Plenković o smjeni šefa VSOA-e: Bit će razriješen nakon dogovora o nasljedniku

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

PREMIJER Andrej Plenković ponovio je da će ravnatelj Vojno-sigurnosne obavještajne agencije (VSOA) Ivica Kinder biti razriješen te istaknuo da će se to dogoditi kada se postigne dogovor o njegovu nasljedniku.

"Ja sam mišljenja da gospodin Kinder ne može nastaviti voditi VSOA-u nakon ovakvih događanja unutar tog sustava, a što se tiče aktivnosti kada će to biti, bit će kada se postigne dogovor o njegovu nasljedniku", izjavio je Plenković danas na konferenciji za novinare u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, komentirajući razrješenje Kindera nakon utvrđenih nezakonitosti i nepravilnosti u toj Agenciji.

VSOA je bitna za funkcioniranje sigurnosnog sustava, smatra Plenković

Plenković je istaknuo da je, što se tiče VSOA-e, stvar jasna, nakon što su u izvješću Ureda za nacionalnu sigurnost utvrđene nezakonitosti i nepravilnosti niza djelatnika te agencije. Ustvrdio je da je riječ o agenciji koja je bitna za funkcioniranje sigurnosnog sustava, sustava domovinske sigurnosti, u konačnici i za funkcioniranje Ministarstva obrane.

"Ne možemo se dovesti u situaciju da ostanemo bez čelnog čovjeka dok ne provedemo odgovarajuće konzultacije i ne postignemo suglasje o nasljedniku. Tamo nekakva v.d. tehnička varijanta nije realna jer ne može, temeljem zakona, obavljati sve one dužnosti koje treba obavljati čelnik VSOA-e", poručio je Plenković.

Milanović je pokrenuo postupak Kinderova razrješenja

Podsjetimo, postupak razrješenja general-bojnika Ivice Kindera pokrenuo je predsjednik Zoran Milanović istaknuvši da se ne radi o osobnoj odgovornosti, ali su se pod njegovom kapom događale kontinuirane nepravilnosti.

O Kinderovu nasljedniku trebali bi postići suglasje Plenković i Milanović, na prijedlog ministra obrane Marija Banožića.

Pročitajte više