinoj je sjednici naglasio da je prijedlog tog zakona izrađen u okviru NPOO-a jer je važeći zakon iz 2003. godine pokazao da uz dobra ima i neka manje dobra rješenja, a da neka pitanja nije obuhvatio, poput nasipavanja mora i drugih.

"Zato je bilo potrebno izraditi novi zakon, koji uz ostalo osigurava i učinkovitost upravljanja lukama otvorenim za javni promet te štiti javni interes", kazao je Bilaver.

Istaknuo je da se novim zakonom uvode novosti u postupku davanja koncesija na pomorskom dobru radi usklađivanja sa zakonom o koncesijama, kao i da se ukidaju koncesijska odobrenja, a uvode dozvole koje daje predstavničko tijelo jedinica lokalne samouprave na temelju natječaja, na rok od pet godina.

Definiraju se i morske plaže, sidrišta i privezišta, pri čemu se kod plaža vodilo računa o zadovoljavanju javnog interesa tako da se stupanj ograničenja opće upotrebe svede na minimum kako bi plaže kao pomorsko dobro i opće dobro zaista bile dostupne svima pod jednakim uvjetima.

Zakonom se utvrđuje i vremenska granica za uređivanje pitanja nasipavanja mora, dok se za sportske luke uvodi obveza koncesionarima da imaju natjecatelje u tri uzrasne kategorije te je time taj zakon usklađen i sa Zakonom o sportu.

Predlaže se i uvođenje dužnosti lučke uprave da sama obavlja lučke djelatnosti, dok se koncesija za obavljanje te djelatnosti daje samo iznimno i isključivo za gradnju i gospodarsko korištenje novih objekata.

Trošarine će se prilagoditi fiksnom tečaju konverzije

Kako je objasnio ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, s obzirom na povećanje navedene kamatne stope Europske središnje banke od donošenja Zakona o izmjenama Zakona o obveznim odnosima, ocijenjeno je da bi visina stope zateznih kamata za ostale odnose (koji nisu odnosi između trgovaca odnosno trgovaca i osoba javnog prava) negativno utjecala na ekonomsko-socijalni položaj građana.

Stoga se, radi zaštite interesa građana, predlaže smanjenje broja postotnih poena koji se dodaju na referentnu stopu Europske središnje banke s pet postotnih poena na tri postotna poena.

Ministar Primorac je govorio o trošarinama i promjenama zbog uvođenja eura. "S obzirom na to da euro postaje zakonsko sredstvo plaćanja od iduće godine, nužno je izraziti trošarine u euru. Trošarine će biti izražene po fiksnom tečaju konverzije. Donošenje uredbi nema fiskalnog učinka na prihode državnoga proračuna", rekao je ministar Primorac. 

Pročitajte više