Plenković: Hrvatska je imala najmasovniji partizanski pokret, NDH je bila kvislinška

Screenshot: HRT

DAN antifašističke borbe obilježava se 22. lipnja kao državni blagdan u znak sjećanja na osnivanje Prvog sisačkog partizanskog odreda 1941. godine, koji je ujedno bio i prva antifašistička postrojba u ovom dijelu Europe.

Plenković je prvi put došao u Brezovicu i održao govor.

 

"Nakon Njemačke okupacije uspostavljen je kvislinški režim Ante Pavelića"

"Premda je ovaj praznik ustanovljen 1991. godine na inicijativu predsjednika Tuđmana, od ove godine je vlada nositelj njegove organizacije i tako će biti i u budućnosti", rekao je Plenković.

"Nakon Njemačke okupacije uspostavljen je kvislinški režim Ante Pavelića. U stvarnosti je Hrvatska bila podijeljena, a dijelovi Dalmacije su bili pod Italijom. Doneseni su rasni zakoni protiv Židova i Roma. U takvim okolnostima je skupina od 70-ak osoba osnovala Prvi sisački odred", rekao je Plenković.

Partizani su postupno oslobodili dijelove Hrvatske, što je dovelo do ZAVNOH-a, koji je kasnije omogućio da 1990. bude potvrđena suverenost Hrvatske koja je obranjena u Domovinskom ratu, kaže.

"Hrvatska je imala najmasovniji partizanski pokret u Europi"

"ZAVNOH je omogućio raskidanje ugovora s Italijom i povratak Istre i Dalmacije u Hrvatsku", rekao je.

"Stvaranje demokratske Hrvatske u obruču ratne Europe je jedinstven događaj, nedovoljno priznat od povjesničara. Hrvatska je imala najmasovniji partizanski pokret u Europi, zbog čega je Hrvatskoj osigurano istaknuto mjesto među pobjednicima Drugog svjetskog rata", rekao je.

"Prošle godine obilježili smo 25. obljetnicu pobjede u Oluji. Tada sam, uz veliki ponos, rekao da žalimo i za žrtvama zločina počinjenih i s hrvatske strane, kojih je, nažalost, bilo. Isto tako, neovisno o spomenutim zaslugama partizana, vrijeme je da i ta burna vremena sagledamo u svoj njihovoj složenosti. Tu ponajprije mislim na poslijeratne zločine na Bleiburgu, što je produbilo podjele u poratnoj Hrvatskoj. Tu mislim i na poslijeratne čistke političkih neistomišljenika. Došlo je vrijeme da kao društvo trezvenije sagledamo tadašnja zbivanja. Samo ćemo tako zatvoriti još žive podjele u hrvatskom društvu, istaknu je.

"Hrvatskoj je više nego ikad potrebni jedinstvo i pogled u budućnost"

"U vremenu klimatskih promjena Hrvatskoj su više nego ikad potrebni jedinstvo i pogled u budućnost. Hrabrim pogledom na prošlost treba osloboditi energiju i optimizam koji će nas voditi naprijed. Vjerujem da bi se s tim složili i oni koji su prije 80 godina krenuli u borbu protiv najvećeg zla", rekao je.

Na kraju govora je pozdravljen mlakim pljeskom.

Pročitajte više