Plenković: Odgovorni za nestanak jahte ruskog oligarha će odgovarati

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

PREMIJER Andrej Plenković poručio je u saboru kako i sam dijeli nezadovoljstvo zbog nestanka blokirane jahte ruskog oligarha s veza u marini na Murteru, naglasivši da će odgovorni za propuste odgovarati.

"Tko bude odgovoran za te propuste, odgovarat će", odgovorio je premijer u saborskom aktualnom prijepodnevu na upit Domagoja Hajdukovića (Socijaldemokrati) vezano za jahtu ruskog oligarha Irina VU, koja je zbog sankcija Rusiji bila blokirana u marini u Betini na otoku Murteru.

"Očekujemo izvješće nadležnih ministarstava i svih nadležnih službi"

Tog je zastupnika, naime, zanimalo kako se moglo dogoditi da luksuzna jahta ruskog oligarha, koja je bila vezana na Murteru, otputuje prema Turskoj.

"Dijelim nezadovoljstvo u vezi s nestankom jahte, očekujemo izvješće nadležnih ministarstava i svih nadležnih službi, ovakvo nešto se ne smije događati", rekao je Plenković vezano za istragu u koju su uključeni i DORH i SOA.

I Hajduković je zatražio što hitniju i temeljitiju istragu, dodavši kako se čudi kako nitko, od djelatnika luke, preko policije i obalne straže, do povjerenstva koje treba kontrolirati sankcije, nije ništa znao o nestanku jahte.

 

Malenica: Neke stranke više djeluju kao sekta

Jedno od temeljnih načela djelovanja političke stranke je načelo javnosti, odgovorio je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica HDZ-ovom Josipu Boriću, koji je ocijenio da zastupnici koji su u saboru najglasniji u pozivanju na transparentnost, u svakodnevnom životu rade suprotno.

Bez javnosti se osnivaju nove stranke, biraju nova vodstva ili spajaju stranke, a javnost o tome ne zna ništa, kazao je Borić upitavši jesu li takve izborne i osnivačke skupštine legalne. Malenica je rekao da neke stranke "više djeluju kao sekta, koja koristeći mogućnost digitalnih platformi, izbjegava javnosti pokazati što odlučuje".

Ako je to i u skladu sa zakonima, pitanje je li to u skladu načelima i standardima političkog života, odgovorio je ministar zastupniku Boriću, koji je podsjetio kako je Domovinski pokret Ivana Penave jedina stranka koja je od Državnog ureda za reviziju dobila negativnu ocjenu. HDZ-ov Borić je predložio DP-u da se preimenuje u Domovinski zaokret.

Krstulović Opara: Kad će topli obroci u svim školama?

Više vladajućih zastupnika u utorak je hvalilo uvođenje jednog besplatnog obroka za sve učenike osnovnih škola, a Andru Krstulovića Oparu (HDZ) zanimalo je je li točno da su neki gradovi zakazali u pripremi te kada se mogu očekivati topli obroci u svim školama.

Intencija je da se to ostvari u školskoj godini 2027./28., kada se završi veliki investicijski ciklus izgradnje i dogradnje škola, odgovorio je ministar obrazovanja Radovan Fuchs. Naglasio je kako je uvođenje jednog besplatnog obroka uglavnom proteklo dobro, te da je, prema onome što su javljali ravnatelji, najviše problema bilo u Rijeci i Splitu.

Izvijestio je i da je u posljednja dva mjeseca odobreno 50 novih zapošljavanja u školskim kuhinjama, pa je sada u sustavu gotovo 1500 kuhara. Zahtjevi za zapošljavanjem odobravaju se de facto na dnevnoj razini, odgovorio je ministar Dragani Jeckov (SDSS).

Predraga Štromara (HNS) zanimalo je hoće li se pomoći roditeljima u plaćanju vrtića, kako to stoji u programu rada 2020.-2024., jer cijene vrtića rastu.

Fuchs odgovara da je u NPOO-u predviđeno da se krajem prvog kvartala ove godine ide s fondom izravnanja za dječje vrtiće iz kojeg bi se sukladno bonitetu općina, ponegdje i u stopostotnom iznosu, sufinancirali materijalni troškovi dječjih vrtića.

Pročitajte više