Plenković je u posjetu Ukrajini, komentirao je rusko-ukrajinsku krizu

Foto: Marko Prpić/PIXSELL

PREMIJER Andrej Plenković u dvodnevnom je službenom posjetu Ukrajini. Komentirao je odnose između Hrvatske i Ukrajine.

Tajming posjeta je pažljivo biran

"Današnji susret zrcale prijateljske odnose između dvije zemlje. Tajming je pažljivo biran da bude blizu 11. prosinca, danu kada je Ukrajina bila prva članica UN-a koja je priznala Hrvatsku. To je bio zalog njegovanja dobrih odnosa između dvije zemlje", rekao je Plenković.

"Važna dimenzija ovog posjeta je naša gospodarska suradnja. U zadnjih pet godina ekonomska i trgovinska razmjena se udvostručila. To govori o snažnom interesu i jednih i drugih gospodarstvenika da suradnja dođe na višu razinu", kazao je Plenković, čije je riječi prenio N1. Najavio je otvaranje turističkog ureda u Ukrajini da bi dodatno popularizirali Hrvatsku kao turističku destinaciju Ukrajincima.

Plenković o razgovoru Bidena i Putina: Dobro je da se dogodio

"Današnja Deklaracija koju smo potpisali konkretizacije je onog što u praksi godinama radimo. Podupiremo europske reformske procese u Ukrajini. Stoga je Deklaracija samo potvrda onoga što postoji godinama. Vjerujem da će ovaj posjet obilježiti naše odnose u budućnosti", rekao je Plenković i pozvao ukrajinskog predsjednika i premijera u posjet Hrvatskoj. Plenković se osvrnuo i na ukrajinsko-rusku krizu i sastanak predsjednika SAD-a Joe Bidena i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Razmotrili smo prve informacije koje postoje nakon jučerašnjeg razgovora između Bidena i Putina. Dobro je da se taj razgovor dogodio. Čini mi se da su poslane poruke koje idu za tim da dođe do deeskalacije napetosti. Hrvatska želi mir i razgovor, ne želi sukob, stradanja i destabilizaciju Ukrajine. I mi ćemo se s detaljima razgovora upoznati kroz konzultacije s našim partnerima", poručio je Plenković.

Govoreći o mirnoj reintegraciji i tome je li ona primjenjiva u Ukrajini, rekao je: "Kad imate iskustvo Domovinskog rata, onda moramo gledati na pitanje očuvanja ljudskih života."

Zelenskij: Povijesna bliskost naših naroda je temelj uspješne budućnosti

"Želimo vjerovati da ćemo naći rješenja izlaska iz teške situacije. To su prestanak vatre, razmjena zarobljenika i otvaranje prijelaznih punktova", rekao je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij o rusko-ukrajinskoj krizi.

Zelenskij je također istaknuo da je Ukrajina među prvim državama koje su priznale Hrvatsku. Potpisana je i Deklaracija o europskoj perspektivi Ukrajine.

"Hrvatska je šesta država koja je s Ukrajinom potpisala takav dokument. Vjerujem da će danas biti ustanovljen temelj za razvoj budućih poslovnih projekata. Povijesna bliskost naših naroda je temelj uspješne budućnosti u našim odnosima", rekao je Zelenskij.

Pročitajte više

 

Pročitajte više