Plenković očekuje ulazak u eurozonu početkom 2023. godine

Foto: EPA

"HRVATSKA očekuje da će postati članicom eurozone početkom 2023. godine i do tada namjerava ispuniti sve potrebne kriterije", izjavio je u petak u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković.

U Bruxellesu je u petak drugi dan summita europskih čelnika, a u okviru toga održat će se i summit eurozone u inkluzivnom formatu.

"To je prigoda da još jednom iskažem spremnost za ispunjenje svih kriterija i da, nakon što smo prošle godine ušli u Europski tečajni mehanizam (ERM II), ispunimo akcijski plan i stvorimo preduvjete da tijekom 2023. godine, mi se nadamo na početku, Hrvatska postane članica eurozone", izjavio je Plenković.

Dodao je da će na summitu eurozone iznijeti kalendar koji Hrvatska očekuje u pogledu ulaska u područje zajedničke valute s obzirom na sva postignuća koja s ostvarena u provedbi strategije za uvođenje eura od 2018. do danas.

Čelnici država članica u petak su drugi dan summita započeli raspravom o gospodarskom oporavku od posljedica pandemije koronavirusa.

Premijer Plenković je rekao kako očekuje da Europska komisija odobri hrvatski nacionalni plan za oporavak i otpornost tijekom sljedećeg mjeseca, nakon čega bi u posjet Zagrebu došla predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen kako bi osobno dala zeleno svjetlo Komisije za taj plan težak 6.3 milijarde bespovratnih sredstava.

Pročitajte više