Veliki problemi s cijepljenjem. Plenković: Ovo se pretvara u kidnapiranje cjepiva

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

PREMIJER Andrej Plenković održao je četvrti sastanak s ministrima i županima o podjeli sredstava EU za područja pogođena potresom.

“Bio je to jedan vrlo konstruktivan i uspješan sastanak s precizno definiranim hodogramom aktivnosti”, rekao je Plenković.

"Diplomacija se pretvara u kidnapiranje cjepiva"

Što se tiče cjepiva, veliki su problemi s distribucijom.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Plenković je kazao da se događa “vaccine hijacking”.

Imali smo sastanak Europskog vijeća u četvrtak. Ja i svi ostali čelnici izrazili smo vrlo čvrst stav da EK, a to je bio zajednički dogovor još dok smo mi predsjedali, da se treba poštovati zacrtana dinamika isporuke cjepiva.

Određeni kalendar kompanija smo dobili. Ono što vidimo sad, to sam rekao već javno, prije mjesec dana rekao sam da će vaccine diplomacy biti glavna zadaća i glavna sintagma na početku godine. To se sad dijelom pretvara u vaccine hijacking ili kidnapiranje, tj. oni koji su spremni u ovim okolnostima, da nisu vezani ovako širokim ugovorima o obvezama kakve mi imamo kao članica EU, izgleda da se događa to da pojedine zemlje i naručitelji plaćaju više po dozi nego što je platila EU. Tu dolazi do postupanja van onih dogovorenih, mi ćemo inzistirati na poštivanju tih ugovora", kazao je Plenković.

"Hrvatska još nije išla pistom da bismo išli prema nekim drugim cjepivima od ovih za koja smo se opredijelili ne samo temeljem članstva u EU nego i temeljem pouzdanosti proizvođača", rekao je.

Plenković je rekao da je dogovor bio da se pojedine zemlje ne obraćaju same proizvođačima zbog kašnjenja.

Dodao je da Hrvatska nije razmišljala da se kao zemlja izravno obrati proizvođačima cjepiva, ”jer jednom kada se to napravi, onda je gotovo”.

"Mi možemo postavljati pitanja", kaže Plenković i dodaje da je dogovor bio da se do ljeta pokriju najugroženiji.

O isporuci cjepiva

Isporuka cjepiva je neuredna i ne poštuje se dogovoreni rok.

Italija sprema tužbu protiv Pfizera, a Plenković misli da će to biti zajednička aktivnost na razini EU. "Stranka tog ugovora je Komisija, oni su to potpisivali umjesto nas. Opcija je da iskoristimo sva sredstva da se ugovorne obveze ispune", istaknuo je.

Na pitanje hoće li Europska unija raditi nove pregovore s proizvođačima i ponuditi im veću cijenu, poput nekih država, odgovorio je da ne vidi logiku u takvom potezu.

"Ako imate ugovor i plaćate nemali iznos po dozi, ne vidim logičan razlog da sada sami nudite više, a onaj koji je preuzeo ispunjavati ne ispunjava ugovor. Valjda bi oni trebali plaćati penale nama, a ne obrnuto", ustvrdio je premijer.

O cijepljenju političara

Mislim da ćemo osigurati doze za drugu turu cjepiva

Premijer drži da ćemo osigurati doze za drugu turu cjepiva. "Čuli ste epidemiologe, rok je 21 dan, ali on se može i produžiti. Neće doći u opasnost da netko tko je primio prvu dozu ne primi drugu na vrijeme", poručio je.

Što se tiče političara, rekao je da postoje na nacionalnoj razini "niti sto njih" koji su se cijepili prvom dozom. "Mi smo kao Vlada procijenili da je dobro i da se cijepe ministri koji nisu preboljeli koronu. Sabor je jednako važan, ako ne i važniji od drugih institucija. Nema tu neke agende na razini vlade da se nekome uskrati. To su važne političke poruke", ustvrdio je.

Govorio o popuštanju mjera

Upitan o popuštanju epidemioloških mjera i mogućnosti otvaranja ugostiteljskih objekata u veljači, Plenković kaže da se o tome razgovaralo na jučerašnjem sastanku. 

Trenutno raspoloženje na razini EU je, kaže, takvo da zbog novih sojeva virusa koji su pogubniji vlada velik oprez. Dinamika cijepljenja je zbog usporavanja isporuke sada donekle drugačija i to je dodatni razlog za oprez. "Brojke jesu ohrabrujuće, povoljnija je situacija nego inače, ali nisu to idealne okolnosti da možemo reći da držimo za rogove epidemiju i upravljamo njome.

"To nije realno, nitko nije još u toj fazi", poručio je premijer.

"Nakon jučerašnje rasprave smatramo da je situacija zahtjevna, ministri su dobili nalog da pripreme dva do tri područja u kojima se tijekom veljače može napraviti manji iskorak kako bismo bez većeg rizika mogli zakoračiti u proljeće", rekao je Plenković.

Na pitanje o tome hoće li se djeca u školu vraćati početkom veljače poručio je da će sve rastumačiti Stožer na svojoj konferenciji u podne.

Pročitajte više